mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy do wysmarowania formy. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką
Moniki Smakołykiświetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki będą podane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla
Chilli Czosnek i Oliwaskórka pomarańczowa Helio rodzynki Piątnica orzechy Piątnica wiśnie kandyzowane Piątnica Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając po 1 żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec
Moje domowe kucharzeniePost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojemąkę wkruszyć drożdże i następnie dodać pozostałe składniki, albo zacząć od wody, w niej rozprowadzić miód i pokruszone drożdże, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki. Dodawane ziarna czy orzechy dodaję też od razu. Mieszam. Mieszam tylko łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie trwa to długo. Mieszam rano i przykrywam naczynie ściereczką, a sama wyjeżdżam do pracy. Po około(...)zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu. Obsypuję stolnicę mąką
I tu będę miała takie tesztuk: 400 g mąki pszennej z czego 100 to może być pełnoziarnista 1 dojrzały banan 2 łyżki masła orzechowego (gładkiego najlepiej) 100 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego(...)łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne
greenscarfKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)śliwki oraz migdały i różne orzechy. Pewne jest, że choć dowolnie wybranych, w keksie nie może zabraknąć bakalii. To tak, jakby zrobić makowiec bez dodatku maku ;) Mój keks został upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g
Smakołyki BerenikiCiasto z pyszną masą o niespotykanym, oryginalnym smaku, przypominającym nadzienie z batoników Kinder Bueno. Pomysł na masę podpatrzyłam u Moniki . SKŁADNIKI (forma 24x24cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150g wafelków orzechowych bez polewy (Monika poleca Familijne, ja też takich użyłam) 3/4 szklanki mleka 300g serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam trochę(...)więcej bo tyle miałam) 70g masła z nerkowców Primavika lub zmielonych nerkowców (lub innych orzechów) 10 łyżek mleka w proszku 5 dag mlecznej czekolady 30g wafelków orzechowych (paczka miała 180g więc to są te pozostałe z masy) 1. Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać
Kto ugości moich gości?jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól SOS GORGONZOLA 100 g gorgonzoli 200 ml śmietanki 30% sól DO PODANIA: uprażone na suchej patelni orzechy pekan lub włoskie, czarnuszka, rukola, natka pietruszki WYKONANIE SOS GORGONZOLA: W rondelku zagotowujemy śmietankę, dodajemy pokrojoną na małe kawałki gorgonzolę i szczyptę soli. Mieszamy i gotujemy 1 minutę(...)miąższu. Odstawiamy do ostygnięcia, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczka. Przekładamy do miski z ziemniakami. Dodajemy jajko, obie mąki i sól. Mieszamy do połączenia w gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i zagarniając pod spód, wykładamy na podsypany mąką blat. Formujemy kulę, kroimy na cztery części i z każdej formujemy wałek. Nożem kroimy na kawałki i każdy kawałek lekko dociskamy
cool and mintyłyżki cukru pudru 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 100g wiórek kokosowych 1opakowanie śmietan fix 50ml likieru o smaku toffi Ponadto: 1 mleczna czekolada 30ml mleka 2 garści orzechów ziemnych 30g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno z opakowaniem śmietan fix i cukrem pudrem. Dodajemy serek(...)likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Ciasto równie dobrze możemy włożyć na ok 30 minut do zamrażarki, uzyskamy dzięki temu pyszny deser lodowy
Kuchnia w czekoladziesamej królowej angielskiej, z księciem Williamem, księżną Katarzyną i resztą dworu! Dalej zachwalać nie będę, bo przestanę być wiarygodna, a przecież bardzo, bardzo bym chciała, żebyście sobie moje ciasto zrobili, gdyż jest po prostu genialne i doskonałe w swej pysznej marchewkowości, korzenności i orzeźwiającej cytrusowości(...)blaszkę 26x24cm: 175 ml oleju słonecznikowego 175 cukru trzcinowego (dałam 50 g mniej) 3 rozbełtane jajka 175 g marchwi startej na drobnej tarce 80 g rodzynek 50 g grubo zmielonych orzechów włoskich skórka starta z jednej cytryny (dałam pomarańczową) 175 g mąki typu 405 2,5 łyżeczki sody (dałam 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody 1 płaska
Kuchnia Prezydentowejzapraszam Was na pyszne ciasto z gruszkami i masłem orzechowym, z dodatkiem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta wybrałam małe gruszki, jest ich 12 sztuk, mamy wtedy pewność, że ładnie się nam upieką. Parę słów o maśle orzechowym Aż 67% Polaków uznaje masło orzechowe za tuczące, a ponad(...)kwas linolowy wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Masło orzechowe Sante nie zawiera szkodliwych tłuszczów „trans”, ulepszaczy ani substancji konserwujących. Stanowi znakomitą alternatywę dla codziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby
Kulinarne przygody GatityCzas czytania: 2 min Granola II Granola II to pyszny dodatek do śniadania i zdrowa pożywna chrupiąca przekąska. Taki prosty dodatek z powodzeniem każdy może
SprawdzonaKuchnia.plMając do dyspozycji saszetki przepysznych i ciekawych herbat nie byłybyśmy sobą gdybyśmy nie wykorzystały ich równie pyszny sposób. Herbaty Yogi Tea mają bardzo ciekawe składy
Candy Pandas