znała-specjalnie dla niej dodaję go na mojego bloga . Pyszne placki z miodem przełożone kremem z kaszy manny sa bardzo smaczną propozycją na ciasto na święta. Miodownik Ciasto 2 jajka 0,70 dag mąki 20 dag margaryny 1 szkl cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Wszystkie składniki ugnieść(...)masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo dodać kaszę a na koniec aromat. Przekładać placki i polać polewą czekoladową- u mnie akurat na wierzchu masa krówkowa i posiekane orzechy włoskie. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiekną i zwilgotnieją od kremu. Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaUwielbiam piec babeczki, szybko mieszam mokre składniki dosypuję suche, bez miksera, bez hałasu... Świetny pomysł na słodkie niedzielne śniadanie, wszyscy jeszcze śpią a ja mieszam ciasto i czekam aż zapach szarlotki wyciągnie moje śpiochy z łóżek. Do tego serwuję duży kubek kakao i cieszę się ze szczęścia moich dzieci, kiedy jedzą SŁODYCZE NA ŚNIADANIE... ...ich nieświadomość ... i moja(...)sól, cynamon w drugiej misce mieszam trzepaczką jajka z cukrem a następnie dodajemy oliwę, jogurt i mus jabłkowy wsypuję suche składniki, szybko mieszam łyżką dodając rodzynki i posiekane orzechy przekładam ciasto do foremek z plasterków jabłek formuję różyczki i układam na babeczkach. Piekę 20-25 minut. Róże z jabłek jabłka przekrawam na pół, kroję w cieniutkie plasterki, duszę
Upiecz sobie babeczkędwie części, rozwałkować. Piec kolejno w temp. 200 stopni przez 15 minut. W garnku rozgrzać masło, miód, cukier, gdy składniki się połączą dodać posiekane orzech i jeszcze chwilę podgrzewać. Wystudzoną masę rozłożyć na jednym blacie ciasta. Ugotować budyń w 2 i 1/2 szklanki mleka, ostudzić. Do zimnego budyniu dodać masło(...)cukier, a następnie miksować na najwyższych obrotach na puszystą i jednolitą masę. Dolny blat nasączyć herbatą, a potem rozsmarować masło orzechowe. Następnie rozsmarować masę budyniową i przykryć ciastem z warstwą orzechów. Smacznego
talerz przyjemnościPiernik staropolski "last minute" to taki mój wypiek, który robię co roku, z kilku powodów. W smaku nie odbiega zbyt mocno od tego z ciastem leżakującym tygodnie w lodówce, robię go w około kwadrans, wystarczy, że poleżakuje dwie doby w lodówce już złożony po upieczeniu aby zachwycić swoim smakiem. Nie jestem autorem tego przepisu, korzystam z przepisu Pawła Małeckiego(...)cztery blaty, przełóż powidłami i złóż. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodaj do niej dwie łyżki mleka, wymieszaj i polej obficie piernik. Całość obsyp np. orzechami laskowymi. Ciasto owiń papierem do pieczenia, w którym piekł się piernik, dodatkowo, szczelnie owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Im dłużej tym lepiej
SMYKWKUCHNIBardzo smaczna szarlotka w kratkę na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Aromatyczna z cynamonem i odrobiną zmielonych goździków. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. Dzięki dodaniu smalcu ciasto jest bardziej wilgotne i miękkie, więc radzę go nie pomijać. Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam… Zapraszam na FILM(...)postawić na gazie i smażyć przez około 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, skórkę pomarańczową, wymieszać. 7. Gotowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać ( patrz FILM ). 8. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać radełkiem lub nożem paski o szerokości około 1,2cm. Poukładać je na wierzchu ciasta, robiąc kratkę ( patrz FILM ). Blaszkę
Mała Cukierenkazajmuje zaledwie kilka chwil. Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej 30 g orzechów włoskich 30 g rodzynek PRZYGOTOWANIE(...)strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam smak pestek dyni i mogłabym je dodawać dosłownie do wszystkiego! Ciasto ( klik ) zniknęło ekspresowo (często je piekę), a ciasteczka... jeszcze szybciej! Są przepyszne - takie słodkie, chrupiące i co najważniejsze - z mocno wyczuwalnym smakiem oraz aromatem pestek! Przypominają migdałowe/orzechowe amaretti, ale są jeszcze smaczniejsze! Kiedy pierwszy raz je zrobiłam - wszystkie(...)puder, a następnie odrobinę soku z cytryny. Na końcu wsypać zmielone pestki i c ałość dokładnie wymieszać (dłonią). Z masy uformować niewielkie kuleczki - mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego. (Ciasto jest dość lepiące, więc co jakiś czas można zwilżać dłonie. Ewentualnie ciastka wyciskać za pomocą szprycy do kremu - z szeroką końcówką.) Kuleczki ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wysłanej
Di gotujesłodko w cieście francuskim są bardzo miłą odmianą dla znanych nam sposobów przyrządzania tego sezonowego warzywa. Nie jest to deser, ale bardzo dobra i lekka propozycja na kolację na ciepło, którą je się z przyjemnością. Składniki na szparagi na słodko w cieście francuskim 500 g białych szparagów 1 opakowanie ciasta francuskiego 125 g serka capreggio 30 g orzechów nerkowca(...)minut przed jego nadziewaniem. Po tym czasie rozłożyć je, podzielić na 4 równe prostokąty. Na środek każdego z nich wyłożyć porcję szparagów, posypać je serem capreggio i orzechami nerkowca, polać miodem. Boki ciasta zagiąć do środka, tak aby powstała ramka okalająca szparagi. Przełożyć wraz z papierem na blachę do pieczenia. Szparagi na słodko w cieście francuskim piec w piekarniku nagrzanym
niecodziennikparyutożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy(...)migdałowy, wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Wsypać mąkę i lekko zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozłożyć do nich ciasto. Piec 15-20 minut. Studzić na kratce
Posadzone i zjedzonefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich ½ szklanki niesolonych pistacji ( dałam mi x w łoski c h i laskowych ) ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka drobnego cukru garść posiekanych orzechów do posypania gotowych rurek(...)składniki czyli miód, cukier oraz goździki wkładamy do rondla i gotujemy 5-7 minut, odstawiamy Wykonanie: masło rozpuszczamy i mieszamy z olejem, odstawiamy orzechy wraz z cukrem i cynamonem blędujemy na drobno delikatnie rozwijamy pierwszy płat ciasta i dokładnie smarujemy go mieszanką masła i oleju, przykrywamy go kolejnym płatem, który również smarujemy , takim sposobem musimy zlepić 4 arkusze ciasta filo
Słodkie zapomnienieręcznym młynku lub moździerzu. W misce mieszamy wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami. Mokre składniki dokładnie mieszamy w drugiej misce. Łączymy składniki z obu misek, mieszamy ciasto szpatułką. Dodajemy 1/2 porcji orzechów, delikatnie mieszamy. Pozostałe orzechy, pozostawiamy do posypania na wierzch. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut, przed wyciągnięciem(...)sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy, smarujemy lukrem i posypujemy orzechami
Życie zaczyna się w kuchniciekawego smaku, a gorzka czekolada bardzo elegancko wieńczy całość. Bajaderki w czekoladzie Składniki (na ok 15 sztuk): 2 szklanki suchego drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli ciasto nie jest zbyt(...)czekolady (min 70% kakao) 1 łyżka oleju kukurydzianego (lub masła) opcjonalnie: orzechy lub wiórki kokosowe do posypania Rodzynki namoczyć w rumie o odstawić na godzinę. Zmielone ciasto wymieszać z kakao, skórką pomarańczy, orzechami i cukrem (jeśli wolimy bardzie słodkie smaki). Śmietankę zagotować, dodać masło i odstawić, aż masło się rozpuści. Wlać do ciasta, wymieszać. Dodać rodzynki z rumem
Obiad gotowydzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika trzeba było zmienić plan. Pod ręką były orzechy, więc je wykorzystałam. Nie żałowałam: wypieki drożdżowe z orzechami są rewelacyjne! Składniki ciasta na 18-20 sztuk: 500 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli(...)szklanki zmielonych orzechów (dowolnych) 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 łyżki esencji waniliowej Mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Tym wszystkim, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam poradnikowy wpis o tym, że to wcale nie jest trudne. Przy okazji znajdziecie w nim sporo starszych przepisów z ciastem
Codzienna kuchnia niecodziennaindyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem(...)katalońskie dzieci opiekują się el Tio, „karmiąc” go małymi porcjami słodyczy i przykrywając kocem , aby było mu ciepło. W dzień Bożego Narodzenia el Tio odwdzięcza się, oddając dzieciom słodkości, orzechy i suszone owoce - dzieci śpiewają specjalną piosenkę i uderzają w El Tio patykiem, aby wspomóc jego „trawienie” i przyspieszyć pojawianie się podarunków. Jednak gdy z el Tio wypadnie czosnek
Chilli Czosnek i Oliwazapełniają moją spiżarnię pojawiają się również słodkości i orzechy. A dzisiaj u nas bardzo słodko - robimy tartę orzechową - w sam raz dla kulinarnych debiutantów. Kruche ciasto nie może się nie udać! A orzechy i miód to niebo w gębie. składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 kostki miękkiego masła(...)skrawki odkroić nożem. Masło roztopić. W misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynek