cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, dodajemy ocet, jajka i serek. Wyrabiamy na jednolitą masę. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto wielkości orzech włoskiego. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z tłuszczu. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Z notatnikapracy, to dochodzę do wniosku, że w dużej większości przypadków możemy sobie pozwolić na urozmaicone drugie śniadania, zamieniając kanapki a to na sałatkę, a to na kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie jem w domu, razem z mężem, bo razem pracujemy. Przygotowuję
Posadzone i zjedzonePrzepis pochodzi od sąsiadki mojej Babci. Ciasteczka są kruchutkie i delikatne. Piekła je moja Babcia, Mama, a teraz ja. Warto. Składniki 45 dag maki 1 kostka
czarrna od kuchninastępnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 15-17 minut Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce. Zaraz po upieczeniu są chrupiące
Cooking Monsternastępnie wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Odległości między ciastkami nie muszą być duże- ciasteczka się nie rozlewają, a jedynie lekko rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie WypiekaniePełnoziarnista tarta z rabarbarem i orzechową bezą Składniki: 160 g mąki pełnoziarnistej graham 80 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka nadzienie: 3 dorodne łodygi
czarrna od kuchniDo akcji „wspólne wypiekanie” zaprosiła mnie Edyta z bloga Kuchenne zapiski Edyty. W ten weekend były to ciasteczka. Ja wybrałam ciasteczka z rodzynkami z
czarrna od kuchniDziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z rabarbarem, a mianowicie na puszyste makowe ciasto z mnóstwem rabarbaru, oprószone słodką, migdałową kruszonką. Takie połączenie
Rozpustne gotowanieMój pierwszy mazurek :) W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia mazurków, więc to moje pierwsze podejście do tematu :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Młynomag 1/2
czarrna od kuchniZmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno lepić się do rąk. Potem urywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Robić kulki i ugniatać w dłoni. Nakładać farsz do środka i sklejać brzegi. Posmarować blachę margaryną. Układać sklejone poaçe. Smarować każdą żółtkiem i sypać czarnuszką. Włożyć do pieca
Tureckie PrzepisyUwielbiam rabarbar, chociaż dla wielu to coś w rodzaju chwastu :) Składniki ciasto: 20 dkg maki 1/2 kostki margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki
czarrna od kuchnigłębokim oleju. Mogą to być chrusty, oponki, róże od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec dzisiaj ze swojego sprawdzonego przepisu kwiatki nadziewane powidłami które dostałam od firmy Orzech . Do ciasta użyłam Tradycyjnej mąki z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasteczka podałam na Porcelanie Bogucice . Zapraszam :) Składniki : 450 g mąki + troszkę do podsypania 6 żółtek 2 cukry
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na keksa dostałam od mojej drogiej przyjaciółki Krysi. Ciasto okazało się być wybitnie smaczne, pachnące i wilgotne. To zdecydowanie najlepszy keks, jakiego jadłam. Polecam! Przepis
Przepisy Aleksandrymasła i połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z lekkimi odstępami. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce, zimne posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejt