ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:124/988)

Pychotka (pani Walewska) 149

pszennej 50 g skrobi ziemniaczanej 200 g cukru cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy) pól szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie:  Ciasto kruche: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Owinąć(...)rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Smarujemy połową dżemu. Na to wykładamy bezę z połowy składników, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i posypujemy częścią orzechów.  Piec 40 min w temp. 160 st. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.  W przypadku pieczenia dwóch placków jednocześnie, najlepiej wykorzystać termoobieg.  Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Krem: Odlać pół szklanki mleka

My sweet a life
Domowe paluszki razowe 193

minut Na 4 paluchy Składniki: 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 1 łyżka mąki kukurydzianej Sól himalajska Orzechy włoskie Rozmaryn Cukier Olej rzepakowy Woda Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, z mąki i wody i łyżki oleju zarabiamy ciasto o takiej konsystencji by móc je modelować. Następnie na wysypaną na blat mąkę żytnią(...)przekładamy ciasto, obtaczamy i ponownie wyrabiamy - teraz powinna nam odchodzić od dłoni. 2/ Na papier do pieczenia wysypujemy pokruszone orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Rolujemy paluchy z ciasta i obtaczamy w orzechu i rozmarynie. Pozostawiamy je na papierze do pieczenia który wkładamy do piekarnika na 10-15minut. 3/ Wyjmujemy paluchy i wkładamy do szklanek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 184

wody 30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej chlebowa 450 g mąki pszennej razowej 4250 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant 230 g marchewki startej i odciśniętej 230 g orzechów włoskich 310 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin(...)przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Startą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć. Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz orzechów i marchewki. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Kończyć na 2 prędkości mieszając przez 3 minuty.Dodać marchewkę i orzechy.  Mieszać na pierwszej prędkości tylko

Stare Gary
Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina 223

każdym razem gdy zbliżają się Święta wspominam dzieciństwo. Ten zapach unoszący się w kuchni: grzyby na uszka, jarzyny na sałatkę, orzechy na ciasteczka, mak na ciasto, ten harmider, ubieranie choinki... Od zawsze dziecka miałam Swoje zadania: pomoc w ubieraniu choinki, krojenie warzyw do sałatki, lepienie uszek i wylepianie ciasteczek. Dziś mieszkam już sama i nadal wykonuję powierzone mi zadania(...)orzechowe... Nawet jeśli teraz robię je sama to przypomina mi się wspólne przygotowywanie ciasteczek a potem zajadanie gdy nikt nie widzi ;) A co jeśli połączyć mak i orzechy w jedno pyszne ciasto? To idealne świąteczne zestawienie, przypomina mi zapachy z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie Świąt bez przygotowania wypieków dla mojej rodziny. Tak też będzie w tym roku. Radość rodziny jest

coolinarny
,,Pawi ogon pod bezą” 141

łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: powidła truskawkowe 20 dag orzechów 5 dag bakalii 3 galaretki malinowe Wykonanie: Ciasto miodowe Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy(...)margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na na 3 części. Każdą ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Następnie rozwałkowane ciasto smarujemy powidłami, posypujemy orzechami posiekanymi orzechami i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Podróż w kulinaria
Ciasto marchewkowo-dyniowe 123

minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Ciasto marchewkowo-dyniowe By Piotr 8 listopada 2018 Składniki: mąka pszenna - ok. 260g cukier - ok. 350g (brązowy lub biały) cukier z wanilią - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cynamon - 1-2 płaskie łyżeczki jajka - 4 sztuki olej - ok 290ml marchew - 3-4 sztuki dynia - 200g orzechy włoskie - 100g, posiekanych rodzynki - 50g Dodatkowo: śmietana(...)pieczenia) formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 35-45 minut. W międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gotową wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto i dekorujemy pozostałymi orzechami oraz ewentualnie świeżą marchewką. Ciasto marchewkowo-dyniowe - doskonały pomysł na jesienne ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko! [foodiepress] [hide] [/hide] Artykuł Ciasto marchewkowo-dyniowe pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
FIT SZARLOTKA z płatkami owsianymi 176

soboty oczywiście w kuchni. A teraz już tylko odpoczynek i relaks! A żeby go dopełnić to jeszcze po małym kawałku placka! Zapraszam! Składniki na ciasto: 1 szkl mąki tortowej 1 szkl płatków owsianych garść orzechów włoskich 1/4 szkl cukru brązowego szczypta soli 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżka(...)zimnej wody Składniki na masę: 1 kg jabłek Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 80 g masła 2/3 szkl cukru brązowego Wykonanie: Najpierw szykujemy ciasto. Płatki i orzechy zmielić blenderem na mąkę, Wsypać do nich mąkę, sól i cukier. Do rozpuszczonego masła dodać wodę, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać ręką na jednolitą masę. Ciastem

Trufelkowo
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 203

złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła prowansalskie, pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe żółtko(...)liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut

Pyry na Gaz
Placek amerykański z jabłkami 92

orzechy oraz rozgrzewający cynamon. Tak wygląda jesień – brązy przeplatane złotem. To nasza polska, słodka jesień pochodząca z blachy do pieczenia. Nie jest to jednak ciasto tylko na jesienne dni, wszak jabłka i orzechy dostępne są u nas cały rok. Ma także dużą zaletę – placek amerykański z jabłkami bardzo szybko się przygotowuje. Składniki na placek amerykański z jabłkami(...)szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 100 g orzechów włoskich 3 średnie jabłka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jajka utrzeć z cukrem, dolać olej, cały czas miksując. Mąkę przesiać do masy, wsypać sodę, kakao i cynamon, wymieszać. Orzechy lekko posiekać, dodać do ciasta. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je na dość dużą kostkę

niecodziennikpary
Tort makowo-jabłkowy 162

dowolnych orzechów – u mnie włoskie i płatki migdałowe Do miseczki przełożyć masło i miód, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się składników, dodać orzechy wymieszać. Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy, wyłożyć na dno tortownicy. Wyłożyć połowę masy makowej, wyłożyć połowę masy jabłkowej(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 1 godzinę i 10 min (forma 20 cm), forma 23 cm piec około 50 – 60 min. Jeżeli orzechy zaczną się bardzo przyrumieniać, formę z ciastem od góry przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką. *Uwaga ciasto nie rośnie, ale jest bardzo wysokie

moj przepis na
Marchewkowe ciasto z orzechami i polewą serkową. 139

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika .Następnie dodajemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje piekło się 45 minut.  Serek ucieramy mikserem z masłem, cukrem pudrem(...)cukrem waniliowym, smarujemy zimne ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Ja na wierzch swojego ciasta starłam wafelka Grzesiek, a Wy możecie posypać je orzechami lub po prostu zostawić samą masę. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik Marchewkowy Z Orzechami 157

czasem zapraszam na ten pyszny torcik w polewie korówkowej ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto marchewkowe: 3 jajka kl. L 1/2 szkl cukru brązowego szklanka startej marchwi na średnich oczkach (szkl o pojemności 250 ml) 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze 3 łyżki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki oleju(...)cukru 2 łyżki masła Polewa korówkowa: 6 łyżek wody 4 łyżki cukru brązowego 3 łyżki masła 3 łyżki śmietanki 30-36 % Dodatkowo: grubo siekane orzechy na wierzch  1/2 słoika dżemu morelowego Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej ! Ciasto 1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, orzechy oraz

Gotowanie...to proste !
Mazurek z makiem i bakaliami 142

Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.  Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki(...)upieczone ciasto. Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca. Polewę wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi. Zobacz również: mazurek czekoladowy z bakaliami

Kuchcik gotuje
Babeczki z żelkami 139

suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy). Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki i draże – ponownie wymieszać. Foremki napełnić masą do 2/3 ich wysokości i piec 25 minut w 180 stopniach(...)cukrem pudrem. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Oddzielnie wymieszać suche i mokre składniki 2. Połączyć suche składniki i z mokrymi 3. Dodać do ciasta kawałki żelek, orzechów, czekolady i draży 4. Napełnić foremki ciastem Pobierz wersję do druku: Pobierz Babeczki z żelkami Artykuł Babeczki z żelkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 185

miseczki wysmarowanej oliwią lub obsypaną dookoła mąką. Takie ciasto powinno leżeć około 1 godzinki.  Ten czas jest wystarczający. Oprócz tego że do ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej.  Połączenie idealne :).  Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe(...)piernika 2 łyżki Farsz: masa kajmakowa czekoladowa 300 gram orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl. Polewa: czekolada mleczna 1 op. masło 1 łyżka mleko 3 łyżki Dodatkowo: orzechy laskowe posiekane METODA: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Każdą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować

Kuchnia Paulettes