ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest
Izabelawkuchnigorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka o długości 30cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem wody. Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą w miejscu, które przekroiliśmy, składamy ciasto i polewamy czekoladą ciasto również na zewnątrz. Kroimy drobno orzechy włoskie i posypujemy nimi ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia, gotowe
Mango PapajaWykonanie: Do mąki dodać płatki, zimne masło, sodę, wodę. Wszystko dobrze zagnieść. Dołożyć orzechy, rodzynki, migdały, miód, wymieszać. Na papier do pieczenia wykładać ciasteczka- formujemy je robiąc z ciasta kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając w dłoni. Ciasteczka piec ok 15 minut
Z Majeczką w kuchniPyszne ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi, orzechami i rodzynkami. Obłędnie pachnie i obłędnie smakuje. Polecam na podwieczorek i na piknik. Uda się każdemu :) Upieczcie podajcie z ulubioną kawą, herbatą czy mlekiem. Ciasto można zabrać do pracy, szkoły czy na piknik. Słodkich inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 4 łyżki oleju pół szklanki miodu ( u mnie z mniszka lekarskiego(...)kaszę mannę, cynamon, mąkę tortową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, marchewkę, rodzynki i orzechy i dokładnie mieszamy łyżką. 3. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni
Izabelawkuchniproblemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura: 190 o C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej(...)wymieszać. Dodać masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ~1,5h do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić (ale nie na mąkę ) . Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Jak ciasto urośnie, uderzyć pięścią w celu odpowietrzenia. Ciasto podzielić na pól. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąt y o bokach 30x20 cm o grubości
coolinarnastrefa.blogspot.comchłodne dni, bo cudownie rozgrzewa i smakuje naszą tradycją. Ale po kilku godzinach zapach domu się zmienia. Dziś dominują w nim pieczone śliwki, cynamon i orzechy laskowe. Ten zapach pochodzi z pysznego ciasta, które znalazłam na stronie Dorotus. Koniecznie chciałam je wypróbować. Okazało się niezwykle smaczne I proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, koniecznie je upieczcie. Polecam. Składniki(...)pieczenia, sól i cynamon. 2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić z mąką (ja mieszałam ciasto w thermomixie). 3. Dodać jajko, cukier waniliowy, cukier, orzechy i wyrobić do połączenia składników. 4. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 (na spód) i 1/3 (na górę). 5. Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć
W mojej kuchnibloga prowadzić trzeba :-) To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki. Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Beza: -białka z ciasta i masy 8 białek -1 szkl cukru pudru -4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO - posiekane orzechy włoskie do posypania około 3 porządne garście Najpierw przygotowujemy bezę z połowy skałdników czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi o dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. *Uwaga – ciasto na wyjątkowe okazje – do najlżejszych nie należy Przepis pochodzi z Kwestii Smaku Wykonanie CIASTO Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj(...)oryginalnym przepisie: 21 cm x 21 cm lub o średnicy 24 cm). Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i piecz do tzn. suchego patyczka. Składniki CIASTO 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru 150 ml oleju roślinnego 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
Eat me! Fit me!Jeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki ("keksówka(...)rozgniatam widelcem. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaPorcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Ciasto makowe z orzechami i jabłkami(...)pieczenia - 1 łyżeczka aromat migdałowy sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek jabłka - 700 g cukier puder - 200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder
Kuchnia Danusiprzyprawy pasującej do ciasta. Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ja lubię w wersji z cukrem pudrem. Czasem gotowe ciasto ozdabia się płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych(...)solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i szczyptę kardamonu (wersja opcjonalna). Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około 55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub dowolną polewą. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga: Poezja smaku
Zasmakuj KuchniLubię, kiedy desery łączą w sobie pyszny smak oraz pożywne i prozdrowotne właściwości i takie właśnie jest to ciasto. Fajnie jest dorzucić do masy odrobinę mielonych orzechów, w tym przypadku orzechów włoskich, których delikatny wytrawny cierpki smak doskonale przełamuje słodycz marchewki. Ciasto jest wilgotne, nie za suche, dlatego z kremu można spokojnie zrezygnować, jednak ja go uwielbiam, ponieważ doskonale tutaj(...)pasuje. Składniki: Ciasto: 2 średnie marchewki (około 300g) 100g mielonych orzechów włoskich 200g mąki 200g cukru trzcinowego 125 ml neutralnego w smaku oleju (np. z pestek winogron) 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka sody duża szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej skórka i sok z ½ cytryny Krem: 150g nerkowców (wcześniej moczonych w wodzie przez kilka godzin) ½ szklanki roślinnego mleka
Roślinna - blog wegańskilodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować krem: masło utrzeć na puch najpierw samo a potem dodawać po trochę chałwy, na końcu wódkę. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka (lub inną dowolną) wycinać ciastka, w połowie sztuk wycinać jeszcze otworek(...)wlać mleko. Rozpuścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Przelać do rękawa cukierniczego, pisaka do czekolady lub po prostu woreczka. Wyciskać na ciastka cienkie paseczki czekolady i posypać orzechami. źródło przepisu na ciasto- lekko zmodyfikowane proporcje przepisu na "ciastka kruche" z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji, strona 375 (robiłam z półtorej porcji, zmniejszyłam tylko ilość cukru). Reszta to moja inwencja
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakarmelowym i fistaszkami na formę o wymiarach 24x28 cm: CIASTO KRUCHE: 150 g mąki 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 żółtko CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 1 białko 150 g cukru 100 zmielonych orzechów (np. w blenderze) 150 g roztopionej, gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 50 g solonego, obranego, prażonego słoneczniku(...)Jajka i żółtko ubijamy na puszystą masę dodając po łyżce cukru. Następnie do masy jajecznej dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia wymieszany z kakaem i mielonymi orzechami, dokładnie mieszamy. Podpieczone kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 170-175 stopni C. Pierwszą porcję sosu karmelowego mieszamy z ziarnami słonecznika i przekładamy
Rozpustne gotowaniesobie jest ciężki, a dzięki takiemu zestawieniu nawet nie wiadomo, kiedy znika z talerza. Składniki: Na ciasto: 9 jajek (białka i żółtka osobno) 30 dag cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia(...)mleka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubeczek (300-400 ml) gęstej, kwaśnej śmietany 30 % (President) Dodatkowo: dżem z czerwonych porzeczek pół szklanki posiekanych (zmielonych) orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto: Mak wsypać do garnka, najlepiej z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem, tak by całkowicie zakrył mak. Gotować do odparowania płynu (ok 15-30 min). Do gorącej mieszaniny
My sweet a life