ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:132/988)

Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego 294

Składniki: 1 ciasto francuskie, 1 żółtko, marmolada Orzech , płatki migdałowe.       Przygotowanie:    Ciasto francuskie rozwijamy z papierem do pieczenia. Kroimy je na kwadraty, u mnie wyszło 15 kwadratów ( 3 x 5). Na środek każdego kwadracika nakładamy po 2 łyżeczki marmolady. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy ciasteczka. Posypujemy ciasteczka płatkami migdałowymi. Pieczemy

Aga w kuchni
Keks królewski 204

Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii w ogóle, to w tym keksie uwielbiam jak jest ich całe mnóstwo. To naprawdę wyjątkowe ciasto, królewskie! Do tego zawsze się udaje. Keks królewski – składniki: 3 szklanki mąki (430 g) 2 szklanki cukru pudru (280 g) 300 g miękkiego masła (1 osełka lub 1,5 kostki(...)Dodajemy połowę mąki, a gdy się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do długiej, szerokiej

Poezja smaku
Muffinki kakaowo-orzechowe z powidłami śliwkowymi 157

Muffinki kakaowo-orzechowe z powidłami śliwkowymi składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450) - 1/2 szklanki tartych orzechów włoskich Backmit - 3/4 szklanki cukru - 2 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1 szklanka maślanki - 4 łyżki oleju arachidowego - mały cukier waniliowy dodatki: - 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) - powidła węgierkowe - orzechy włoskie Kresto Forma: forma silikonowa(...)zbyt gęste, dodaję więcej maślanki. Nakładam ciasto łyżką do papilotek. Do środka dodaję małą kostkę czekolady, a na nią pół łyżeczki powideł. Na to nakładam znów łyżkę ciasta. Na wierzchu umieszczam orzechy. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut Wypiek bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Moje domowe

Kuchnia co dnia
Torcik kawowo-orzechowy 440

Wami przygotujcie ten pyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia...    Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru  200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody(...)zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować wierzch i boki, udekorować orzechami włoskimi. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Ciasto z masą budyniową i czekoladową 202

spędzony na pieczeniu ciast jest wtedy bardzo miło spędzony. Pełen zabaw, śmiechu i opowiadań. Uwielbiam ten magiczny czas.   Ciasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka 1 szklanka cukru (po pół szklanki na masę(...)kostki margaryny spirytus do smaku Ciasto: białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Wlać olej i zmiksować krótko. Mąkę wymieszać z orzechami i wsypać do masy. Wymieszać łyżką. Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać

Gotuję Testuję
Proste ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi 144

Mleko wlać do garnuszka i podgrzać delikatnie. Nie powinno być gorące, lecz jedynie ciepłe. Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier, sól i orzechy - wymieszać wszystko razem. Wbić jajko, wlać mleko i esencję waniliową. Zagnieść lekko ciasto. Na końcu dodać masło i wyrobić ciasto na jednolitą masę przez około 2-3 minuty.  Ciasto pozostawić w misce przykryte czystą ściereczką(...)około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość, czasem może trwać to dłużej. Ważne jest, aby dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, lekko zagnieść i przełożyć do formy wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i wysypanej orzechami zmielonymi lub mąką. Ponownie przykryć i odstawić do podrośnięcia na około pół godziny. Przez ten czas przygotować kruszonkę. Składniki: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z malinami i kremem z nutelli 180

urodziny mojego narzeczonego zrobiłam, czekoladowe ciasto z malinami z dodatkiem orzechów laskowych. Połączenie czekolady z malinami to po prostu strzał w dziesiątkę i ciasto bardzo smakowało gościom.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki orzechów laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Krem: 5 łyżek nutelli 100 g czekolady 300 g malin do dekoracji szklanka(...)żółtek dodajemy cukier i stopniowo dodajemy do białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodajemy zmiksowane orzechy. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy całość delikatnie  za pomocą łyżki, nie miksujemy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut.  Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy

Delusional Trine
Rogale świętomarcińskie 138

sprzętu ze Sklepu Masarskiego Swojski Wyrób . Właścicielowi Marcinowi Jurczykowi pięknie dziękuję za pomoc w realizacji wypieku Rogali świętomarcińskich.   Przepis na Rogale świętomarcińskie dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę - Orzechy w wypiekach . Orzechowe słodkości wypiekały : GRUNT TO PRZEPIS! – Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe CZARNA OD KUCHNI – Meksykańskie ciasteczka weselne MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto czekoladowo-orzechowe, jaglane(...)mąki ryżowej i płatków jęczmiennych KATALOG SMAKÓW – Muffinki orzechowe KUCHNIA MNIAM – Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową LIDIA WESOLOWSKA [FB] Ciasto amerykańskie MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO… – Rogale świetomarcińskie RÓŻOWA KUCHNIA – Muffiny waniliowe z orzechami Wszystkim uczestniczkom dziękuję za wspólne orzechowe wypiekanie. Wydrukuj przepis The post Rogale świętomarcińskie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
MARCHEWKOWE CIASTKA z orzechami włoskimi w karmelu (wegańskie, orkiszowe) 229

jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki 70 g cukru(...)cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta kardamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju Dodatkowo: 100 g obranych orzechów włoskich 80 g cukru (najlepiej trzcinowy) 110 ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrób zwarte i lepkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej oleju lub mąki. Gotowe ciasto włóż do zamrażarki na około 15 minut

Via Gusto
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 229

Jest mocno bakaliowa i bardzo aromatyczna. Smakuje wybornie! Koniecznie zapiszcie przepis i wypróbujcie, a na Święta będzie hit! BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY  BABKA WIELKANOCNA SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 100 g orzechów włoskich - 50 g mąki kukurydzianej - 100 g mąki orkiszowej bezglutenowej - 100 g mąki owsianej - 5 jajek ekologicznych - 250 ml oleju kokosowego - 200 g startej na małych oczkach młodej(...)też masło zastępujemy olejem koksowym, którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo dobrze znane.Celowo do ciasta użyłam tylko mąki bezglutenowe. Aby ciasto miało aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju smak, użyłam do jego wytworzenia maki uzyskanej ze zmielenia orzechów włoskich. WYKONANIE: Orzechy włoskie zmiksuj blenderem na sypką mąkę. Uważaj aby zbyt długo ich nie miksować bo wtedy otrzymasz masło orzechowe

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowe na śmietanie 190

kakao ciasto jest bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe a dodatek śmietany sprawia, ze całość jest wilgotna. Jedyną rzeczą, którą zmieniłam w tym przepis, to pozbyłam się orzechów i zastąpiłam je suszonymi owocami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 kubek kwaśnej śmietany – 1 kubek kakao – 1 kubek mąki – 3 jajka – 1/2 kubka oleju – 1/2 kubka cukru

Szybko Tanio Smacznie
Tort makowy 2714

Tort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość(...)miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej wody 60g orzechów włoskich + 10 połówek do dekoracji Wykonanie: CIASTO MAKOWE - mak zalać wrzątkiem, gotować przez około 30 minut, odcedzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - przygotować rondelek

Smakołyki Bereniki
Jawor 109

Słyszeliście o takim cieście? Znalazłam ten przepis w bardzo starym zeszycie mojej mamy. Trochę w nim pozmieniałam po swojemu. Ciasto wychodzi bardzo spore, a poza tym nie jest drogie a bardzo smaczne. Zapraszam wszystkich  zainteresowanych do wypróbowania :) Składniki blaszka 23/33: ciasto kruche: mąka pszenna 2,5 szklanki, cukier puder 70 g, margaryna 250 g, śmietana 18% 3 łyżki, proszek(...)mleczna 100 g, mleko 4-5 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść razem z papierem do blaszki. Ciasto smarujemy dżemem i posypujemy pokruszonymi orzechami.  Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy

kulinarne odsłony pati
ciasto dyniowe z bakaliami 155

Pyszne ciasto z dużą ilością rodzynek i włoskich orzechów. Miękkie, wilgotne, pachnące przyprawą do piernika, a przede wszystkim - bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe, nie potrzebujecie nawet miksera. Polecam :-) składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka rodzynek 1 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka domowej przyprawy do piernika 3 jajka(...)Puree z dyni, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki, w tym rodzynki i orzechy,  wsypuję do drugiej miski, mieszam i dolewam mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do keksówki (28x9) wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 50 minut (do "suchego patyczka

babka w formie
BRIOCHE LEOPARD 891

kakao + 1 łyżka mleka Na jasnobrązowe ciasto: 5 g ciemnego kakao + 1 łyżeczka mleka SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 90 g czekolady  30 ml mleka 30 g orzechów laskowych WYKONANIE: Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, koniecznie obejrzyj ten  filmik (KLIK)  z dokładną instrukcją podziału gotowego ciasta. UWAGA! nie sugerujcie się początkiem, czyli samym etapem mieszania składników(...)bardzo, dlatego trzeba sprawdzać od czasu do czasu czy zbytnio nie brązowieje!). Upieczone ciasto ostudź na kratce, po czym roztop czekoladę z mlekiem i polej nią ciasto. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony