moja mama od koleżanki. Od razu wiedziałyśmy, że upieczemy je na święta do kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem zastąpi tort podczas przyjęcia. Ciasto orzechowe: 300 g zmielonych orzechów włoskich 8 jajek 250 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowo-orzechowa: 4 żółtka jajko 3/4 szkl cukru 2 łyżki kawy(...)utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę jajeczną. Na koniec masę wymieszać z orzechami i rumem. Biszkopty przełożyć cienką warstwą dżemu i masą orzechową. Ciasto posypać cienka warstwa gorzkiego kakao i udekorować połówkami orzechów włoskich. Schłodzić kilka godzin w lodówce
Smakołyki Asiprzyda wam się podczas przygotowywania tego ciasta, a jeżeli nie macie malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego(...)piekarnika, po 30 min wyjąć z formy, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Można podawać z powidłami śliwkowymi. * teraz orzechów nie dodawałam, ale jak będę robić to ciasto następnym razem, to dodam orzechy na 100%. Smacznego! Chlebek dyniowo – pomarańczowy Chlebek dyniowo – pomarańczowy Chlebek dyniowo – pomarańczowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki cukru brązowego
moj przepis naPolewa 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek rumowy Dekoracja: 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady garść orzechów laskowych lub włoskich Przygotowanie: W rondelku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować(...)rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po ostygnięciu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać orzechami. Rada: W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt gęste można dodać jajko. Można tak jak większość społeczeństwa robiąc murzynka odlać około
Ciastka - domowe słodkościktóre widziałam gdzieś w książce. Jednak nie byłabym sobą, gdybym go nie przerobiła. W oryginale była jeszcze masa migdałowa, ja dodałam drobno posiekane orzechy laskowe, wymieszałam je z kajmakiem. Dodatkowo nasączyłam biszkopty kawą z alkoholem. Ciasto jest delikatne, dość słodkie ale nie przesadnie i prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki(...)połowę żelatyny. Z pozostałą śmietaną postępujemy analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej garść orzechów laskowych biszkopty szklanka mocnej kawy pół kieliszka wódki czekolada Złożenie ciasta: Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie
Cynamonowe szczęściedali śliwki... To ewidentny znak, że ciasteczka zadziałały, jak powinny. A jeśli nie macie akurat nowych sąsiadów, nie przejmujcie się, i upieczcie takie ciasta dla starych. Z pewnością się ucieszą! Ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi Składniki: (na 40 sztuk) 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 1 jajko(...)ekstraktem ubić na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Mąkę przesiać z sodą. Dodać do ciasta w 2 partiach, mieszając łyżką. Na końcu dodać grubo posiekane orzechy i czekoladę, połączyć. Z ciasta formować kulki o wadze 30 g, spłaszczać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec w 180 st. C. przez 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubianej polewy z serka Philadelphia . Kremowej, lekko słonej i silnie uzależniającej. Więcej myślę, że pisać nie trzeba... Po prostu pycha! * SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 25 x 35 cm Ciasto: 500 g mąki pszennej ¾ szklanki cukru białego ¼ szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonego kardamonu(...)dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g serka Philadelphia ¾ szklanki cukru pudru Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy włoskie * PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze
Food Squarełyżek kaszy manny 20 dag masła 20 dag margaryny sok z 2 cytryn *krem orzechowy: pół kg orzechów włoskich 5 dag margaryny puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio Wykonanie: 1.*ciasto: Rozpuścić margarynę, dodać miód i cukier, zagotować. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do wystudzonej masy, wymieszać. Dodać jajka, zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części(...)masa orzechowa: rozpuścić margarynę, dodać masę orzechową oraz rozdrobnione orzechy włoskie. 3.*Na blachy wyłożyć wcześniej podzielone ciasto. 2 placki upiec bez niczego - ok 15 minut w 180 st. Na trzeci placek wyłożyć masę orzechową- piec też 15 minut w 180 st.( w trakcie pieczenia masa będzie bardzo rzadka, potem jednak zgęstnieje w trakcie studzenia). Ostudzić. 4.* masa
Z Majeczką w kuchnitort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy proszek(...)miksujemy dodając kakao. POLEWA: 1,5 tabliczki czekolady 6 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Przekładamy kremem. Smarujemy przestudzoną polewą i ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru Masa krówkowa; 400 g cukierków krówek ok 1 szklanki mleka 400 g orzechów włoskich 2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut. Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Na końcu masa musi mieć konsystencje gęstej(...)szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń i ostatnie ciasto bez masy krówkowej. Całość polewamy pozostałą masą krówkową bez orzechów
Jadło i czytadłoSkładniki na ciasto: 50 g orzechów włoskich lub pekan 180 g drobnego cukru do wypieków 225 g masła 200 g mąki pszennej 4 duże jajka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: W misie malaksera umieścić orzechy i cukier - zmiksować do otrzymania orzechowej(...)miksera i utrzeć (końcówki miksera do ubijania białek) do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać zaparzoną kawę i utrzeć. Krem podzielić na pół. Ciasto przełożyć kremem, drugą część kremu posmarować na wierzchu. Ozdobić orzechami. Ponadto: orzechy włoskie lub pekan, do dekoracji przepis stąd
Proste PotrawyMocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej(...)mąkę i delikatnie zmiksować do całkowitego połączenia składników. Orzechy podprażamy na suchej patelni kilka minut, aż staną się chrupiące. Delikatnie siekamy i dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku
DefinicjaSmakunajlepiej z dwa dni przed świętami. Ciasto po upieczeniu jest twarde więc musi zmięknąć ale jest rewelacyjne. Słodkie z nutą kwaśnych wiśni i chrupiących orzechów. Polecam nie tylko na święta. Przepis z bloga . Składniki: Ciasto; 3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 125 g zimnej margaryny lub masła 2 łyżki miodu 10 łyżek mleka(...)odłożyć do wystudzenia. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożenie ciasta;pierwszy placek, połowa powideł śliwkowych, połowa pokrojonych orzechów, połowa wiśni, połowa kremu, drugi placek, powidła, orzechy, wiśnie, krem i przykrywamy trzecim plackiem. Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce. Przed podaniem, a najlepiej smakuje
Ala piecze i gotujecukrem waniliowym, aż masa stanie się prawie biała. Wówczas stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, szczyptę soli i śmietankę, a na koniec orzechy włoskie. Gotowe ciasto wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (albo wysmarowaną masłem). Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170°C. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Gotujemy i jemy200g margaryny "Kasia" 2 jajka 1 cukier wanilinowy 3/4szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej posiekane orzechy Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ok. 15 minut(...)zacznie wrzeć dodajemy mąkę z budyniem i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy miodowe placki. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
Salonik smakówTakie szybkie i proste ciasta to ja uwielbiam :) Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki startemu jabłku. Ja dorzuciłam mieszankę orzechów, ale można dodać samych orzechów włoskich. Wspaniała propozycja dla niespodziewanych gości albo gdy masz ochotę na błyskawiczne ciasto :) Składniki: 3 dojrzałe banany 1 jabłko 125 miękkiego masła 100 g cukru małe opakowanie cukru wanilinowego 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)wsypać oba cukry i utrze mikserem na puszysta masę. Następnie dodawać kolejno jajka, rozgniecione banany i start jabłko. Na koniec wsypać suche składniki oraz posiekane orzechy. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180C i piec ok. 60 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchni