mojprzepisna.pl | Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami Jeżeli kiedyś przez przypadek ugotujecie za dużo kaszy gryczanej, nie jedzcie jej na siłę, lepiej zróbcie czekoladowe ciasto gryczane. Co zaskakujące, w tym cieście nie ma ani grama czekolady, masła, mleka, mąki, orzechów. Spróbujcie koniecznie, ciasto jest lekkie, delikatne, wilgotne, ale jednocześnie sycące. Smakuje trochę jak suflet czekoladowy. Ciekawe co powie
moj przepis namusem brzoskwiniowym Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka
Lena GotujeBABA DROŻDŻOWA z orzechową posypką to jedna z wariacji na... Artykuł ŚWIĄTECZNA BABA Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEugotujecie za dużo kaszy gryczanej, nie jedzcie jej na siłę, lepiej zróbcie czekoladowe ciasto gryczane. Co zaskakujące, w tym cieście nie ma ani grama czekolady, masła, mleka, mąki, orzechów. Spróbujcie koniecznie, ciasto jest lekkie, delikatne, wilgotne, ale jednocześnie sycące. Smakuje trochę jak suflet czekoladowy. Ciekawe co powie na nie moja konserwatywna rodzinka, kiedy zasiądziemy wspólnie do kuchennego stołu ( Składniki
moj przepis naorzechów 1/2 szk. cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 33 x 23cm. Piec w temp. 180°C przez 30 minut. Ciasto półkruche: 20 dag mąki pszennej 10 dag margaryny
w mojej kuchniżółtka 30 ml espresso 160 g cukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta 120 g gorzkiej czekolady - na polewę Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej(...)ciasto. Wyrównujemy. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi orzechami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmiesiące. Ale nie tylko słońce poprawia mi nastrój - to pachnące, świeże wypieki, które zawierają w sobie właśnie garść owej pięknej, złotej jesieni. Najlepsze okazało się ciasto marchewkowe. W wzbogaconej wersji. Orzechy, daktyle, suszone brzoskwinie. Dużo cynamonu, a do tego nadzienie z mascarpone i wierzch pokryty słodką, lepką masą krówkową. Uwielbiam! CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ (źródło przepisu(...)Czas na krem. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. Wrzucam mascarpone, miksuję na jednolitą, gładką masę i zostawiam do lekkiego schłodzenia. Kremem przekładam blaty ciasta, wierzch smaruję masą krówkową i posypuję orzechami. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkidzieci. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem warzyw polecam Wam m.in.: przepisy na ciasto ze szpinakiem , ciasto marchewkowe z bakaliami , tort dyniowy lub brownie z fasoli . Idealnym pomysłem na torcik dla dzieci będzie także zielony tort szpinakowy (szpinak nie jest wyczuwalny) – leśny mech . Na blogu znajdziesz także inne propozycje na ciasta marchewkowe, ze szpinakiem czy fasolą. Ciasto marchewkowe polecam udekorować(...)miksuję do powstania gęstego kremu. Można nim od razu smarować wierzch ciasta lub schłodzić w lodówce, następnie udekorować ciasto. Ciasto można także przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem – polecałabym wtedy podwoić składniki na krem, przełożyć ciasto i udekorować także wierzch, posypać owocami lub orzechami. Smacznego
Zasmakuj Kuchniblachy ciastek): - 300g mąki pszennej - 200g masła (zimnego) - 100g cukru pudru - 1 jajko - 2-3 garście nerkowców (lub innych orzechów) - 1 czubata łyżka miodu - 25 g gorzkiej czekolady Z mąki, zimnego masła, jajka i cukru pudru zagnieść ciasto. Nie wiesz jak? Tutaj znajdziesz krok po kroku, jak zrobić idealne kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.Wykroić krążki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić miód i wsypać orzechy. Orzechy dokładnie wymieszać tak, aby każdy orzeszek był obklejony miodem. Na każdy krążek kruchego ciasta wykładać po 5 orzechów nerkowca. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-15 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. W mikrofali albo na parze rozpuścić czekoladę i dekorować nią gotowe
CookYourselfwymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części, 3/4 i 1/4. Z większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć(...)obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około 25-30 cm, wlać 1 litr oleju. Powoli rozgrzać olej do temperatury 170 max 175 st. Przyda się w tym przypadku termometr cukierniczy. Oponki, 3-4 szt jednocześnie, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor, pilnując
moj przepis nawiększej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około 25-30 cm, wlać 1 litr oleju. Powoli rozgrzać olej do temperatury 170 max 175 st. Przyda się
moj przepis nakruszonką, którą oczywiście kocham . Absolutnie nie możecie zapomnieć o dodaniu orzechów do kruszonki! Mnie oczywiście przydarzyło się to kilka razy – nie polecam. Przypomniałam sobie o orzechach w momencie wkładania ciasta do piekarnika. Co wtedy? Ściągnęłam całą (lub chociaż większość) kruszonkę z powrotem do miski i jak gdyby nigdy nic posypałam orzechami, kruszonką i do piekarnika. I Wam również(...)polecam, bo orzechy dają fantastyczny smak i fakturę kruszonce – zwłaszcza kruszonce z płatkami owsianymi. Jestem wielką fanką łatwych ciast z kruszonką i owocami. Dlatego znajdziecie u mnie kilka przepisów na takie ciasta: Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką Artykuł
Słodkie Gotowaniepełne łyżki cukru z wanilią (lub zwykłego) sos karmelowy 100g cukru 50ml wody 60ml śmietanki 30% 20g masła olej rzepakowy do smażenia garść orzechów włoskich do posypania wierzchu (około 20g) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać połowę lekko podgrzanego (ma być letnie) mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać(...)ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: orzechy zmielić lub rozdrobnić na bardzo małe kawałki (u mnie druga opcja) - śmietankę zagotować, dodać orzechy oraz cukier, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy w celu odgazowania, podzielić na dziesięć części, jeśli ciasto jest klejące, podsypać lekko mąką lub brać natłuszczoną olejem dłonią - każdy kawałek rozciągać dłonią
Smakołyki Bereniki450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej 1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej 2 żółtka 120g powideł śliwkowych orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: PLACKI KORZENNE - składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną(...)boki ciasta posmarować masą, obsypać dość obficie okruszkami powstałymi ze skrawków ciasta - gotowe ciasto schować do szczelnego pojemnika, schłodzić przez całą noc w lodówce - ciasto udekorować przed podaniem posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi Wykonanie tortu korzennego wymaga sporo czasu, jednak finalnie prezentuje się on pięknie, a smak jest wyborny i warto pokusić się o jego przyrządzenie. Dużym plusem jest
Smakołyki Bereniki