spaghetti (ja dałam kokardki, bo taki mi został) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 1 brokuł - rozdzielamy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Sos: 3-4 ząbki czosnku - kroimy w kosteczkę kawałeczek szynki - kroimy w kostkę 1 opakowanie serka mascarpone (250 gram) sól, pieprz, ziarenka smaku, kwasek cytrynowy lub cytryna 1 łyżka masła Czosnek wrzucamy
Kuchnia smakówbyło i dziś. Stanęłam przed szeroko otwartą lodówką, a tam... i boczek.. i wędlinka... i makaron... i kurczak gotowany... I ruch-cug (tam mówiła moja babcia) wymyśliłam danie. A w lodówce miałam: kawałek boczku 30 kg szynki trochę ugotowanego makaronu koncentrat pomidorowy ponadto użyłam: marchewkę kawałek selera 4 małe cebulki olej odrobina pikantnego ketchupu paprykę słodką sól(...)paseczki boczku oraz szyneczkę. Warzywka starłam na drobnych oczkach dorzuciłam do smażonej z wędlinką cebuli. Smażyłam 10 minut, po czym podlałam odrobiną wody, dodałam przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotowałam do odparowania płynu. Na zakończenie (czegoś mi brakowało po spróbowaniu) dodałam trochę pikantnego ketchupu i posypałam grubo zielonym koperkiem. Uważam, że moje Poniedziałkowe Porządki W Lodówce - zakończyły się sukcesem
Walijskie Pichceniewieprzowego , które my Polacy ubóstwiamy , bynajmniej w mojej rodzinie No a Kofty wykonane przeze mnie są właśnie z szynki wieprzowej Tak więc zaciągajmy z innych kuchni co najlepsze i przerabiajmy na swoją modłę W końcu o to chodzi żeby się bawić gotowaniem . Każde mielone mięso, nada się do tego rodzaju szaszłyków , a ograniczenia są tylko co do tego, co wasze
Ogrodnik w podróżykapustą kiszoną. Wcześniej łazanek nie jadałam, ale na tyle mi zasmakowały, że teraz sama je gotuję. Na zbliżającą się jesienną aurę przyda się taka sycąca potrawa. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej ok. 200 g makaronu łazanki ok. 6 parówek z szynki (93% mięsa) 1 cebula sól, pieprz, przyprawa maggi, vegeta, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy
upichcicSkładniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry
Lena Gotujeprzez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę parmeńską i mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty. Dodać grzyby i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać natkę pietruszki oraz śmietankę. Wymieszać i zagotować. Po około minucie gotowania odstawić z ognia i wymieszać w garnku z odcedzonym makaronem. Podawać
KUCHNIA POLSKAdwóch wariantach. Składniki: 1 paczka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki 2-3 ząbki czosnku 1 puszka groszku konserwowego 1 szklanka startego żółtego sera 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry sól Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry i smażymy na oleju kokosowym (można
Olikowa kuchniabardzo prosta zupa z rejonu Lacjum: do gotującego się bulionu wlewa się masę z jajek i startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny – i wrzuca szpinak, który dodaje całości koloru. Szpinak zastąpiłam odpowiednio przygotowaną i doprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY BULION Niejednokrotnie(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy. Podgrzewamy bulion, kiedy zacznie się gotować mieszamy go i mieszając wlewamy masę jajeczną. Od razu dodajemy przygotowaną wcześniej cukinię, dokładnie mieszamy wszystko razem, ściągamy z ognia i podajemy. My do zupy zjedliśmy pajdy grillowanego z oliwą chleba na zakwasie, posypane solą czosnkową, obłożone pomidorem, bazylią i szynką serrano. Pysznie, lekko i do syta! Wielokrotnie, tutaj
Karo in the Kitchenmlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana(...)dusić na maśle i 1.5 szklanki wody, najlepiej na głębokiej patelni. Warzywa myjemy i kroimy w kawałki. Dusimy do momentu aż warzywa staną się miękkie. W osobnym garnku gotujemy wodę 1.5 do 2 litrów. Gotujemy ją wraz z biała kiełbasą i skóra z boczku. Dodajemy do tego nasze przyprawy czyli : ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i pieprz ziarnisty. Gotujemy
ClauditteMissCookingmoże spróbować tego co ja jem. "dziecko bierz wszystko!" i wzięła :) Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami Składniki: 1) ok. 250 g makaronu penne 2) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 3) ok. 150 g suszonych śliwek(...)gotujemy al dente w wodzie pozostałej po ugotowaniu szparagów. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, ale pozostawiamy wodę, w której się gotował. 4. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 5. Plasterki szynki
Na kulinarnym poligoniewody Dodatki: pęczek zielonych szparagów 50 gram sera feta 50 gram żółtego sera 203 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, bazylia suszona bazylia świeża kilka plastrów szynki parmeńskiej Semolinę, mąkę pszenną, drożdże, cukier i sól mieszam. Dodaję oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto, Jeśli jest zbyt luźne - dolewam oliwy, jeśli zbyt gęste- ciepłej wody(...)godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie jogurt grecki doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i gotuję 3 minuty we wrzątku, następnie odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Ser feta kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych szparag. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką
Mango Papajakuchni. Pamiętam jeszcze jak moja Babcia opowiadała o bulwach, że miały zapach pluskiew. Góralski moskol był odpowiednikiem proziaków i często występował jako zamiennikiem chleba. Z czasem do składników dodano gotowane ziemniaki i w takim wydaniu znamy te placki dzisiaj. Domowe moskole góralskie warto przygotować z dodatkiem mąki owsianej. Mąka owsiana jest zdrowa i ma przyjemny orzechowy aromat. Poza tym posiada(...)jajek. Moskol świetnie smakuje podany z samym masłem czosnkowym, ale Górale podają go również z jagnięciną, bryndzą lub pieczoną szynką z kością. Z pewnością warto poznać ten przepis i zapisać do swoich ulubionych. Polecamy! Moskole – placki po góralsku Składniki: gotowane ziemniaki: 1 kg mąka owsiana: ile zabierze ciasto sól: 1 płaska łyżeczka Moskole Przepis Do moskali najlepiej wykorzystać ugotowane
Kuchnia Na Wypasiejogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie Marchewki gotujemy na półmiękko. Następne obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo. Dwa z nich kroimy w plasterki, do udekorowania miski. Pozostałe jajka kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Groszek i kukurydze odcedzamy z zalewy. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym
Przepiski.plBardzo fajna przekąska na nadchodzące Święta. Szybka ,tania i bardzo smaczna. Składniki: 10 plasterków ulubionej szynki 5 jajek ugotowanych na twardo kilka łyżeczek chrzanu 1 łyżka
Przepisy mojej mamyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasa bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wędlin. Świetnie smakuje z grilla, zapiekana w piekarniku, smażona czy gotowana. Kiełbasa to także idealny dodatek do kanapki. Kiełbasa w każdej postaci cieszy się ogromną popularnością. Wiele osób samemu robi domową kiełbasę , aby mieć pewność, że użyte w niej mięso jest świeże i dobrej jakości. Proces przygotowania kiełbasy jest dosyć długi(...)typu wyroby. Postanowiliśmy je odtworzyć i przygotować samodzielnie. Wyszły bardzo smaczne, o czym możecie przekonać się sami, korzystając w poniższego przepisu. GOTOWANA KIEŁBASA W SŁOIKU – PRZEPIS Składniki: 2 kg zmielonego fileta z indyka 2 kg zmielonej szynki wieprzowej 1 kg zmielone łopatki wieprzowej 50 g soli 25 g solanki 12 g pieprzu Dodatkowo: ziele angielskie liści laurowy
Przepiski.plboczku więcej szparagów... Link do filmu z przepisem: 039 Zapiekane szparagi zawijane w boczek i ser - na obiadtg Składniki: szparagi boczek lub szynka parmeńska ser żółty sól pieprz oregano Przygotowanie: Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy je w lekko posolonej wodzie lub na parze, nie rozgotowujemy ich ponieważ będą jeszcze zapiekane więc dojdą w piekarniku. W zależności
Dieta Rozdzielna i Zdrowieścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak
Kuchnia MagdaLenyścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak
Kuchnia MagdaLenyProsta i szybka propozycja, która idealnie sprawdzi się na obiad. Makaron z brokułami i szynką idealnie się komponują a takie obiady uważam za najlepsze :) Może dlatego
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI na 2 osoby: 2 duże bakłażany 2 łyżki masła 6 plastrów szynki parmeńskiej 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka pesto z bazylii kawałek sera pleśniowego
Sztuka gotowania w/g SamirySKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy
KUCHNIA POLSKAgryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot :) Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :) Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić
chleba naszegowspółgrają:). Makaron tortellini, brokuł i marchew gwarantują smaczną sałatkę. Można zabrać ją w lunchboxie do pracy. 1 brokuł 250g makaronu tortellini z szynką/mięsem 2 marchewki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy przez około 10 minut, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę gotujemy
Szefowa kuchniZimą , kiedy brak nam witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane, 3-4 ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa ( może być kawałek szynki ), majonez, sól,pieprz, Wszystko kroić w pół plasterki, Pokrojoną porę ” morzę „( czyli przelewam wrzątkiem i zimną wodą ,żeby była lekko
Pysznosci Babci BasiKapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy
Smaki Ewysoczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz
Ogrodnik w podróżySkładniki: 4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów, 3 jajka, 5 łyżek tartej
Pobite gary BarbaryKolejna sałatka na upalne dni. Z pewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia
Kuchnia BeatyCzasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie
Ala piecze i gotujewyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę, groszek i tuńczyka odsączamy. Resztę składników kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami. Składniki łączymy
e-PrzepisyKulinarneziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów
Maminek kulinarny