ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:116/988)

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona) 124

Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca. Wszystko jest doskonale skomponowane! Zresztą sami spróbujcie... (Forma o wymiarach(...)posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli. Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc. (*)  Możecie też użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego na 500 ml mleka.  Pamiętajcie, że budyń powinien być

Di gotuje
Babeczki z masłem orzechowym 133

cukru brązowego lub 3/4 białego 3/4 szklanki masła orzechowego 2 jajka ok. 300ml mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g rozpuszczonego masła Składniki na dekorację: szklanka orzechów ziemnych (mogą być w całości lub grubo pokrojone) Wykonanie ciasta: W misce mieszamy składniki suche (mąka z proszkiem i sodą oraz cukier). W drugiej misce mieszamy składniki mokre (masło orzechowe, wystudzone masło, 2 jajka, mleko(...)ciasta jest ono zbyt suche należy dolać mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto (mniej więcej do 3/4 ich wysokości). Na wierzch nakładamy orzechy (docisnąć je do ciasta, by nie odpadły od ciasta). Pieczemy ok.  20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  Jeśli lubimy połączenie masła orzechowego z dżemem polecam przekroić sobie muffinkę (można

Mania Wypiekania
Ciastka z białą czekoladą 85

soku z pomarańczy 150 g orzechów dałam pół na pół laskowe z włoskimi 150 g płatków owsianych górskich Dodatkowo 200 g białej czekoaldy Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja góra-dół. Na blaszkę wysypać orzechy , wstawić je do piekarnika i prażyć przez około 8 minut lub do chwili, kiedy orzechy zarumienią się, Wyjąć z piekarnika i przestudzić(...)wystarczy tylko chwila, aby wszystko połączyło się. Ciasto wyjąć na lekko oprószony mąką blat, zagnieść/ uformować kulę, przeciąć na pół, rozwałkować połowę ciasta ma placek o grubości około 0,5 cm,  a następnie wyciąć kółka o średnicy 7 cm. Ciastka układać na przygotowane blachy. To samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Ciastka pieczemy przez około 18 minut do zarumienienia

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka z orzechami i kruszonką 114

jesienna szarlotka, bo dla mnie jabłka i orzechy to taki symbol jesieni.  Dla kogo: dla szukających odmiany od tradycyjnej szarlotki dla mających za oknem orzech włoski dla lubiących chrupanie i łupanie Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g zmielonych orzechów włoskich 100g cukru pudru łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego szczypta zmielonych goździków(...)frytki) i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do rondelka i podgrzewać, aż zmiękną i zaczną się lekko rozpadać. Uwaga, żeby zbyt ich nie rozgotować.  Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z masłem, zmielonymi orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zmiksować mikserem, aż powstanie jednolite ciasto, będzie się sypało. Dodać jajko i śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Delikatnie zagnieść ciasto

Mania Wypiekania
Piwne brownies: Październikowe Wyzwanie Blogerek 136

ostudzić. Jajka ubić z brązowym cukrem i szczyptą soli na kogel-mogel. Dodać rozpuszczone składniki z rondelka i dokładnie wymieszać. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (całość będzie raczej płynna, ale tak ma być). Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto powinno się zejść na wierzchu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bajaderki 187

Bajaderki są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu, a ich ilość starczy nam na długo :) Składniki: 260g herbatników kakaowych lub ciemnego kruchego ciasta 200g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów 150g margaryny 60ml likieru orzechowego Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek Sposób przygotowania: Herbatniki lub upieczone kruche ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy(...)bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia. Jeżeli ciasto jest mało klejące dodajemy do niego ok 3 łyżki nutelli i ponownie zagniatamy

Kuchnia w czekoladzie
Razowa szarlotka z żurawiną 124

upiekłam jej zdrowszą i nieco inną wersję. Na bazie mąki razowej i orzechów włoskich, z dodatkiem suszonej żurawiny. Wyszło naprawdę bardzo smacznie:) foremka 23x33 cm Ciasto:    1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich,  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżeczki cynamonu,  szczypta gałki muszkatołowej,  3 żółtka(...)szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego,  230g masła lub margaryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier puder. Dodać cukier waniliowy, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Nadzienie:   2 kg jabłek,  sok z 1 cytryny

Z miłości do słodkości
Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia 93

desery szczególnie na zimno. Dzisiaj przychodzę do Was z ciastem bez pieczenia, gdzie w roli głównej znowu występuje moja ulubiona kasza jaglana. Uwielbiam z nią kombinować różne ciasta, bo w sumie i tak jakie bym nie zrobiła, to wiem że wyjdzie przesmaczne! Tym razem padło na połączenie kaszy z orzechami. Wielbiciele kaszy jaglanej zapewne wiedzą, że ma ona orzechowy aromat(...)kaszę możecie zblendować na masę bez grudek, ja jednak zostawiłam ją w całości tym razem. Przekładamy ją na schłodzony spód. Ulubione orzechy kruszymy (lub kupujemy już pokruszone) i usypujemy wierzch. Wciskamy delikatnie, aby orzechy weszły w kaszę. Ciasto wsadzamy do lodówki na parę godzin.  UWAGI Możecie nie robić spodu,wtedy pomijamy kakao a orzechy dodajemy do masy i mieszamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia 101

desery szczególnie na zimno. Dzisiaj przychodzę do Was z ciastem bez pieczenia, gdzie w roli głównej znowu występuje moja ulubiona kasza jaglana. Uwielbiam z nią kombinować różne ciasta, bo w sumie i tak jakie bym nie zrobiła, to wiem że wyjdzie przesmaczne! Tym razem padło na połączenie kaszy z orzechami. Wielbiciele kaszy jaglanej zapewne wiedzą, że ma ona orzechowy aromat(...)kaszę możecie zblendować na masę bez grudek, ja jednak zostawiłam ją w całości tym razem. Przekładamy ją na schłodzony spód. Ulubione orzechy kruszymy (lub kupujemy już pokruszone) i usypujemy wierzch. Wciskamy delikatnie, aby orzechy weszły w kaszę. Ciasto wsadzamy do lodówki na parę godzin.  UWAGI Możecie nie robić spodu,wtedy pomijamy kakao a orzechy dodajemy do masy i mieszamy

zdrowo i aktywnie
Ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe 119

naprawdę ciasto robi się stosunkowo szybko i prosto. Ciasto jest słodkie, dla wielu może okazać się zbyt słodkie. Nam smakowało. Co więcej, jest to jedno z tych ciasto, które chciałabym jeszcze kiedyś wykonać ponownie. Myślę, że takie makowo-orzechowe smaki sprawiają, że będzie to też bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Aaaa, dodałam troszkę więcej orzechów do warstwy orzechowej(...)stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy starte masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy olej oraz rozmącone jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Gotowym ciastem wypełniamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach

Smaki Na Talerzu
ciasto maxi king – bez pieczenia 162

Następnie układamy druga warstwę herbatników na nich rozsmarowujemy masę kajmakową Oraz pozostałą masę mleczna. Układamy trzecia warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy orzechy wymieszane z czekoladą. składniki na wierzch ciasta: 75 g orzechów ziemnych prażonych 75 g orzechów ziemnych solonych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 50 ml mlek, świeżego wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Obie

Domowy Smak Jedzenia
ciasto maxi king – bez pieczenia 951

Następnie układamy druga warstwę herbatników na nich rozsmarowujemy masę kajmakową Oraz pozostałą masę mleczna. Układamy trzecia warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy orzechy wymieszane z czekoladą. składniki na wierzch ciasta: 75 g orzechów ziemnych prażonych 75 g orzechów ziemnych solonych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 50 ml mlek, świeżego wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Obie

Domowy Smak Jedzenia
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 150

gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 100 g gorgonzoli 2 duże, soczyste gruszki 2 jaja 300 ml śmietany 18 % chilli(...)płatkach w młynku sól pieprz kolorowy, mielony rukola garść orzechów drobno siekanych  Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Gruszki i gorgonzolę pokroić w kosteczkę tej samej wielkości. Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Gruszki z serem

Wielki apetyt
Puszysty snikers 413

czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam puszysty snikers. Biszkoptowe – miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z kajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto z miodem jest twarde, to pomimo dużego(...)włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł śliwkowych – puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny) Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem

dom-agi.pl
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 122

Orzechy i migdały drobno siekamy lub umieszczamy w kielichu blendera i chwileczkę blendujemy w celu posiekania (nie blendujemy zbyt długo, aby nie powstało masło). Małą część orzechów odkładamy do ozdoby na wierzch ciasta.  1, 5 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a resztę czekolady kroimy na drobne kawałeczki.  Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do reszty(...)placek. Wykładamy do foremki i wałkujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i pieczemy/suszymy przez 1 godzinę.  Składniki na polewę mieszamy. Przestudzone ciasto dekorujemy polewą i orzechami. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu