ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:109/988)

Makowiec zawijany z ciastem na piwie 155

makową. Składniki na masę makową: 3,5 szklanki (mielonego) maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Korzystam z suchego maku mielonego(...)lepiej się zarumieniło. Kiedy makowiec wystygnie przygotowuję lukier. Do 2 łyżek cukru pudru dodaję 1 łyżkę ciepłej wody. Mieszam i wylewam na makowca. Można posypać orzechami lub migdałami. Smacznego Artykuł Makowiec zawijany z ciastem na piwie pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Marysieńka 613

przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao i ostrożnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Wkładka orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 5 białek  1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  Białka ubijamy z solą, a następnie dodajemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy posiekane orzechy, dodajemy miód i mąki z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki do pieczenia (tej samej w której piekliśmy biszkopt) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Krem

Cynamonowe szczęście
Dyniowe Kwadraty 160

cynamonu w proszku * 1/2 łyżeczki imbiru w proszku * 3/4 szklanki brązowego cukru * jajko * 1/3 szklanki roztopionego masła * ok. 2 łyżki świeżo startego imbiru * łyżeczka ekstraktu z wanilii * 3/4 szklanki orzechów włoskich lub migdałów, posiekanych i uprażonych na patelni. PRZYGOTOWANIE: W misce zmiksować dynię,cukier, jajko, imbir, wanilię,masło. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku(...)patyczek musi być suchy). Studzimy ciasto.  WSKAZÓWKI: Polewa z białej czekolady  3 łyżki kremówki zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszając-rozpuścić. Rozsmarować na cieście, posypać orzechami lub migdałami

Kopystką po garach
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 120

Następnie mieszając na małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać(...)łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami

Smakołyki Asi
Chlebek bananowy. 193

nazwa, bowiem z chlebem nie ma on nic wspólnego. Chlebek bananowy to rodzaj babki, która swą soczystość, miękkość i smak zawdzięcza dodatkowi bananów. Lubię banany, a w takim pysznym cieście to już w ogóle, więc zawsze, gdy zostanie ich kilka to piekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami . Pycha! Składniki na chlebek bananowy: 120 g masła(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Do ubitego masła dodajemy jogurt i suche składniki. Gdy masa się ubije dokładamy rozgniecione widelcem banany, a na końcu orzechy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 175 stopniach C do suchego patyczka, czyli około 45 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, gotowe

Rozpustne gotowanie
Babka kawowa 292

Babka kawowa to tradycyjna puszysta babka wielkanocna, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nadaje ciastu delikatny smak tego napoju. Całość oblana jest czekoladą i posypana drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Konsystencja babki plasuje się pomiędzy dość ciężką babką ucieraną a babką piaskową. Tak jak ta druga, zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną, nie jest jednak tak sypka i sucha jak ciasta piaskowe(...)ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą) - polewę czekoladową odstawić na krótko do lekkiego przestygnięcia, a następnie oblać nią wierzch babki, pozwalając jej swobodnie spływać bo bokach ciasta - wierzch obsypać orzechami, pozostawić do zastygnięcia polewy - przechowywać w chłodnym miejscu (ze względu na polewę) pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1747

foremce. Każdy blat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty ostygną przekładamy je masą. Warstwy masy będą raczej cienkie. Na wierzchu powinniśmy mieć masę. Jako ozdobę posypałam ciasto cienko posiekanymi orzechami włoskimi. Ciacho najlepiej jeść dopiero na drugi dzień, wtedy idealnie zmięknie i dobrze będzie się go kroić. Ciasto trzymamy w lodówce. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Każda

Relaxtime
Brownie z fasoli adzuki 194

łyżeczki cynamonu 100 g brązowego cukru trzcinowego (możesz zastąpić namoczonymi daktylami) Na polewę: 200 ml kokosowej śmietanki 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru pudru garść podprażonych i posiekanych orzechów ziemnych Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, ugotuj do miękkości i odsącz. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na pastę . Siemię zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut(...)wystudzenia. Przygotuj polewę:  W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp orzechami i odstaw na godzinę w chłodne miejsce aż polewa zgęstnieje. Później tylko krój i delektuj się do woli. *Na podstawie zmodyfikowanego przepisu Pippy Kendric ,  znlezionego u Jamiego Oliviera

Food Square
Bagietki chlebowe wiejskie 110

bułek z jednego prostego powodu: przepis do mnie nie przemawia. Składniki proste i dostępne (no prawie, bo wiecie - drożdże): mąką, woda, sól, cukier, olej, drożdże, jednak proponowany sposób wyrabiania ciasta pozostawia wiele do życzenia. Pewnie dlatego wiele osób jest niezadowolonych ze swoich wypieków, ponieważ bułki wychodzą twarde i suche. Zacytuję więc klasyka i powiem: "nie idźcie tą drogą". Ale wróćmy(...)wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie  Składniki na 3 sztuki: zaczyn: 150g maki (typ 750 lub 650) 150ml wody 2g świeżych drożdży (kulka wielkości orzecha laskowego) ciasto właściwe: cały zaczyn 200g mąki (typ 750 lub 650) 70ml wody 6g soli 2g świeżych drożdży Składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć, odstawić w temperaturze pokojowej

Obiad gotowy
Przepis #63 Ciasto bananowo - orzechowe 191

mąki kokosowej - 50 g mąki owsianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa - 2 łyżki masła orzechowego - 40 g czekolady gorzkiej roztopionej - orzechy nerkowca drobno posiekane na wierzch ciasta Wykonanie Banany gnieciemy widelcem. Dodajemy do nich jajka i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej i wsypujemy cukier/słodzik oraz cukier waniliowy- dalej miksujemy. Kolejno wlewamy odrobinę(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Kiedy ciasto wystygnie polewamy je roztopioną czekoladą. Następnie rozpuszczamy także masło orzechowe, którym także polewamy ciasto. Na koniec całość posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Mimo swojej zbitej konsystencji ciasto jest delikatne w smaku ale jednocześnie dość sycące. Można je zabrać na wakacyjne wycieczki, gdyż nie wymaga przechowywania w lodówce. Smacznego

Health-Fit-Life
Metrowiec 185

Ciasto trochę zapomniane,   dla mnie odkryte na nowo :D Dla wielu smak dawnych czasów :) Składniki: Ciasto: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody zimnej 3 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 300 g masła Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: wiórki kokosowe/posiekane orzechy Przygotowanie: Ciasto: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka, wodę z olejem na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić

Malinowo w kuchni
HAPPY BIRTHDAY SWEET ROLL – FALLOUT 4 – słodka bułka z orzechami i cynamonem 204

jako konserwant. Jak zawsze chcemy oddać naszym potrawom jak najwięcej cech z oryginału, dlatego w naszej propozycji sugerujemy aż potrójną dawkę cukru! Do tego większość składników ciasta można znaleźć w uniwersum (z orzechów tylko piniole, ale możecie użyć innych), więc jesteśmy w pełni zadowoleni z efektu. Do dzieła postapokaliptyczni wędrowcy! Zobacz, jak słodka bułka wygląda w grze ILE KALORII(...)SIEKANIE ORZECHÓW (2 min) W grze występują orzechy piniowe, ale możecie zamiennie użyć takich, jakie macie pod ręką. My na zdjęciu użyliśmy włoskich. Orzechy siekamy w niewielkie kawałki. 4 . FORMOWANIE BUŁEK (10 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby pozbyć się powietrza. Następnie wałkujemy je na blacie obsypanym mąką na kształt prostokąta na grubość ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy

Nerds Kitchen
TARTA Z JABŁKAMI 182

tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka 15 dag cukru niepełna

potrawyregionalne
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 383

Wyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego(...)sobą.  Do jajek dodajemy przyprawę korzenną i ciągle miksując w kilku turach dodajemy suche składniki na przemian z olejem. Na końcu dodajemy dość drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę - delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka.  Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ponieważ ciasto

Słodka Strona
Miodownik orzechowy 147

Piec w 180 stop.przez 15 minut.  WARSTWA ORZECHOWA  Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić.  Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając.  Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta.  Rozsmarować na cieście warstwę orzechową.  Piec w 200 stop.przez 15 minut.  Wystudzić.  KREM  Połowę mleka odlać, resztę(...)masa zgęstnieje do zagotowania.  Masę odstawić do wystudzenia.  Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.  SKŁADANIE CIASTA   1 - ciasto miodowe  2 - krem  3 - ciasto miodowe z orzechami  4 - polewa. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi