MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU Przepis na miodownika, przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk, jest to ciasto, z tych, które lubią wszyscy. Każdy zawsze się skusi na kawałeczek. Przepisów na ciasto miodownik w internecie pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu(...)sitku, dzięki temu nie będą gorzkie. Masło stop w rondelku dodaj orzechy i miód, masę gotuj aż zacznie się karmelizować, zrobi się złota. Wylep trzeci blat ciasta i wylej na niego orzechy z karmelem, rozprowadź równomiernie. Pieczemy 18 do 20 minut. Blaty studzimy całkowicie. Warstwy: - 1 powidła śliwkowe - 1 puszka kajmaku czekoladowego - 1,5 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
SMYKWKUCHNIminut w misie i dajcie się dobrze nawodnić mące. Wróćcie do wyrabiania ciasta na niskiej prędkości i po kolejnych 3 minutach wyrabiania ponownie sprawdźcie ciasto – kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego bierzemy w dłoń, rozgniatamy na cienki placek i rozciągamy – dobrze wyrobiony gluten powinien utworzyć cieniutką, półprzeźroczystą i wytrzymałą membranę . Ciasto jeszcze wymaga wyrabiania? Dajcie mu kolejne 2-3 minuty
Karo in the KitchenBITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO -CYTRYNOWĄ IDEALNY PRZEPIS
SMYKWKUCHNIświętach" - świetny pomysł na to jak wykorzystać resztki ciasta, które zostało ze świątecznego stołu i nikt już nie ma ochoty na dojadanie suchych babek..:) Resztki ciasta kruszymy, dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe, orzechy, rozpuszczoną czekoladę, jakiś alkohol (nalewka, rum, whiskey) opcjonalnie jakiś aromat np rumowy. Nie podaję dokładnych proporcji, tylko składniki, bo ich ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi(...)garść albo inne orzechy ( laskowe, włoskie)- może być mieszanka mascarpone (150-200 g) 1 roztopiona czekolada 102 łyżki alkoholu (rum, nalewka, whiskey) opcjonalnie trochę aromatu rumowego Ciasto rozdrabniamy aby powstały okruszki. Orzechy mielimy albo rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy okruszki z wiórkami, orzechami, dodajemy mascarpone, alkohol i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy - jak masa będzie za rzadka dodać wiórków/orzech
Smaczny zeszytwsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie wymieszać i odstawić na 1h. Jajka roztrzepać z odrobiną soli wlać do jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać. Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około(...)kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać aż się rozpuści) dodać mleko,masło. Wszystkie składniki połączyć i polać ciasto. Udekorować orzechami. Źródło przepisu: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com
O kuchni z uczuciemKontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach, co moim(...)przygotowujemy budyń. Standardowo wg wskazówek producenta dodając jeszcze przyprawę do piernika, bezpośrednio do gotującego się mleka. Gorącym budyniem zalewamy drugą warstwę herbatników. Na jeszcze gorący budyń sypiemy posiekane orzechy nerkowca. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie warstwy "połączą" się smakowo. Blaszka około 23x23 cm. Tak prezentuje się jedna z kostek :) Skomentuj
MamaOskarkamieszamy z jajkiem . Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu). Krem
Smakowity Blog Kulinarnynaszym domu bo są mega pyszne, całkiem zdrowe i do tego mega wilgotne, a można do nich włożyć co dusza zapragnie. Tym razem dodałam suszone owoce i orzechy, rezultat, pyszny kawał ciasta na talerzu. Polecam wypróbować ten szybki i prosty sposób. Ciasto z cukinią, suszonymi owocami i orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierodzinie od przeszło kilkunastu lat. Słodkie, ale i przepyszne. Nie można się oprzeć. Blaty ciasta miodowego przełożone masą budyniową i mlekiem skondensowanym. Na wierzchu warstwa upieczonych orzechów. Najlepsze 2-3 dniach. Składniki ciasta: 60 dag mąki 3/4 szkl. cukru 20 dag margaryny 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. cukru waniliowego(...)posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Składniki na masę budyniową: opakowanie budyniu smietankowego 1,5 szkl. mleka 2 łyżki cukru 10 dag masła Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego słodzonego Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesiać przez sito na stolnicę. Posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Trzy formy
Cukiernia Pychotkijabłek (szara reneta, antonówka) 2 łyżki cukru szczypta cynamonu (opcjonalnie) beza: 3 białka (z dużych jajek) 100g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego garść orzechów włoskich Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, podlać(...)wyłożyć nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko. Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut
Obiad gotowyzalewamy gorącą wodą, a następnie odcedzamy. Orzechy siekamy na grube kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i łyżkę mleka. Miksujemy. Dosypujemy do ciasta żurawinę i orzechy i łączymy w całość. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 3-4cm, które zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy na 30 min. do zamrażarki
Mania Wypiekaniakażdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny Palma „Bielmar” mała szczypta soli Krem orzechowy: 2 i 1/2 szklanki mleka(...)cukru 3/4 szklanki mąki 125 g masła 4 żółtka 1 łyżka miodu 1 szklanka orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 30 g masła 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie
Oryginalny smakpodsypać ciasto odrobiną mąki. Rozwałkowane ciasto pokryć startym na tarce o dużych oczkach mrożonym masłem, zostawiając około 1 centymetr marginesu z każdej strony. Ciasto złożyć na trzy części. Zaczynając od prawej, krótszej części prostokąta założyć 1/3 ciasta ku środkowi, tak aby została 1/3 ciasta nie pokryta. Kolejno założyć złożone już ciasto na na niepokrytą jeszcze 1/3 cześć. Ciasto owinąć(...)ponownie ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na prostokąt o tych samych wymiarach co poprzednio i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na kolejną godzinę. Po godzinie powtórzyć tę samą czynność. Ciasto w sumie powinno być rozwałkowane trzy razy. Po ostatnim rozwałkowaniu warto ciasto zostawić w lodówce na dłużej. Ja zostawiłam ciasto w lodówce na noc. Masa makowa : orzechy włoskie
mecooksbyć jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu 100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji Przygotowanie: ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać(...)ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową mieszankę należy przelać do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piec przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami
Niezły Młynekbyć jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu 100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji Przygotowanie: ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową mieszankę należy przelać(...)sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami. Smacznego
Niezły Młynek