tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które wprawia w zachwyt! Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki(...)FARSZ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie oczyszczony szpinak – przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Do przestudzonego dodajemy ricottę i podprażone, posiekane orzechy -mieszamy. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkopodobnego 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru szczypta soli Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię(...)stopni na około 60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Przechowujemy w chłodnym miejscu. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga Ale Ciachoo
Kuchnia MagdaLenywarto wypróbować i pochwalić się wśród znajomych ciastem z bzu Składniki (na małą 12cm formę): Spód: ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki migdałów 1/4 szklanki daktyli (namoczonych) łyżka oleju kokosowego Ciasto: 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc ⅓ szklanki miodu 3 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki śmietany z mleka kokosowego ½ szklanki kwiatów bzu ¾ szklanki malin laska wanili Przygotowanie spodu: Składniki na spód
PaleoLifewypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady. Niebo w gębie! Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * powidła śliwkowe – ok. 100 g * orzechy laskowe – ok. 80 g * czekolada mleczna – 40 g * białko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem(...)tort ). Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ). Czekoladę drobno siekamy. Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy. Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy. porcjami nakładamy na ciasto francuski i delikatnie zwijamy rogaliki ( sklejajmy dokładnie rogi ). Smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 – 13-15 minut
Ostra na SłodkoKolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka
Oryginalny smakWracam do Was z nowymi przepisami i nowymi słodkościami. Jako, że sezon na dyniowe przepisy w pełni - łapcie łatwy przepis na chlebek dyniowo-bananowy . Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w przygotowaniu. Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy(...)mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dosypać cukier kokosowy. Następnie wlać jogurt naturalny i olej kokosowy i wbić całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolite ciasto. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać szpatułką. Ciasto dyniowo-bananowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki, o długości około 25 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni
kolorowotorcikowoWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto miodowe : 320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)cukier waniliowy 2 łyżki cukru 3 łyżki masła 1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH Polewa : 2 tabliczki czekolady 2 łyżki śmietanki 12 % starty wafelek Knoppers do dekoracji Wykonanie ciasta miodowego: Do miski przesiać mąkę z sodą , dodać miękkie masło, cukier cukier waniliowy i miód. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem
Sama słodycz i szczypta chiliprzyprawą korzenną. W drugiej misce wymieszać mikserem jajka, cukier oraz miód, dodać mleko i roztopione masło i mieszać jeszcze przez chwilę. Połączyć obie miski i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać orzechy oraz żurawinę, wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
TrufelkowoCiasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)diety odpada miód – można go zastąpić syropem klonowym, stewią albo w ostateczności nawet zwykłym cukrem. Na protokole autoimmunologicznym nie można jeść jajek, więc niestety to ciasto nie jest dozwolone. Osoby uczulone na orzechy najczęściej mogą jeść bezpiecznie mąkę kokosową. W przypadku alergii albo nadwrażliwości na nabiał nie można użyć zwykłego masła – użyj masła klarowanego ( przepis ) albo oleju kokosowego
PaleoSMAKpolecam ten przepis. SKŁADNIKI Na orzechowy biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na wierzch ciasta: 240 g konfitury z truskawek Łowicz 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy(...)wycisnąć szprycą na wierzch ciasta, po czym wyrównać górę. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypać przez sitko mielonym cynamonem. Dodatkowo można na każdy kawałek ciasta położyć połówkę orzecha włoskiego. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Passions hobbies lifeciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 60 g masła 100-200 g orzechów włoskich do posypania Ciasto , które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra i wkładamy na blaszkę do pieczenia o wymiarach 40x26 cm, pokrytej(...)samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową. Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu
Food Squarewymieszać z resztą cukru i solą. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy przełożyć do miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać(...)cytryny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce wypełnić orzechami. Zlepić brzegi ciasta i ułożyć łączeniem do dołu. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać cukrem trzcinowym wymieszanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimusiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje miało baaardzo, ale to baaaaardzo maślany, cudowny smak. Było nie za słodkie, idealne, tak jak lubimy. Połączenie chrupiącego, kruchego ciasta, ze śmietaną, karmelem i orzechami- to cudo, wręcz poezja smaków. Polecam bardzo gorąco. Do przygotowania spodów potrzebujemy dwóch takich samych blaszek, u mnie ciemne blaszki, o wym. 33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g(...)rozsmarowujemy go na górze ciasta. Gdy mamy domowy karmel przygotowany wcześniej, musimy go również delikatnie podgrzać, ale tylko do rozpuszczenia i rozsmarować chłodny, płynny na wierzchu ciasta. Posypać płatkami migdałów i/lub pokruszonymi orzechami włoskimi. Ja użyłam i płatki i orzechy, każdy z tych składników nadaje super, niepowtarzalny smak. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki. Najlepiej do drugiego dnia, wówczas kajmak ładnie
Smaczne Zdrowerównież tytuł największego światowego eksportera jabłek :) Duma, co? A do jabłek jesienną porą nic nie pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy. Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser. Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych(...)lodówki na ok.30 min. Kruszonka: 1. Orzechy laskowe pokrusz. ( stopień pokruszenia dowolny) 2. Masło, cukier i mąkę szybko zagnieć, aby uzyskać okruszki. 3. Kruszonkę wymieszaj z orzechami. Całość: 1. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę, dociskając dokładnie do brzegów. 2. Na ciasto wyłóż mus jabłkowy. 3. Jabłka posyp cynamonem. 4. Na całość wysyp równomiernie kruszonkę. 5. Piecz
Kuchnia w Słońcu Skąpana