500g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego 100g miękkiego masła orzechy włoskie do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Powoli dodawać olej i po jednym jajku, miksować. Jak składniki się dobrze połączą dodać marchew i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 50 minut w 180 st.C. Ciasto zostawić(...)cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce mascarpone cały czas ucierając. Ucierać mikserem na jednolitą masę. 3. Przestudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta. Udekorować orzechami włoskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcikakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny Ciasto: wszystkie składniki zmiksować i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, zmiksować. Do drugiej orzechy i rodzynki a do trzeciej części mak. Każdą część ciasta przelać do foremek (20x30cm) wyłożonych papierem do pieczenia i piec oddzielnie przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Placki(...)ostudzić. Masa: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając do mleka cukier i ekstrakt waniliowy. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Placki przekładać masą i polać polewą. Ciasto można ozdobić orzechami. Polewa: W garnuszku rozpuścić margarynę, cukier, mleko i kakao. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z polewą, ostudzić
Smakołyki Asigotowaliście kiedykolwiek ciasto? Jeżeli nie to spróbujcie. Magia w najwyższym wydaniu. Składniki: 2 tabliczki czekolady mlecznej 250 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego 250 g cukru 450 g mąki pszennej 100 ml mleka 200 g chałwy 40 g kakao 4 jajka szczypta przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z pomarańczy 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych posypka delecta(...)jednym jajku oraz wlać sok pomarańczowy oraz olej. Dodajemy suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy mleko i wyrabiamy. Czekoladę oraz chałwę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Dodajemy również orzechy. Mieszamy. Słoiki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do słoików na ok 2/3 wysokości. Słoiki zamykamy metalowymi klamrami. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą na 3/4 wysokości. Jak słoiki
Kuchnia w oparachWydanie Specjalne Mojej Kuchni" nr 29/1993. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu(...)składniki mimo moich starań nie chciały się połączyć). Wyrobione gładkie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W czasie schładzania ciasta utrzeć kremową jednolitą masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu), 100 g cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu. Schłodzone
In my kitchenProsty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland(...)posypujemy 2 łyżkami migdałów - nakrywamy 2 biszkoptem. Krem tortowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (mleko+proszek). 2 część biszkoptu (+ boki) smarujemy przygotowanym kremem, całość posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny
Alutka-Gotujeciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła(...)dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut 180*C. Na drugim cieście rozsmarować powidła. Białka ubić z cukrem pudrem i kokosem. Wyłożyć na powidła i posypać orzechami. Piec w 180*C pół godziny. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą. Do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakrokiem jest z karmelizowanie orzechów. Aby to zrobić należy rozpuścić na patelni 50 g masła oraz 50 g cukru i dodać do tego orzechy włoskie. Smażymy je do momentu aż cukier się z karmelizuje. Czas złożyć ciasto! Na pierwszy spód wykładamy około 1/3 kremu i rozprowadzamy go po całym cieście. Następnie układamy na kremie biszkopty nasączone w naparze z kawy(...)następnie całość przykrywamy całość kolejną porcją kremu (1/3). Na sam koniec przykrywamy nasze ciasto drugim spodem i smarujemy go pozostałym kremem. Na sam wierzch sypiemy z karmelizowane orzechy włoskie. Wstawiamy ciasto do lodówki. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLciasto zachwyca. Zdecydowanie niewyczuwalna ciecierzyca, która nadaje jedynie delikatnie orzechowy posmak. Wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciacho, które świetnie smakuje z powidłami śliwkowymi. Przepis skierowany dla osób, które lubią zdrowsze wypieki i nie boją się eksperymentować w kuchni. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki kakao 3 jaja 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 60 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, olej kokosowy i śmietanę. Przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Posypuję orzechami lub kolorowymi posypkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawypróbowania, ale zawsze odkładałam na następny raz, ponieważ wymaga trochę pracy. Przyszedł jednak czas na upieczenie i jestem bardzo zadowolona, wymaga dużo pracy, ale jest bardzo dobre. Ciasto miodowe, duża ilość orzechów, przełożone masą kajmakową i masa z piankami marshmallows i z masłem orzechowym. Ciasto jest bardzo syte, i bardzo przypomina w smaku batonik Snickers. W oryginalnym przepisie(...)masła 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki: 2 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 200 g prażonych orzeszków ziemnych Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem
talerz przyjemnościświerze lub z puszki, mogą być powidła, dżem, marmolada. Czekolada do polania, orzechy lub ulubiona posypka Z podanych składników wyrobić ciasto. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki. Wyjąć ciasto, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki, nadziewać i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego(...)wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć nadzienie i zlepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ostudzone polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami, bakaliami lub posypką
Jadło i czytadłoprzeciąć go na 2 części. Orzechy: o rzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe. Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy tak samo jak poprzednie blaty ciasta. Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu. zmieniając proporcje mleka na 1,5 litra. Gorącą(...)Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywała Ułożenie ciasta: Blat ciasta -> gorący budyń -> biszkopt/ blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami
Garnkowe fanaberieodmiany ligol), 1 łyżka cukru, skórka otarta z jednej cytryny, skórka otarta z jednej pomarańczy, 1/2 - 1 łyżeczka od herbaty cynamonu, karmelizowane orzechy: 2 łyżki cukru, 2 garście orzechów włoskich, Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki(...)zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia. Farsz: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Ogryzki wyrzucić ;) Przełożyć do garnka, dodać skórę cytryny i pomarańczy, cukier i cynamon. Dusić aż odparuje cały płyn (sok z jabłek). Karmelizowane orzechy: na patelni rozpuścić cukier, wrzucić orzechy. Chwilę smażyć mieszając, aby rozpuszczony
królestwo garówmożemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po około 40 minut – formowanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek ciasta, wielkości orzecha włoskiego i turlając w dłoniach lub na blacie formuję kulkę. Następnie kulkę delikatnie rozciągam i delikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam
Uwaga Babcia Piecze Chlebzrobiłam takie zdrowsze ;) Jeśli ktoś jest bezglutenowcem to ciasto musi wykonać z bezglutenowego proszku do pieczenia, lub zastąpić sodą oczyszczoną. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki , ale zamiast orzechów posypałam ciasto grubym cukrem :) Składniki: ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku
W kuchni bez szafekkomuś dopomogę, a może ktoś mi....... choćby miłym słowem. Dziś o wypiekach. Piekłam sporo w okresie przedświątecznym, bo wiele osób, przyjaciół przyzwyczaiło się do tego, że spróbują mojego świątecznego ciasta. W tym roku upiekłam sporo wariantów piernika przekładane masą orzechową a także pierników na daktylach (bez cukru) dla tych którzy mają z cukrem kłopot. Oprócz tego upiekłam staropolskie(...)jeśli potrzebujecie przepisu) posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka i posypywałam sezamem , makiem lub układałam na nich wzór z migdałów czy też orzechów. Do orzechowych dodałam do ciasta trochę zmielonych orzechów co niewątpliwie wzbogaciło je smakowo ale też pod względem odżywczym. Na pewno je powtórzę, bo były bardzo smaczne, chrupiące jak lubię
Gotuj Sam!