ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:105/988)

Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa 132

keksa na naszym stole zagości stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami i marcepanem. Upiekłam wersję z ciasta twarogowego, dodałam namoczone w rumie rodzynki, śliwki, morele, żurawina, kandyzowaną skórkę pomarańczy, siekane migdały i orzechy włoskie. Oprócz niesamowitego smaku za upieczeniem tej strucli przemawia to, że musi ona leżakować kilka tygodni, zatem tuż przed Świętami pozostanie(...)również otartą skórę z cytryny i pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do masy, hakiem miksera wyrobić ciasto. Dodać osączone z rumu bakalie, posiekane orzechy, kandyzowana skórkę pomarańczy. Ciasto jeszcze raz wymieszać. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk, w razie konieczności dosypać odrobinę mąki. Z marcepanu uformować 3 wałeczki o długości ok 18cm. Ciasto

Obiad gotowy
Piernik staropolski przepisu Pawła Małeckiego 326

śliwkowe – 250g Miód – 50g Składniki – polewa czekoladowa: Śmietanka 30% - 100ml Miód – 30g Czekolada deserowa – 100g Czekolada mleczna – 100g Masło – 20g Masa marcepanowa – 400g + 2-3 łyżki cukru pudru Orzechy włoskie Wykonanie – ciasto: Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury około 60 stopni, ale uważać(...)mieszamy. Gdy piernik będzie już posmarowany powidłami śliwkowymi przygotowujemy warstwę marcepanową. Masę marcepanową wałkujemy na blacie delikatnie podsypanym cukrem pudrem, a następnie układamy na cieście i delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami

Kuchnia Bon Appetit
mazurek z orzechami i bezą 122

garście orzechów włoskich 3 białka 130 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy na lśniąco. Na upieczonym spód ciasta rozsmarowujemy np. dżem, posypujemy posiekanymi orzechami. Na całości rozsmarowujemy równomiernie ubite białka i wierzch posypujemy odrobiną posiekanych. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min., aż beza będzie wypieczona, chrupiąca z wierzchu

Domowy Smak Jedzenia
Aranygaluska – Złote Galuszki z Orzechami 111

Aranygaluska ( Złote Galuszki z Orzechami) rewelacyjny deser węgierski. Wyśmienity smak zachwyci niejednego smakosza. Po prostu niebo w ustach. Składniki: Na ciasto: 25 gr. cukru pudru 250 gr. mąki pszennej 25 gr. masła 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 1 jajko skórka z 1 cytryny Masa: 110 gr. z mielonych orzechów włoskich 90 gr. cukru skórka z cytryny 200 gr. masła(...)jednolitej masy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na dwa centymetry grubości. Wykrajamy szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta w przybliżeniu na równe części . Zanurzamy każde z osobna raz w roztopionym maśle a nast ę pnie w polewie z orzechów i kładziemy na blachę jedna obok drugiej, wypełniając ją w całości. Odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąke

Smaczne Potrawy
Chlebek bananowy z orzechami 97

wprost z amerykańskiej kuchni. Udostępnij Składniki na chlebek bananowy z orzechami 400 g dojrzałych bananów (2-3 sztuki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 200 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka (wielkości L) 150 ml mleka 150 g orzechów włoskich 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 płaskiej(...)utartego masła i jajek, miksując na niewielkich obrotach. Wlać mleko, krótko zmiksować do połączenia się składników. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać banany, rum oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie, wymieszać. Keksówkę ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 o C , piec

niecodziennikpary
Placek amerykański (wiewiórka) 109

sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około

Bullio
Ciastka z masłem orzechowym made with love 151

wszystkie składniki się połączą.  Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.  Po tym czasie odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny

Emcia Pichci
Placek amerykański (wiewiórka) 121

sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około

Bullio
Placek amerykański (wiewiórka) 377

sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około

Bullio
Ciasto czekoladowe z cukinią 150

drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto, że mógłby je jeść na okrągło :) Skusiłam się na nie, gdy zobaczyłam je u Marzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga(...)oraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na samym końcu dodajemy startą cukinię oraz orzechy i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 - 55 minut (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto posypujemy

My simple kitchen
Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym 74

się składników łyżką. Na końcu dodajemy kakao oraz sodę oczyszczoną. Przygotowujemy formę do ciasta 26 cm. Obficie smarujemy olejem rzepakowym. Wlewamy ciasto do formy, wygładzamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut. Po upieczeniu ciasto musi zupełnie wystygnąć przed wyłożeniem kremu. Wykładamy krem na wystudzone ciasto, a następnie układamy owoce. Można też opcjonalnie posypać całość cukrem pudrem. Porady Przygotowując(...)przygotowaniem kremu. ","keywords":["ciasto bezglutenowe","ciasto wega\u0144skie","czekoladowe ciasto wega\u0144skie","proste czekoladowe ciasto","szybkie czekoladowe ciasto"],"author":{"@type":"Person","name":"Aleksandra"},"datePublished":"2020-07-16T10:17:35+02:00","prepTime":"PT55M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Desery"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["10","10 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["200 gram\u00f3w mas\u0142a wega\u0144skiego z orzechami nerkowca","50 gram\u00f3w

Heca w kuchni
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 167

łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto. Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie pokroić wałeczek na 0,5 cm plastry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maxi - King 109

Szybkie ciasto bez pieczenia, które smakuje każdemu! Robi furorę na wszystkich rodzinnych imprezach. Spróbuj koniecznie. SKŁADNIKI: 1 duża paczka herbatników 1 puszka masy kajmakowej 1 margaryna Kasia (250g) 3 szklanki mleka w proszku (ok. 300g) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego garść orzechów włoskich 2 gorzkie czekolady 50ml mleka lub śmietany kremówki WYKONANIE: 1. Podgrzej szklankę(...)mleko bądź śmietankę i wymieszaj aż do połączenia składników. Dodaj pokruszone orzechy; 5. W blaszce wyłożonej papierem układaj warstwami: herbatniki masa herbatniki masa kajmakowa herbatniki rozpuszczona czekolada z orzechami; 6. Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc, aby dobrze zastygło. SMACZNEGO

Prosty przepis na
Chałka nadziewana makiem 140

pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła dodatkowo: 1 łyżka ziarenek maku do psypania 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, następnie delikatnie podgrzać odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy(...)zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy mak npęcznieje i nieco przestygnie dodać resztę składników i wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka zagęścić mielonymi orzechami wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 kawałki o jednakowej wadze. Kolejno rozwałkowywać je na długość około 40 cm i 15 cm szerokości. Smarować masą makową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!