łyżeczki cynamonu 100 g brązowego cukru trzcinowego (możesz zastąpić namoczonymi daktylami) Na polewę: 200 ml kokosowej śmietanki 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru pudru garść podprażonych i posiekanych orzechów ziemnych Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, ugotuj do miękkości i odsącz. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na pastę . Siemię zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut(...)wystudzenia. Przygotuj polewę: W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp orzechami i odstaw na godzinę w chłodne miejsce aż polewa zgęstnieje. Później tylko krój i delektuj się do woli. *Na podstawie zmodyfikowanego przepisu Pippy Kendric , znlezionego u Jamiego Oliviera
Food Squarebułek z jednego prostego powodu: przepis do mnie nie przemawia. Składniki proste i dostępne (no prawie, bo wiecie - drożdże): mąką, woda, sól, cukier, olej, drożdże, jednak proponowany sposób wyrabiania ciasta pozostawia wiele do życzenia. Pewnie dlatego wiele osób jest niezadowolonych ze swoich wypieków, ponieważ bułki wychodzą twarde i suche. Zacytuję więc klasyka i powiem: "nie idźcie tą drogą". Ale wróćmy(...)wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie Składniki na 3 sztuki: zaczyn: 150g maki (typ 750 lub 650) 150ml wody 2g świeżych drożdży (kulka wielkości orzecha laskowego) ciasto właściwe: cały zaczyn 200g mąki (typ 750 lub 650) 70ml wody 6g soli 2g świeżych drożdży Składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć, odstawić w temperaturze pokojowej
Obiad gotowymąki kokosowej - 50 g mąki owsianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa - 2 łyżki masła orzechowego - 40 g czekolady gorzkiej roztopionej - orzechy nerkowca drobno posiekane na wierzch ciasta Wykonanie Banany gnieciemy widelcem. Dodajemy do nich jajka i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej i wsypujemy cukier/słodzik oraz cukier waniliowy- dalej miksujemy. Kolejno wlewamy odrobinę(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Kiedy ciasto wystygnie polewamy je roztopioną czekoladą. Następnie rozpuszczamy także masło orzechowe, którym także polewamy ciasto. Na koniec całość posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Mimo swojej zbitej konsystencji ciasto jest delikatne w smaku ale jednocześnie dość sycące. Można je zabrać na wakacyjne wycieczki, gdyż nie wymaga przechowywania w lodówce. Smacznego
Health-Fit-LifeCiasto trochę zapomniane, dla mnie odkryte na nowo :D Dla wielu smak dawnych czasów :) Składniki: Ciasto: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody zimnej 3 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 300 g masła Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: wiórki kokosowe/posiekane orzechy Przygotowanie: Ciasto: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka, wodę z olejem na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić
Malinowo w kuchnijako konserwant. Jak zawsze chcemy oddać naszym potrawom jak najwięcej cech z oryginału, dlatego w naszej propozycji sugerujemy aż potrójną dawkę cukru! Do tego większość składników ciasta można znaleźć w uniwersum (z orzechów tylko piniole, ale możecie użyć innych), więc jesteśmy w pełni zadowoleni z efektu. Do dzieła postapokaliptyczni wędrowcy! Zobacz, jak słodka bułka wygląda w grze ILE KALORII(...)SIEKANIE ORZECHÓW (2 min) W grze występują orzechy piniowe, ale możecie zamiennie użyć takich, jakie macie pod ręką. My na zdjęciu użyliśmy włoskich. Orzechy siekamy w niewielkie kawałki. 4 . FORMOWANIE BUŁEK (10 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby pozbyć się powietrza. Następnie wałkujemy je na blacie obsypanym mąką na kształt prostokąta na grubość ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy
Nerds Kitchentarty: z truskawkami z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka 15 dag cukru niepełna
potrawyregionalneWyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego(...)sobą. Do jajek dodajemy przyprawę korzenną i ciągle miksując w kilku turach dodajemy suche składniki na przemian z olejem. Na końcu dodajemy dość drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę - delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka. Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ponieważ ciasto
Słodka StronaPiec w 180 stop.przez 15 minut. WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić. KREM Połowę mleka odlać, resztę(...)masa zgęstnieje do zagotowania. Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. SKŁADANIE CIASTA 1 - ciasto miodowe 2 - krem 3 - ciasto miodowe z orzechami 4 - polewa. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiprzygotowania tego sernika zabierałam się długo. Przepis znalazłam w formie filmiku a tutaj wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych. Ciasto robi się mega szybko i jest bardzo pyszne! było w sam raz dla gości, na moje urodziny :) Sernik z czekolada, na zimno, na kukurydzianym spodzie spód: 5 szkl. płatków kukurydzianych 4 łyżki kakao(...)miski i dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy roztopione masło. Przekładamy masę do formy, która umieszczamy w zamrażarce na 30 minut. masa serowa: 3/4 szkl. migdałów pół na pól z orzechami włoskimi 1 op. serka kanapkowego 1 szkl. śmietany kremówki 6 łyżek cukru brązowego Do blendera wsypujemy orzechy. Miksujemy i przesypujemy do miski. Dodajemy serek kanapkowy, śmietanę kremówkę oraz cukier. Wszystko
Dzieje kuchennej Wiewióryolejku migdałowego 1 szczypta soli Skórka starta z pomarańczy i cytryny 2 łyżki kakao 3 szklanki mąki ½ szklanki mleka 2 garście rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 garście orzechów (dowolnych) Dodatkowo: 1 słoik powideł 100 g czekolady 50 g śmietanki 30% Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Miód, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodkę umieszczam w rondelku i zagotowuję(...)gęste, dodaję pozostałe ¼ szklanki mleka. Rodzynki myję w gorącej wodzie, odsączam i wycieram w ręcznik papierowy. Następnie rodzynki i skórki kandyzowane mieszam z pozostałą mąką i posiekanymi orzechami. Dodaję do ciasta i mieszam. Foremkę keksową (12 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Piernik wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni
Słodki sentymentmigdałowego 1 szczypta soli Skórka starta z pomarańczy i cytryny 2 łyżki kakao 2 1/2 szklanki mąki ½ szklanki mleka 2 garście rodzynek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 garście orzechów (dowolnych) Dodatkowo: 1 słoik powideł 100 g czekolady 50 g śmietanki 30% Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Miód, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodkę umieszczam w rondelku i zagotowuję(...)gęste, dodaję pozostałe ¼ szklanki mleka. Rodzynki myję w gorącej wodzie, odsączam i wycieram w ręcznik papierowy. Następnie rodzynki i skórki kandyzowane mieszam z pozostałą mąką i posiekanymi orzechami. Dodaję do ciasta i mieszam. Foremkę keksową (12 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Piernik wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni
Słodki sentymentMnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)mąką i mieszam. Na koniec dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Ciasto rozwałkowuję na długość blaszki w prostokąt (moja keksówka ma 30 cm długości, więc wyszedł mi prostokąt 30 x 40 cm). Na ciasto wykładam masę makową zostawiając z każdego boku 1 cm wolny. Ciasto zwijam (robię to od razu na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było mi przenieść
Słodki sentymentchociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :) Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować . Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek(...)śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada) 3/4 szkl cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdały dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty) Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor 180 stopni około 15 minut. Masa: Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNiebo w gębie.... nie przesadzam. Chrupiący spód z ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej
Chocolate Muffin BlogSernik ma konsystencję bardzo kremową, bardzo wilgotną masę. Smakuje super, idealny na zbliżające się święta wielkanocne Konsystencja inna jak nasze pieczone serniczki, pyszny. Przygotowanie masy z ciastek – ciasta pokruszyć, orzechy potłuc na drobno. Ciastka i orzechy wymieszać razem. Masło roztopić i wlać do ciastek i orzechów, wymieszać i wyłożyć nimi dno formy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec 10 minut, następnie wyjąć i przestudzić. Thermomix – wrzucić orzechy, zmiksować 3 sek, obroty 4 – dodać pokruszone lekko ciastka, zmiksować 4 sek, obroty 4 – jeśli ciągle będą duże kawałki kilka sekund mieszać więcej. Masa nie powinna być zmiksowana na mąkę Masa twarogowa – do miski wrzucić serek, dodać cukier. Za pomocą miksera zmiksować, ciągle mieszając dodać olejek
Kuchnia Pokoleń