ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:108/988)

Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami 159

kajmakowy z bakaliami. Dodatek śmietanki do masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego świątecznego stołu.   Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany (lub więcej) pół łyżeczki proszku(...)mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% fix do śmietany (opcjonalnie) ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina) Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy ciastem tworząc kształt

Słodka Strona
Targaniec 1098

pieczenia cukier waniliowy 1/2 kg mąki dodatkowo 2 łyżki kakao 7 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej powidło śliwkowe orzechy wiśnie  Przygotowanie: Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :) Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Jedna część pozostaje jasna (będzie na spód(...)kakaowego ciasta i układamy wiśnie. Z 7 białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta. Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut

Lawendowe Niebo
Empanadas z bananami i czekoladą (White sugar free) 175

wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona i wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom. Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej(...)przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam.  Składniki :  1 płat ciasta francuskiego ok 330 g  150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 2 banany (ok. 200g) 1 jajko Wykonanie :  1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić

vaniliowoczekoladowa
Jajka sadzone na słodko 179

tutaj . Polecam serdecznie!! Jajka sadzone na s ł odko na ciasto: 230 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4  jajka (żółtka i białka osobno) 200 g cukru 2/3 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 ml letniego mleka   3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych na  vanilia pudding:  1 lt mleka(...)mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą, na koncu dodać orzechy.  Wyłożyć ciasto do foremki 35x25 cm. Piec około 25min. Ciasto wystudzić, przenieść na paterę, odwrócić, tak żeby spód był na górze. Z folii alumionowej przygotować obręcz i umocować wokół tortu

Mia Cucina Sofieta
Zdrowy sernik z malinami 190

Zdrowe ciasto, zdrowy sernik, da się? Jasne, że tak! Wszystko oczywiście zależy od tego z jakich produktów korzystamy. Maślany spód raczej w tym wypadku nie wchodzi w grę. Duża ilość jajek i ogrom mąki również. A o tłuszczu(...)ogóle możemy zapomnieć. Ale czy pomijając te składniki, nadal uda nam się przygotować smaczny wypiek? No pewnie. Wystarczy trochę pokombinować. Do mojego zdrowego sernika użyłam zamiast ciasteczek - zmielone orzechy, dzięki czemu ciasto zyskało świetny aromat i smak. To samo tyczy się malin, które razem z aksamitnym sernikiem tworzą zgrany duet. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek! Składniki na spód

Słodkie Przyjemności
Rugelach- żydowskie rogaliki 157

Rugelach to żydowskie rogaliki przygotowywane na święto Hanukah. Ciekawe połączenie powideł śliwkowych z orzechami włoskimi i kruchutkim ciastem z dodatkiem śmietankowego serka, a w moim przypadku twarogu. Przepis odrobinę zmodyfikowałam stąd . Polecam!     Składniki: (na ok. 48 sztuk) Ciasto: 200 g miękkiego masła 200 g serka śmietankowego (użyłam zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego(...)miski i podzielić na 4 równej wielkości kulę. Każdą owinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki, aby ciasto stwardniało (można pozostawić na całą noc).   Nadzienie orzechowe: Orzechy drobno posiekać, a następnie wymieszać z resztę składników.   Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubość 2-3 mm. Posmarować cienko powidłami i ostrym nożem

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO MARCHEWKOWE WG DIETY STRUKTURALNEJ 118

osobno białka i żółtka) 40g brązowego cukru 40g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 140g startej marchwi 40g płatków migdałowych( dałam orzechy laskowe) garść orzechów do posypania wierzchy ciasta Wykonanie: białka ubijamy   na sztywno ze szczyptą soli , odstawiamy w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem   do białości, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, marchewkę startą(...)drobnych oczkach oraz  posiekane migdały lub orzechy laskowe, miksujemy, na koniec dodajemy białka, całość dokładnie   ale delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do formy 20x14cm   wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch posypujemy garścią posiekanych orzechów, pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Źródło: Książka Marek Bardadyn „Odmładzająca książka kucharska

Słodkie zapomnienie
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 306

Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (lub mieszamy szpatułką) do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25×25 cm lub nieco większą*. Na cieście rozkładamy wypestkowane śliwki (skórką do dołu). Orzechy laskowe przesypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż z orzechów zacznie schodzić skórka. Przekładamy je na ręcznik papierowy i pocierając(...)pozbawiamy je resztek skórki. Następnie z grubsza siekamy W miseczce umieszczamy mąkę, cukier oraz miękkie masło. Rozcieramy w dłoniach aż do powstania kruszonki. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta, Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (do suchego patyczka). Uwagi: *Ciasto przygotowałam na blaszce 25×25 cm, ale równie dobrze można

Smaki Na Talerzu
Pomarańczowiec 179

Cytrusowe wyśmienite puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jaj 1 i 1/2 szk cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości(...)spirytusu, rumu lub amaretto Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy. Na końcu do smaku dodać alkohol. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 127

odsączyć i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, pieprz i wymieszać. Plasterki łososia przeciąć na pół. Na każdy nałożyć około łyżeczki ryżu i zawinąć, tworząc kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Ciasto nr 1 rozwałkować na kształt kwadratu. Na połowie równo rozsmarować ciasto nr 2 i przykryć drugą częścią (tak jak książkę). Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około

Oryginalny smak
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 103

odsączyć i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, pieprz i wymieszać. Plasterki łososia przeciąć na pół. Na każdy nałożyć około łyżeczki ryżu i zawinąć, tworząc kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Ciasto nr 1 rozwałkować na kształt kwadratu. Na połowie równo rozsmarować ciasto nr 2 i przykryć drugą częścią (tak jak książkę). Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około

Oryginalny smak
Prosta tarta ze Snickersami 195

     Mocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta

sama złodycz
Krajanka orzechowo kokosowa z dulce de leche 162

Piątek! Zapraszam na ciasto kruche i przepyszne! Krajanka orzechowo kokosowa z dulce de leche to moje nowe odkrycie . Przepyszne ciasto na kruchym spodzie z mnóstwem orzechów o kokosu, a jakby jeszcze nie było mało tych dobroci to polane dulce de leche . Uwielbiam szybkie ciasta, a to kruche robi się naprawdę bezproblemowo i szybko. Krajanka orzechowo kokosowa to coś dla smakoszy(...)cukrem. Dodaj mąkę i kokosowe wiórki i zmiksuj jeszcze raz do połączenia składników. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto na dnie formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. W tym czasie pokrój grubo orzechy. Wlej do naczynia skondensowane mleko, wsyp orzechy i odważone kokosowe wiórki. Wymieszaj składniki i wyłóż na podpieczony spód. Wstaw ponownie

codojedzenia
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 672

zalać w miseczce gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, aż orzechy wchłoną całe mleko. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Dodać ostudzone orzechy, zmiksować. Składanie ciasta: W blaszce umieścić pierwszy kruchy blat ciasta. Na niego wyłożyć masę jabłkową, przykryć II blatem kruchego ciasta. Ciasto wysmarować kremem orzechowym, na kremie poukładać herbatniki- ciasno obok siebie. Polewa(...)schłodzić kilka godzin w lodówce, aż poszczególne warstwy nabiorą odpowiedniej konsystencji. Kroić ostrym nożem zanurzonym uprzednio we wrzątku. Smacznego! Rady: - ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed planowanym podaniem- wtedy jest najsmaczniejsze- kruche blaty miękną, smaki pięknie się łączą. - orzechy laskowe w kremie można zastąpić orzechami włoskimi- sprawdzą się równie dobrze

Nastoletnie Wypiekanie
SEROMIODOWNIK Z ORZECHAMI ZIEMNYMI 214

Konsystencja sernika jest idealna. Ser jest gładki i puszysty o smaku waniliowym. Placki miodowe potrzebują tylko jednej nocy, aby zmiękły. Wierzch pokryłam masą kajmakową i grubo obsypałam prażonymi orzechami ziemnymi. Ciasto przygotowałam w dwóch aranżacjach. Nie mogłam zdecydować się, która jest lepsza, więc wstawiam dla Was dwie wersje :) CIASTO: mąka 0.5 kg. masło zimne 200 gram miód 2 łyżki cukier

Kuchnia Paulettes