ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:103/988)

Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 179

super. Obawiałam się, że blaty będą twarde, jednak po kilku godzinach w lodówce zmiękły. Zdecydowanie udane połączenie. Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam! Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami Składniki na ciasto (tortownica 26 cm ): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa(...)łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić posiekane orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden

Mania Gotowania
Miodowa Stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne i łatwe ciasto 189

taki jest. Mowa o cieście Stefanka. Składa się ona z trzech miodowych spodów, połączonych kakaową masą grysikową, a całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Można też posypać ją wiórkami kokosowymi. To ciasto wręcz rozpływa się w ustach, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie wymaga leżakowania. Gorąco polecam i zapraszam. SKŁADNIKI *Przepis na blaszkę ok 25x25cm 3 MIODOWE SPODY(...)ściereczką i odkładamy do wystudzenia. Do miski dajemy czekoladę, mleko oraz masło i rozpuszczamy w mikrofali (u mnie 1 minuta) lub nad kąpielą wodną. Polewą polewamy ciasto, wyrównujemy, i posypujemy drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe :) Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo pyszne, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie za słodkie-bardzo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 185

mielonej wersji. Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie bakalie, możecie śmiało dodać też drobne suszone owoce albo posiekane orzechy Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 3/4 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej 3/4 szklanki suchego maku mielonego 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 banany (około 245 g po obraniu

Fitkot
Placek migdałowy z gruszkami 134

Łatwy i szybki placek z mielonymi migdałami i aromatycznymi gruszkami z dodatkiem anyżu i goździków. Całość posypana płatkami migdałowymi. Niestety, pozostało po nim już tylko wspomnienie

Oryginalny smak
Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa 150

keksa na naszym stole zagości stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami i marcepanem. Upiekłam wersję z ciasta twarogowego, dodałam namoczone w rumie rodzynki, śliwki, morele, żurawina, kandyzowaną skórkę pomarańczy, siekane migdały i orzechy włoskie. Oprócz niesamowitego smaku za upieczeniem tej strucli przemawia to, że musi ona leżakować kilka tygodni, zatem tuż przed Świętami pozostanie(...)również otartą skórę z cytryny i pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do masy, hakiem miksera wyrobić ciasto. Dodać osączone z rumu bakalie, posiekane orzechy, kandyzowana skórkę pomarańczy. Ciasto jeszcze raz wymieszać. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk, w razie konieczności dosypać odrobinę mąki. Z marcepanu uformować 3 wałeczki o długości ok 18cm. Ciasto

Obiad gotowy
Piernik staropolski przepisu Pawła Małeckiego 345

śliwkowe – 250g Miód – 50g Składniki – polewa czekoladowa: Śmietanka 30% - 100ml Miód – 30g Czekolada deserowa – 100g Czekolada mleczna – 100g Masło – 20g Masa marcepanowa – 400g + 2-3 łyżki cukru pudru Orzechy włoskie Wykonanie – ciasto: Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury około 60 stopni, ale uważać(...)mieszamy. Gdy piernik będzie już posmarowany powidłami śliwkowymi przygotowujemy warstwę marcepanową. Masę marcepanową wałkujemy na blacie delikatnie podsypanym cukrem pudrem, a następnie układamy na cieście i delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami

Kuchnia Bon Appetit
mazurek z orzechami i bezą 136

garście orzechów włoskich 3 białka 130 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy na lśniąco. Na upieczonym spód ciasta rozsmarowujemy np. dżem, posypujemy posiekanymi orzechami. Na całości rozsmarowujemy równomiernie ubite białka i wierzch posypujemy odrobiną posiekanych. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min., aż beza będzie wypieczona, chrupiąca z wierzchu

Domowy Smak Jedzenia
Aranygaluska – Złote Galuszki z Orzechami 127

Aranygaluska ( Złote Galuszki z Orzechami) rewelacyjny deser węgierski. Wyśmienity smak zachwyci niejednego smakosza. Po prostu niebo w ustach. Składniki: Na ciasto: 25 gr. cukru pudru 250 gr. mąki pszennej 25 gr. masła 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 1 jajko skórka z 1 cytryny Masa: 110 gr. z mielonych orzechów włoskich 90 gr. cukru skórka z cytryny 200 gr. masła(...)jednolitej masy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na dwa centymetry grubości. Wykrajamy szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta w przybliżeniu na równe części . Zanurzamy każde z osobna raz w roztopionym maśle a nast ę pnie w polewie z orzechów i kładziemy na blachę jedna obok drugiej, wypełniając ją w całości. Odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąke

Smaczne Potrawy
Chlebek bananowy z orzechami 110

wprost z amerykańskiej kuchni. Udostępnij Składniki na chlebek bananowy z orzechami 400 g dojrzałych bananów (2-3 sztuki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 200 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka (wielkości L) 150 ml mleka 150 g orzechów włoskich 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 płaskiej(...)utartego masła i jajek, miksując na niewielkich obrotach. Wlać mleko, krótko zmiksować do połączenia się składników. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać banany, rum oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie, wymieszać. Keksówkę ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 o C , piec

niecodziennikpary
Placek amerykański (wiewiórka) 127

sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około

Bullio
Ciastka z masłem orzechowym made with love 169

wszystkie składniki się połączą.  Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.  Po tym czasie odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny

Emcia Pichci
Placek amerykański (wiewiórka) 141

sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około

Bullio
Placek amerykański (wiewiórka) 396

sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około

Bullio
Ciasto czekoladowe z cukinią 168

drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto, że mógłby je jeść na okrągło :) Skusiłam się na nie, gdy zobaczyłam je u Marzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga(...)oraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na samym końcu dodajemy startą cukinię oraz orzechy i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 - 55 minut (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto posypujemy

My simple kitchen