ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:95/988)

Sernik Snickers 205

śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie

Kto ugości moich gości?
Ciasto gruszkowo cytrynowe z masą orzechową. 112

Dziś mam dla Was ciasto z gruszkami, orzechami... Dawno nie było na blogu żadnego ciasta, ale już się poprawiam i oto jest! Zapraszam! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka i 1 białko 150 g masła Składniki na wypełnienie; 4 gruszki skórka otarta z 1 cytryny 5 łyżek cukru(...)trzcinowego 3 jajka i 1 żółtko 3/4 szkl. śmietany 30% 1/3 szkl. mleka 1 szkl. orzechów macadamia lub włoskich płatki migdałów do posypania wierzchu Przygotowanie; Mąkę, cukier puder, masło, jajka , proszek do pieczenia łączymy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto. Tortownicę wykładamy papierem, następnie dno i boki wylepiamy ciastem. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, wycinamy łyżką do melona gniazda nasienne

Radość kipiąca uśmiechem.
Gryczane ciasteczka z orzechami 118

mojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel , troszkę go zmodyfikowałam. 1/4 szklanki cukru drobnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka migdałowego 1 łyżeczka(...)łyżeczki soli 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt, mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około

moj przepis na
Gryczane ciasteczka z orzechami 156

ekstrakt, mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać ciasteczka foremką. Układać na blaszce. Piec 8 – 10 min. w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! Gryczane ciasteczka z orzechami Gryczane ciasteczka

moj przepis na
Brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym 144

mieszacie do połączenia się składników. Śliwki kroicie na cienkie plasterki, część dodajecie do ciasta, część zostawiacie do ozdoby i znowu mieszacie, ale już łyżką. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut w 160 st. C, potem jeszcze 10 minut w 180. Orzechy rozdrabniacie w blenderze. Kilka całych(...)dwie łyżki rozdrobnionych możecie zostawić do dekoracji. Śmietanę ubijacie mikserem, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, cały czas miksując. Dodajecie zmielone orzechy. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Posypujecie odłożonymi orzechami, pokrojonymi śliwkami i jecie, patrząc na swoją piękną kuchnię

GRUBY WAŁEK
Tradycyjny Makowiec 142

powolne wymieszanie.  Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową. Masa : 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g) ¾ szklanki cukru pudru (150 g) 80 g posiekanych dużych rodzynek 40 g skórki pomarańczowej w syropie 40 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Mak zalewamy wrzątkiem w ilości odpowiadającej(...)ostrymi nożykami. Mielimy, a następnie dodajemy do masy miód i cukier, mielimy dalej, a pod koniec dorzucamy bakalie ( orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki ). Chwilę mielimy i odstawiamy. Dodatkowo: 150 g mąki Cukier puder do posypania albo lukier żółtko do posmarowania ciasta Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę

Słodkie Przyjemności
Kruche babeczki orzechowe 207

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto(...)być zimne, żeby w trakcie pieczenia nie obkurczało się i trzymało kształt). Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i utrzeć na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto rozwałkować cieniutko (ok. 2 mm grubości) na obsypanym mąką blacie. Wyciąć foremką lub literatką kółka większe od średnicy gniazda formy do mini muffinków i wyłożyć je do foremki

Trzeci talerz
Krantz czekoladowy 136

drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi […] Artykuł Krantz czekoladowy pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 159

coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych (u mnie Orzech ) 150-200 g ulubionych orzechów(...)rozsmarować pozostałą masę budyniową.  5. Na wierzch rozkruszyć (w rękach) bezy, posypać orzechami. Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;) Ciasto schłodzić w lodówce

Kto ugości moich gości?
Pasta orzechowa i śmietana = Przepyszne ciasto 201

pomału przygotowuje się do świąt.W tym roku też zabrałam się szybciej by potem na spokojnie przygotowywać potrawy. Moja paczuszka składa się z produktów które użyje do różnych ciast- bakalie ( orzechy rodzynki,żurawina ,morele pasty orzechowe) Firmy Witpak. Dosyć już tego mojego gadania. Teraz wam pokaże co kupiłam. Jestem mega zadowolona bo produkty jakościowo wart są swojej ceny(...)przesmarowałam również pastą. Ubiłam śmietanę z cukrem na sztywno i wyłożyłam na biszkopt i boki ciasta. Kuleczkami czekoladowymi obsypałam ciasto i wstawiłam do lodówki by się przegryzło.Tak oto wygląda w przekroju. Bardzo smaczne wyszło ( To dla tych co uwielbiają orzechy)     A oto i mój zapas produktów Witpak zakupiony w sklepie internetowym Zdrowymarket   Oto moje ulubione pasty

Różowa kuchnia
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami 177

kilka składników i gotowe. Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie pieczemy w tym tygodniu ciasteczka.  Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 tabliczki posiekanej czekolady 35 g posiekanych orzechów 35 g rodzynek 1 łyżka słonecznika 2 garście żurawiny(...)miski i wymieszać łyżką. Ciasto nie powinno być, ani za rzadkie, ani zbyt gęste. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formując okrągłe ciastko. Piec 10-15 minut, aż lekko się zrumienią. Pozostawić do ostudzenia - to wtedy ciastka lekko twardnieją i stają się chrupiące. Razem ze mną ciasteczka wypiekały: Marcepanowy

Ewusiowe Smaki
Miodownik 258

szkl cukru masło w temp. pokojowej Polewa: 60g masła 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1 słoik powideł śliwkowych 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich Ciasto: Mąkę posiekać ze smalcem. Dodać miód, jajka, sodę i proszek do pieczenia. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować(...)połączą. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści i wymieszać z polewą. Ostudzić. Na pierwsze ciasto nałożyć połowę masy, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, przykryć trzecim plackiem. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim plackiem. Polać polewą i posypać zmielonymi orzechami

Smakołyki Asi
BABKA DYNIOWO - MARCHWIOWA + FIMIK 94

orzechy do posypania                                                              PRZYGOTOWANIE :  Z kawałka dyni i 2 marchewek wyciskamy sok wyciskarką wolnoobrotową. Sok odkładamy a pulpę po jego wyciśnięciu dodamy do ciasta na babkę(...)wierzch wyrównujemy.  Babkę pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Babkę po wyjęciu z formy polewamy płynną czekoladą i posypujemy orzechami. Chłodzimy.  Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni) 150

dziurką. Kiedy wierzch ciasta całkowicie się zetnie, delikatnie podważyć łopatką kuchenną i przełożyć ciasto na paterę. Po ostygnięciu polać delikatnie miodem lub ulubionym syropem i posypać ulubionymi orzechami. Smacznego Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni) Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni) Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni) Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni) Artykuł Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni

Smaki Armine
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 139

wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu

Jadło i czytadło