ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:86/988)

Ciasto Pani Walewska z bakaliami 316

cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% Beza: 8 białek 1 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych 50g rodzynek 100g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto z miodem: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki naturalnego miodu 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 12% lub 18% 1/2 łyżeczki sody 40g masła w temperaturze pokojowej Krem(...)sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Pianę z bakaliami podzielić na dwie równe części i każdą równomiernie rozłożyć na cieście w blaszce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, każde ciasto piec osobno przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Ekspresowy jabłecznik 123

ciasta z owocami będzie dobre do 3 dni, bo nie radzę przechowywać w lodówce, tylko zawinięte w papier. Składniki na dużą blachę: 1-1,2 kg jabłek 300 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej tortowej 3 banany 150 g cukru 300 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 50 g orzechów(...)ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem i z grubsza posiekanymi orzechami. Upiecz ciasto w temp. 170-180 C przez około 40-50 minut. Smacznego Artykuł Ekspresowy jabłecznik pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ciasteczka kawowe z orzechami pekan 129

włoskie) Składniki na dekorację: 150g cukru pudru łyżka masła (o temp. pokojowej) 1- 2 łyżek wrzącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ok. 30 szt. połówek orzechów pekan do dekoracji (można zamienić na włoskie) Wykonanie ciasta: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie(...)Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być gładka. Podzielić ciasto na 2 części i uformować z nich wałeczki o przekroju (średnicy) ok 4-5cm. Obtoczyć wałki ciasta w posiekanych orzechach pekan (by całe wałki były nimi pokryte). Wałki zawinąć w folię (aluminiową lub spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (wałki muszą stwardnieć).  Po wyjęciu

Mania Wypiekania
Pełnoziarniste bananowe babeczki z orzechami włoskimi 121

babeczek: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka ryżowego 2 dojrzałe banany ¼ szklanki syropu klonowego ¼ szklanki orzechów włoskich Posypka: ¼ szklanki płatków owsianych 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego ½ łyżeczki cynamonu Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę(...)wlej mleko ryżowe, dodaj rozgniecione widelcem banany oraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek.  Wstaw do rozgrzanego piekarnika

Roślinna - blog wegański
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 75

papier wyjąć na kratkę, aby wystygło. Jeśli jednak ciasto będzie lekko oklejało patyczek, to należy dopiec je jeszcze przez 10 minut. Ciasto po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty, dolną część ciasta posmarować kremem około 3/4, przykryć drugą częścią ciasta, a jego wierzch posmarować pozostałym kremem, krem posypać siekanymi orzechami. Przygotowanie kremu Do miski włożyć serek mascarpone dodać(...)papier wyjąć na kratkę, aby wystygło. Jeśli jednak ciasto będzie lekko oklejało patyczek, to należy dopiec je jeszcze przez 10 minut. Ciasto po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty, dolną część ciasta posmarować kremem około 3/4, przykryć drugą częścią ciasta, a jego wierzch posmarować pozostałym kremem, krem posypać siekanymi orzechami. Przygotowanie kremu Do miski włożyć serek mascarpone dodać

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 154

nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest mniej plastyczne(...)żółtko oraz cukier i wyrobić na gładką masę za pomocą widelca. Nadzienie orzechowe: orzechy drobno posiekać, białko ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować jeszcze chwilę i wymieszać z orzechami.   Gdy ciasto po wyznaczonym czasie podrośnie wyjąć je z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 trójkątów (jak pizzę

Simply Food
Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami 139

orzechów włoskich 100g pokrojonych śliwek suszonych (można użyć innych bakalii) Podprażymy orzechy: 1. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6 minut. Prażyłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 2. Orzechy po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzone orzechy grubo posiekać. Ciasto(...)mąki dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać krótko łyżką. 5. Przygotowaną mąkę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem na gładkie, dość gęste ciasto, patrz FILM . 6. Do ciasta dodać wszystkie bakalie (również uprażone orzechy) i płatki owsiane, wymieszać szpatułką lub rękoma. 7. Z ciasta formować w rękach kulki (ja robiłam duże kulki, bo chciałam mieć duże ciastka), układać

Mała Cukierenka
1562. Bajaderka 188

Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta  150 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Sernik na cieście marchewkowym 256

Połączenie dwóch dobrych przepisów w jednym cieście wróży pewny sukces. I tak było w przypadku tego ciasta. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami, ananasem i wiórkami kokosowymi w zestawieniu z lekkim sernikiem z dodatkiem serka mascarpone - okazało się strzałem w dziesiątkę :) Składniki na spód z ciasta marchewkowego: 150 g drobno startej marchewki 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego(...)papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować grubo masłem. Wyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik. Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli

Świat Ciasta
Jesienne ciasto orzechowe 154

Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną -  nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty , kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle(...)misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180`C Studzimy w formie. Ciasto możemy po ostudzeniu

Słodkie Przyjemności
Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem 158

kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce(...)odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 jajka 200 g kalarepy (waga po obraniu) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki wiórków kokosowych 100 g ksylitolu 1 łyżka miodu

Fitkot
Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem 155

kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce(...)odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 jajka 200 g kalarepy (waga po obraniu) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki wiórków kokosowych 100 g ksylitolu 1 łyżka miodu

Fitkot
Austria - Ciasto orzechowe (Haselnusskuchen) 97

których jak wrzucę wszystkie składniki do miski, zamieszam i wyleję do foremki, to wiem, że za godzinę będę miał co jeść. Takie właśnie jest Haselnusskuchen, czyli austriackie ciasto z orzechami laskowymi w wersji wegańskiej. Austriackie, ale na pewno takim torta de nocciole  nie pogardzi równiez żaden Włoch z Piemontu, gdzie orzechy laskowe s ą  święte. Składniki(...)sporej miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. 2) Orzechy laskowe rozdrabniamy w blenderze (w rozdrabniaczu) lub młynku do kawy na "prawie mąkę", ale nie na masło orzechowe i mieszamy z mąką. 3) Do mąki powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Chcemy aby ciasto nie było płynne, a raczej leniwie spadało z łyżki. 4) Ciasto wylewamy do keksówki

Roślinożerni urlopowicze
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 159

rozumiem babka ziemniaczana, która i tak do kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto jest w środku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo chrupiący. Na foremkę o wymiarach  ok. 20x30 cm Kruche ciasto: 40 dag mąki(...)żółtka 15 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Masa orzechowo-ziemniaczana 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 20 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag cukru pudru 3 żółtka 6 białek olejek migdałowy Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem

Jadło i czytadło