się rozpędziłam że zamiast Chłopskiego keksu jabłecznego wyczarowałam z mamą Królewski keks jabłeczny z orzechami. Tak to jest jak dwie czarownice biorą się za czary. Mam dla was jednak dobrą wiadomość, to prosty przepis i każdy jest w stanie zrobić to ciasto. Jest delikatne i dzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne. Składniki: 200 g masła(...)będą już wymieszane dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy, po czym wlewamy mleko. Na koniec ciasto mieszamy z pokrojonymi w kostkę jabłkami, posiekanymi orzechami i mieszanką keksową. Ciasto wkładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 170 stopni około 50 min. SMACZNEGO
Lili w kuchnicukru 50 g masła łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek duża garść orzechów arachidowych 100 g mlecznej czekolady 1/4 szklanki zmielonych orzechów arachidowych i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wrzucamy ciasto a następnie je rozkruszamy - ja to zrobiłam z lekką pomocą miksera. Do ciasta dodajemy marmoladę(...)rodzynki, zmielone orzechy arachidowe, cynamon i kakao - mieszamy. Masło, śmietankę i cukier podgrzewamy. Rozpuszczoną mieszankę dolewamy do ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak. Z przygotowanego ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny- po tym czasie kulki polewamy rozpuszczoną czekoladą ( można je również całe zanurzyć w czekoladzie) a następnie posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi
Słodkie PrzyjemnościCiasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie. Wadą jest fakt, że ciężko poprzestać na jednym kawałku, ale bez obaw dwa wystarczą, ponieważ pomimo świetnego smaku kremu na bazie masła chyba nie zje się za dużo... Polecam! (Forma o wymiarach(...)wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły. (*) Tym razem użyłam kremowego nadzienia o smaku czekoladowym Lauretta . Jest bardzo stabilne i nie rozpływa się nawet pod wpływem
Di gotujeWiewiórka to pyszne ciasto z jabłkami i orzechami. Z mnóstwem orzechów, rodzynek i żurawiny. Proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Dzięki dodatkowi cynamonu zyskuje piękny kolor, smak i zapach(...)Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiewiórka – ciasto z jabłkami Składniki Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml 3 łyżki cukru lub ksylitolu 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Dodatkowo : 3 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) ½ szklanki orzechów
To co lubię - gotuję i polecamRabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm : 400 ml jogurtu(...)papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i równomiernie przykryj posypką. Piecz na środkowej półce piekarnika rozganym do 180 C przez około 40 minut. Smacznego! Artykuł Lekkie ciasto z rabarbarem i orzechami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarforzechowej (użyłam Helio ), 100g gorzkiej czekolady, garść orzechów włoskich , 3 białka, 1/2 szklanki cukru, szklanka płatków owsianych. Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać płatki owsiane, delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 15-20 minut
Z miłości do słodkościrodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Lukier 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny migdały, orzechy Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się drożdży. Do misy miksera przesiać mąkę i dodać sól. Żółtka z cukrem utrzeć(...)objętości. W tym czasie przygotować masę makową. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść
Ala piecze i gotujebędzie gładka i puszysta.Wciąż ubijając dolewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170stopni C . Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól,wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec(...)śmietaną Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić poziomo na 2 części. Na dolną część ciasta wyłożyć ¾ kremu, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu ( można posmarować również boku ciasta). Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał. Artykuł Ciasto marchewkowe z kremem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEkoniec posypać powierzchnię ciasta kroplą oleju. Przepis na ciasto z mąki kasztanowej był na tyle prosty, że takie słowne perełki nie tylko nie przeszkadzały, a wręcz rozweselając, uprzyjemniały czas w kuchni. Udostępnij Składniki na castagnaccio 250 g mąki kasztanowej 300 ml wody 2 łyżki oliwy 50 g orzeszków pinii 40 g rodzynek 30 g orzechów włoskich 1 gałązka rozmarynu(...)jest to wskazane, aby rozbić grudki. Wlać wodę oraz jedną łyżkę oliwy, wsypać cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Do kasztanowego ciasta wsypać 2 / 3 orzeszków pinii, orzechów włoskich oraz rodzynek, pozostałe odłożyć do posypania wierzchu. Dodać kilkanaście igiełek rozmarynu, wymieszać. Dno formy do pieczenia ( 35/10 cm ) lub tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem
niecodziennikparyLato zbliża się dużymi krokami, czas zacząć dbać o linię :) pomyślałam, że przetestuję bezglutenową mąkę gryczaną... wyszło pysznie, wilgotne dzięki jabłkom, słodkie i pachnące za
Wypieki Reneszklanki roślinnego mleka 10 szt. daktyli/ suszonych śliwek 2 dojrzałe banany 1 szklanka roślinnego mleka (np. z orzechów nerkowca ) ½ szklanki posiekanej ciemnej czekolady (u mnie 85%) ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich malinowa konfitura lub dżem Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Przygotuj dwie średniej wielkości miski. Do jednej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon(...)uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu i przykryj kolejną częścią ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. 12 babeczek
Roślinna - blog wegańskiłyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego ) 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta ) 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy ) orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie ) Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa(...)czekoladowa (niekoniecznie) 1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Gotowanie...to proste !cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodać olej, marchew, otarta skórkę. Mąkę, sodę, proszek i cynamon przesiać, wsypać do płynnych składników, wymieszać. Wsypać orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie o średnicy 20cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić, owinąć(...)cukru sok z połowy cytryny polewa: 50g czekolady (gorzkiej lub deserowej 2 łyżki śmietanki 30% do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy do dekoracji: siekane pistacje, orzechy włoskie, wiórki czekolady, wykrojone z ciasta figurki itp. Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać po łyżce serka oraz sok cytrynowy. Śmietankę ubić, delikatnie połączyć z kremem. Ciasto przekroić
Obiad gotowyOrzechowe ciasto z gruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki(...)przestudź. Masą będzie z każdą minutą stygnąć i gęstnieć. Jak będzie już dość gęsta to polewamy upieczone i wystudzone ciasto! Daj znać co sądzisz? Jakie jest Wasze ulubione ciasto z orzechami? Zapraszam Was do polubienia mojego FanPage na Facebooku SMYKWKUCHNI! Bardzo, bardzo, bardzo Was zapraszam! Jestem też na instragramie #smykwkuchni pozdrawiam Karola
SMYKWKUCHNIorzechów do masy makowej oraz do posypa nia wierzchu ciasta 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką(...)gałęzie czyli pasy o grubości około 1cm, następnie każdy pas skręcamy parę razy i sklejamy na końcu całość smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy np. migdałami, orzechami ,kto co lubi pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C gotową choinkę można polać lukrem ( do ½ szklanki cukru pudru dodać 1-2 łyżki gorącej wody
Słodkie zapomnieniemigdały, orzechy pekan, fistaszki czy inne. Ja wybrałam nasze polskie laskowe i włoskie, dorzuciłam też nieco orzechów nerkowca. Do przygotowania karmelu użyłam miodu z gospodarstwa pasiecznego " "Złoty Ul" . Wykorzystałam miód lipowy, ale z powodzeniem możecie zastąpić go miodem wielokwiatowym lub gryczanym. Składniki: Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli(...)orzechów laskowych 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów nerkowca 20 g masła dżem lub konfitura z pomarańczy Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić
kolorowotorcikowo