Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne ciasto Wiewiórka z bakaliami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, 2 szklanki mąki tortowej, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 3 duże jabłka, 50g rodzynek, 1 tabliczka mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka(...)razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 2. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 190 stopni. 3. Czekoladę
Tradycyjna kuchnia KasiJeśli lubisz ryż zapiekany z jabłkami, to ryżowa szarlotka z bezą jest propozycją wprost idealną dla Ciebie Kruche ciasto, pyszne jabłka, orzechy, ryż i beza. Pełnia smaku. Taka wariacja na temat smaków z dzieciństwa Na początek ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie lub mleku (200-300 g, czyli 2-3 torebki, w zależności od tego, czy bardziej wolisz ryż(...)słodkie są jabłka) Dodatkowo: 50 g masła 4 białka 3/4 szklanki cukru Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość mieszam. Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą
Słodki sentymentJeśli lubisz ryż zapiekany z jabłkami, to ryżowa szarlotka z bezą jest propozycją wprost idealną dla Ciebie Kruche ciasto, pyszne jabłka, orzechy, ryż i beza. Pełnia smaku. Taka wariacja na temat smaków z dzieciństwa Na początek ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie lub mleku (200-300 g, czyli 2-3 torebki, w zależności od tego, czy bardziej wolisz ryż(...)słodkie są jabłka) Dodatkowo: 50 g masła 4 białka 3/4 szklanki cukru Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość mieszam. Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą
Słodki sentymentdowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również lekko rozwałkować i oprószyć makiem, posiekanym orzechami i pozostałym cukrem 4. Każdy z płatków ciasta, wyrównać jeszcze raz wałkiem, żeby cukier i mak wtopiły się lekko w ciasto, zwijamy od dłuższych boków
Słodki Kompromiswielką ochotę na coś słodkiego to takie szybkie ciasta uwielbiam najbardziej ;) Ciasto mięciutkie, dodałam pokrojone orzechy włoskie i borówki. Ciasto dzięki borówkom ma według mnie jeszcze lepszy smaczek i jest bardziej mokre. Polecam! Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia: 180C Czas pieczenia 45-55 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki kakao(...)cukier oraz cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na jasną , puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlej przestudzone masło. Następnie dodawaj porcjami suche składniki. Na koniec wsyp orzechy i borówki, wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika do 180C i piecz ok. 45-55 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone, drewnianym
Różne smaki w kuchniZdrowy deser - ciasto marchewkowe bez pieczenia. Spód z marchewek, wiórków kokosowych orzechów i daktyla a wierzch z nerkowców z olejem kokosowym. Ciasto jest wegańskie i bez cukru, słodkość pochodzi z suszonych owoców i odrobiny syropu z agawy. Propozycja nie tylko dla tych co nie mają piekarnika:) warto czasem spróbować czegoś innego. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false(...)theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ciasto marchewkowe z orzechami i daktylami, bez pieczenia Spód: 1 szklanka orzechów włoskich ½ szklanki miękkich daktyli ( jak macie takie twardawe to można je namoczyć na godzinę lub na noc w ciepłej wodzie
Smaczny zeszytMieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek. Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej. Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 10 dag tartych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego Ciasto przygotować(...)szklanka gęstej śmietany najlepiej 18% Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni. SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej(...)wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i miód. Gotujemy na małym ogniu, przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnobrązowa. Wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy. Posypujemy orzechami, dekorujemy odsączonymi wiśniami
cool and mintyrazem mnie nie zawiedzie. Zachęcam was do przygotowania tego ciasta, nie tylko dlatego, że sezon na morele trwa, ale również dlatego, że połączenie moreli, lawendy i orzechów to jedno z ciekawszych połączeń, ciasto jest bardzo wilgotne, a morele dodatkowo przyjemnie odświeżają i przełamują intensywny smak orzechów i migdałów. Jeśliś nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe ciasto to właśnie dokonaliście najlepszego(...)mielone migdały ubijamy mikserem na puszystą masę 4. Do masy dodajemy stopniowo po jednym jajku, wciąż miksujemy 5. Dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę, ekstrakt, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę lawendy i sól, mieszamy 6. Formę do ciasta o śr ok 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu układamy połówki moreli, dość ciasno
Słodki Kompromiszawsze smakuje rewelacyjnie. Idealnie komponuje się z delikatnym, lekko solonym sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi"). Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g(...)masło i w trakcie mieszania - śmietankę. Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa. Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Mój pierwsza wersja
Di gotujełyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski (nie zapomnij odłożyć kilka garści orzechów do dekoracji ciasta) i miksujemy je aż uzyskamy jednolitą masę. Gotową przekładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy (30 cm). Ciasto pieczemy 45 minut w temp.150 stopni(...)masło i dodajemy do niego cukier i kakao. Cały czas mieszamy aż uzyskamy jednolitą polewę. Należy uważać aby masło się nie zagotowało. Gotową polewę rozlewamy na cieście i posypujemy reszta mielonych orzechów. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemasą kajmakową, dla mnie bomba. Na wierzchu zaś dekoracja z odbitej w serze folii bąbelkowej. Składniki: Ciasto orzechowe • 1 i 1/2 szklanki białek (ok. 8 szt) • 2 jajka • 3/4 szklanki cukru • 250 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa gotowana • 1 kg sera białego zmielonego • 1/2 szklanki(...)masła • 3 jajka • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • kakao do posypania po wierzchu Wykonanie: Ciasto orzechowe • Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ubić mikserem. • Dodać cukier partiami i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. • Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, i wymieszać z ubitymi
To co kochamniedzielnej kawki proponuję słodkie, kaloryczne ciasto:) Ale za to jakie pyszne... A co tam! Raz się żyje! Ciasto na białkach z dodatkiem migdałów i orzechów, pokryte musem śmietanowo - czekoladowym i cienką warstwą polewy. Pycha! Ciasto: 6 białek, 50g cukru pudru, 90g tartych migdałów, 90g tartych orzechów laskowych, czubata łyżka kakao, 100g gorzkiej czekolady(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie. Mus czekoladowy: 6 żółtek, 100g masła, 700ml śmietanki 36%, 200g białej czekolady
Z miłości do słodkościjednym żółtku oraz cukier kryształ i cukier waniliowy. Miksowałam do rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszałam z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami i przesypałam je do masy jajecznej. Wymieszałam i przełożyłam ciasto do blachy o wymiarach ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjepuchate. Dziś zapraszam Was po przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na to pyszne ciacho: Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Ciasto marchewkowe z polewą Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Babeczki marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe z kremem Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitymojej mamy zawsze pojawia się pyszny keks. Ja natomiast proponuję tym razem ciasto bez mąki, a za to z dodatkiem kaszy jaglanej. To będzie przepis na ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi . Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka - 40 ml oleju rzepakowego - 1/2 szklanki brązowego cukru - 2 łyżeczki kakao naturalnego - orzechy włoskie Przygotowanie(...)mieszając. Kaszę jaglaną wraz z mlekiem blenduję na gładką masę. Przekładam do miski i dodaję jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy i kakao. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję uprażone orzechy. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Forma: małe serce Temperatura piekarnika: 170 °C Czas pieczenia: około 50-60 minut Ciasto wyjmuję
Kuchnia co dniawyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-55 minut. Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypać posiekanymi orzechami. Proste ciasto marchewkowe
O kuchni z uczuciemNareszcie udało nam się zrobić jaki taki porządek w naszym ogródeczku. Chociaż po moich ostatnich pochwałach irlandzka pogoda znów spłatała … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnimasę maślano-bananową, wymieszać. Powinna powstać taka kulka: Owoce drobno posiekać Dodać do ciasta razem z mąką pełnoziarnistą- delikatnie razem wyrobić. Wykładać ciasto łyżką lub uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto trochę się lepi przez sok z owoców). Piec w temp. 180 C około 25 minut
greenscarf