Jak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy
Ostra na SłodkoDyniowe tosty francuskie* smażone na maśle z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem *z domowej chałki Jak poniedziałki są dla mnie
More food, love and dreamsPyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie
Apetyczna babeczkaRaczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą
W kuchni Karmel-itkikawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę, bo to błyskawiczny murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko, ale nie przeraziło mnie to. Zmiksowałam to jedyne jajko z cukrem, dodałam pozostałe składniki, oraz ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawy. Wydawało by się, że w moim domu czekoladę można znaleźć wszędzie, a tu taki psikus. Długo nie myślałam, jak tylko drożdże są to zawsze coś można na szybko ukręcić, a ukręciłam strucla, może wizualnie nie wyszedł tak jak bym chciała ale w smaku idealny i czekoladowy. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży
Niezły Młynekwieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli i gruszek, doskonały do kawy czy herbaty. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu i na pewno każdy da sobie radę z jego przygotowaniem. Zapewniam, że warto! Scroll down for recipe in English Wieniec z nutellą i gruszkami (1 wieniec) Składniki na ciasto: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru 3/4 szklanki mleka
karmelowyskładniki: 1 filiżanka naparu kawy 1-2 łyżeczki czekolady w proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4
Domowy Smak Jedzeniasernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje. Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI : ( 24 x 28 ) * mleko – 250 ml * margaryna – 125 g * kakao(...)ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem. Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje. Przykrywamy resztą ciemnego ciasta. Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ). Czas pieczenia
Ostra na Słodkociasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy :] Na blaszkę: 40x25 cm Składniki: 2 szklanki (200ml) mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ryżowej(...)wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia. 2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i pieczemy
Kuchnia PROzdrowotnateraz skupmy się na wersji dającej więcej szczęścia. Brownie nie jest ciastem, które każdy lubi – niektórzy twierdzą, że to zwykły zakalec. Inni je kochają i jest najulubieńszym ciastem. Ja się zaliczam do drugiej grupy. Brownie w smaku nie przypomina murzynka – jest ciężkie, gumowate, wilgotne i mocno czekoladowe. Warto spróbować chociażby po to, aby wyrobić sobie zdanie(...)strużką czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce mieszamy składniki suche – mąkę, kawę i sól. Wsypujemy stopniowo suche składniki do mokrych i miksujemy na małych obrotach do połączenia – nie dłużej. Przelewamy do prostokątnej lub kwadratowej formy (ok. 25×20 lub takiej, w której ciasto będzie wysokie na ok. 1,5 – 2 cm). Odłożoną czekoladę łamiemy
Poezja smakukłębek w rogu kanapy, z laptopem na kolanach, niecierpliwie czekając, aż będę mogła spróbować ciasta, które właśnie rozsiewało kuszący aromat z gorącego piekarnika. Nie miałam najmniejszej ochoty wychodzić na dwór. Przez okno nie mogłam obserwować gwiazd... Sięgnęłam więc po moją ulubioną książkę o kawie: En aromatisk nydelse: Kaffe i zaczęłam wertować jej strony. Chciałam czegoś, co mnie rozgrzeje, pobudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut. Składniki na sernik: 1,5 kg zmielonego białego sera; 0,5 kg cukru pudru(...)cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać troszkę zaparzonej kawy lub kakao w proszku oraz odrobinę spirytusu. Wymieszać. Dodatki: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów; 2 galaretki pomarańczowe (przygotowane wg przepisu na opakowaniu); polewa czekoladowa; Złożenie ciasta: Sernik - 1/2 kremu - biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta (po przekątnej) - pomiędzy biszkoptami kółka wycięte
In my kitchenważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela, chrzciny i mnóstwo innych. Tort to ciasto wyjątkowe, luksusowe, niecodzienne. Z dzieciństwa pamiętam przytłaczające słodyczą torty, z ciężkim kremem maślanym, gdzie po zjedzeniu niewielkiego kawałka człowiek nie miał siły nawet na dopicie kawy (dzieci, w tym ja - łasuch nad łasuchami - zawsze zadowalały się małym kawałkiem, który nie mógł zaburzyć mnóstwa energii, której(...)może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżowe, to coś co kocham najbardziej :)) Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ... Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :)) Składniki: 0.5 kg przesianej mąki pszennej 125g masła 0.5 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej) 5dkg drożdży 0.5 szkl mleka 100g skórki pomarańczowej 100G suszonej żurawiny Wykonanie(...)puszystą masę z cukrem i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam
Walijskie Pichcenie