ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek itd.) gorąca woda Ciasto (10-12 godzin później): Zaczyn, 170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w blenderze lub młynku do kawy ), 150 g mąki ciemnej orkiszowej, 280 ml letniej wody, 15 g soli(...)wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, odsączone ziarna, mąkę jaglaną i orkiszową oraz płatki owsiane , wyrabiać 10 minut. Foremkę posmarować oliwą i posypać dowolny mi ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 25 minut, następnie
SzczyptaSmaQjajka, roztrzepane 3 łyżki masła, (roztopionego) 2/3 szklanki mleka 1 szklanka orzechów pekan, posiekanych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1. Przygotować foremkę- keksówkę, wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem. 2. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować, na końcu dodać pekany i wymieszać łyżką. 3. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C na 55-60 minut. Następnie
Apetyczna babeczkaRabarbarowe szaleństwo trwa! Tym razem prezentuję mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, a wszystko to przykryte kruszonką i przyprószone cukrem pudrem. O rany jak ja lubię drożdżowe wypieki!!! Zajadaliśmy się z Mężusiem jeszcze takim cieplutkim, mięciutkim ciachem, popijaliśmy gorącą kawą i wcale nam nie przeszkadzała ulewa, która rozpętała się na zewnątrz. Tak nam upłynął
Rozpustne gotowaniePost Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeMurzynek To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)bakalie (opcjonalnie) Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuszczam kostkę margaryny z dwiema szklankami cukru, szklanką wody lub mleka i 4-5 łyżkami kakao. Można dosypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dla smaku. Wszystko dokładnie mieszam i po zagotowaniu odlewam około pół szklanki, która będzie potrzebna na polewę. Całość studzę a w międzyczasie oddzielam białka czterech jajek i miksuję
potrawyregionalneciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut
Fabryka pomysłówbrownies i tiramisu. Polecam, bo choć wielbicielem ciast czekoladowych nie jestem to to, ma to coś, co wciąga... :-) Może dlatego ,że jest trochę zakalcowate jak to brownies... Znalezione tutaj. Składniki części czekoladowej: - 200g masła - 180g ksylitolu - 3 duże jajka - 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej - 120g mąki orkiszowej białej - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody(...)tiramisu: - 500g mascarpone - 130g ksylitolu - 2 duże jajka - 2 łyżki likieru amaretto - 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody Wszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia. Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę ciasta czekoladowego. Nie wyrównywać. Nakładać nieregularnie
Smaczne Zdrowezmielonej kawy 90g cukru pudru 160g zimnego masła 55g zmielonych orzechów laskowych Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy z niego rulon i wkładamy do lodówki na 30 minut (można umieścić ciasto w zamrażarce, wtedy można(...)skrócić czas schładzania). Zimne ciasto wyjmujemy, kroimy na plasterki i stemplem odbijamy wzór (można je też po prostu rozplaszczyć widelcem, tworząc na wierzchu wzór kratki). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem i jeszcze na ok 10 minut wsadzamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Schłodzone ciasteczka pieczemy 10-12 minut, aż nabiorą delikatnej złotej barwy. Po upieczeniu zostawiamy
les mirabellesaromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: Na spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego(...)krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy
Słodkie okruszkiKawę rozpuścić w gorącej wodzie wraz z cukrem pudrem. Ostudzić. Piernik drobno pokruszyć do dużej miski, dać powidła i ostudzoną kawę, wymieszać łyżką do powstania gęstej i wilgotnej masy. Spróbować odrobinę i w razie potrzeby dosłodzić lub gdyby ciasto było zbyt suche dodać powideł śliwkowych. Masę schłodzić w lodówce przez godzinkę. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i formować
Nastoletnie Wypiekanieprosty mocno mieszając rozpuścić kuwerturę lub kawałki czekolady z masłem i łyżką mleka, odrobinę przestudzić wylać według upodobań na ciasto i posypać pociętymi pistacjami. Słodko-gorzki, lekko słonawy dzięki pistacjom smak brownie - doskonałe towarzystwo dla noworocznej kawy. Uwielbiam ten smak! Uszczęśliwcie się! Szczęśliwego Roku! #brownie #ciastoczekoladowe #pistacje #itbmtt
I tu będę miała takie tekształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak ciasto będzie zimne kroimy na porcje. Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy. Jednym ze składników domowych batonów musli jest siemię lniane. Nie każdy wie, że to niezbędny dodatek do potraw dla osób, które chcą
My Chcemy JeśćBardzo łatwe w przygotowaniu ,idealne na zbliżający się tłusty czwartek. Składniki Ciasto: 4 jajka 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki oleju 50 g cukru skórka starta
R'n'G Kitchenmacie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy. Składniki (ok. 25 ciastek): 100 g pasty sezamowej tahini 1 jajko 240 g mąki pszennej
Powiedz dietom nieCoś pysznego i pobudzającego o poranku :) Składniki: 2 dag kawy rozpuszczalnej 2 dag żelatyny 2 szklanki mleka 5 dag cukru Wykonanie: Kawę zalać połową szklanki wrzącej
Tradycyjna Kuchniamnie ochota. Zwłaszcza w jabłkowym sezonie. Uwielbiam zapach, który unosi się po domu podczas ich smażenia. Plasterki jabłek w naleśnikowym cieście smażone na złoto to bardzo proste danie, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwłaszcza popijane zbożową kawą
Milion Smakówsernika, bo w cukierni nie przewidziano osobnej, wydzielonej części dla mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzwoni telefon. Odbieram. W słuchawce słyszę: Cześć, wpadnij na kawę, ale zabierz coś słodkiego. Odpowiadam: Jasne daj mi godzinkę :) Ekspresowa tarta, grzechu warta ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta kruchego 4 jajka 120 g drobnego cukru 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty
Kuchnia w opałachbrzoskwinia rozpływa się w ustach! Któż z nas tego nie lubi? ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami. Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy! A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy i ja mogę z przyjemnością sięgnąć po kawałek! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha
Ostra na Słodkopieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki. Prowadzone
Smaczne Zdrowe