Przygotowałam dzisiaj bardzo prosty deser z francuskimi ciasteczkami namoczonymi w espresso, a do tego borówkowy mus. Pychotka! Na letni poranek do kawy jak znalazł
Niezły MłynekOd jakiegoś czasu staram się robić swoje nalewki, dzisiaj zrobiłam domowe malibu. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie i jest naprawdę pyszne, idealne do kawy albo na babskie
Niezły Młynekwypiek. Nie ma chyba możliwości aby się nie udał. Następnym razem do masy budyniowej dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny * pół szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sierotka maRysia w kuchniIlekroć mam okazję się wyspać to wszyscy zaczynają kosić z samego rana trawniki...:P Wczoraj miało być ciasto z truskawkami ale woleliśmy je zjeść na surowo :P A "boćki" na łące były fenomenalne :) Co to za plątanina myśli? Nic nie trzyma ma się tzw. "kupy". No nie musi. Mało który człowiek myśli konkretnie zaraz po przepudzeniu :P Powoli wiosenne temperatury(...)aura (jeszcze nie pada ale ciemne chmury gęsto spowiły niebo na zewnątrz), ale jak tylko kreski na termometrze znowu polecą w górę to poniższa propozycja na pewno się przyda :) Kawę, którą Wam dzisiaj zaproponuję, to ekskluzywna wersja (także pod względem kalorii) kawy mrożonej. Polecam ją przyrządzać raczej od święta niż na co dzień (no chyba, że mamy wyjątkowo szybką przemianę
My simple kitchenpropagować kulturę picia kawy wysokogatunkowej. Chcą podnosić świadomość picia tego genialnego napoju. Co dostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie(...)chłopaków przypadnie do gustu wielu osobom. Szkoda, że takiego lokalu nie było gdy studiowałem przy ul. Narutowicza. Pewnie byłbym stałym, jeśli nie codziennym, bywalcem. Bo nic nie zastąpi świetnej kawy serwowanej przez uprzejme osoby, które znają się na kawie jak mało kto! Znajdziecie ich też na FB PS Za ten niedostatek kawy pewnie następnym razem dostanę dripa za free
Right Behind The Kitchenwidziałam amoniak przekładanego z kruchego ciasta (który czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis na podwieczorek z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy czekolady jak kto lubi. Polecam fajne, mięciutkie i bardzo proste ciacho :). A ja zakupiłam(...)partiami. Mąkę przesiać z amoniakiem, następnie dodawać powoli do masy. Następnie pokrojone w kosteczkę masło. Podzielić na dwie części. Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut. Tak też zrobić z drugą częścią ciasta, Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić. Na dolny blat
Moje pyszne gotowaniePrzez żołądek do serca, a więc sernik na zimno z czekoladą... Do sernika koniecznie dobra kawa, w dużym wyborze na stronie www.skworcu.com.pl/ Składniki na ciemny biszkopt: 6 jaj 1 szk cukru kryształu 3/4 szk mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia(...)kilka tabliczek gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę i ostawić aby ciasto stężało. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkagładkie ciasto. Odstawić na ok godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm i pociąć pod skosem na kopytka . Ułożyć na blaszce zachowując odstępy . Piec ok 15 min w 180'C Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wsypać do miski
Malinowa Kawiarenkachoć bardzo chcę - po prostu mi nie idzie. Wtedy najlepiej napisać tylko dwa słowa o pysznym cieście lub ciasteczkach - słowa przyjdą następnym razem. Niewymuszone, lekkie i interesujące. Przynajmniej taką mam nadzieję. Na blogu Kuchnia Pani Wiosny znalazłam ostatnio przepis na kawę z żółtkiem. Zafascynowało mnie to połączenie - kogel-mogel lubię bardzo (choć chyba nie powinnam się do tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek do kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :) Składniki: 2 szkl. mąki 3 jajka(...)Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda
Słodkości i nie tylkoBanana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła(...)czas mieszając dodawać po trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową
W poszukiwaniu inspiracjikilka godzin potrząsamy słojem. Płyn ponownie zlewamy a wiśnie wyciskamy z jego nadmiaru. Alkohol przelewamy przez filtr do kawy do butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów
Mango Papajanocnych. W głowie mi się kręci od czytania książek, ekran migoce, a ręce trzęsą się od zbytniej ilości kawy. No, ale swojego dopięłam. W nagrodę czas na pierogi. ;) Zrobiłam z M. różne, ale dzisiaj zaprezentuję ruskie. PIEROGI RUSKIE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych
Życie zamknięte w smakupół łyżeczki sody oczyszczonej. Podczas pieczenia mają tendencje do wyrastania poza foremkę, lepiej jest więc kłaść ciasto na środek foremki i nie rozgarniać za bardzo go na boki. Pełne korzennego aromatu i bakalii będą wspaniałym dodatkiem do świątecznej kawy. Upieczone przechowujemy w metalowej puszce, albo pakujemy w celofan". Czytaj więcej
Wiem co jemCiasto czekoladowe w wersji baaardzo czekoladowej - tylko dla wytrwałych :) Kakaowe ciasto z apetycznymi kawałkami gorzkiej czekolady polane czekoladowym syropem a do tego minimum zbędnych dodatków. Wyobraźcie sobie jak to smakuje popijane dobrą kawą... Przepis zainspirowany czekoladowymi cudami Nigelli Lawson
Milion SmakówZbliżenie na bezę Walczymy z jesienną melancholią czy ją celebrujemy? W obu przypadkach ciasto się sprawdzi:) Polecam to ciasto na długie październikowe wieczory. A jako akompaniament polecam: - starszą lub nowszą muzykę The XX, albo coś Daughter (np. taki smutas ) -pyszną kawę (od Etno Cafe- mistrzostwo świata) -ciepłe skarpetki -mruczącego kocura na kolanach (u nas funkcję tę spełnia Teodor, tylko jakoś
les mirabellesktórzy postanowią spędzić ten wieczór przy romantycznej kolacji przyda się może kilka moich pomysłów: riskrem pudding królowej Maud zimowa kawa korzenna gruszki w winie z czekoladą deser owocowy deser truskawkowy deser z borówkami deser migdałowo-czekoladowy Potrójnie czekoladowe walentynkowe serducho ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą musowy torcik czekoladowy
ciastkarnia na kruchym spodziezależy od Was :) polewa Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić. Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce. Na zabawę szkolną idealne ale do kawy też są bombowe. Smacznego
Niezły Młynekgdzie zamiast mąki dodajemy suche budynie. Tym razem przypomnę je Wam w wersji mega czekoladowej ;) Piekłam to ciasto w formie od babki na Wielkanoc. Szybko zostało zjedzone, chyba nawet jako pierwsze zniknęło ;) Jeśli nie macie pomysłu na coś do kawy, ani chęci na długie przygotowywanie, to jest to przepis dla Was. Składniki: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie
Codzienna kuchnia niecodziennanasączaj ciasto zimnym syropem. Czekaj aż ciasto wchłonie porcję syropu, zanim nalejesz kolejną. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałowymi lub posiekanymi pistacjami. Podawaj je w jogurtem naturalnym, lodami lub śmietaną. Dla amatorów, dobrze sprawdzi się również gorzka kawa po turecku
Chilli Czosnek i Oliwa