ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:99/223)

Kruche ciasto ze śliwkami i czarną porzeczką 158

Pyszne, klasyczne kruche ciasto ze śliwkami. Można dodać do niego świeże śliwki lub jak u nas uprażone na patelni. Z dodatkiem smalcu, który nadaje kruchości. Dla mnie najlepsze na ciepło, z kubkiem gorącej kawy lub kakao.   pół kg. mąki 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny bezmlecznej 100 g. smalcu pół kg. węgierek(...)posypania) Śliwki umyć, wydrylować, wrzucić do garnka aby się delikatnie uprażyły. Mąkę przesiać, dodać margarynę i smalec, posiekać wszystko dokładnie. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki, a na nie drugą mniejszą część ciasta (można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką 1960

Post Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 175

Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy.  Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni

kulinarnyJa
Najlepszy sernik wiedeński 220

pasuje na każdą okazję - na świąteczny stół i do popołudniowej kawy w zwykły dzień. Sernik jest dobry zawsze, oczywiście pod warunkiem kiedy jest bardzo dobry. A ten jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku , żadnego zamulania ciastem czy dodatkami w postaci bakalii. Jeśli bardzo chcecie może

Smaczna Pyza
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 143

ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka, słodkie, pachnące, z gorzkim kakao. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej kawy. Wyglądem przypominając Kruche ciasteczka kawowe lub ciasteczka z orzechami. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami . Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane(...)wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut. Ciasteczka mają być blade. Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego! The post Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mississippi Mud Cake 111

razem postanowiłam upiec ekstremalnie czekoladowe ciasto pochodzące z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto jest bardzo wilgotne, niesamowicie miękkie i lekkie. Pycha! Przepis znalazłam  tutaj. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: 300 g maki pszennej 250 g masła lub margaryny 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 180 ml wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)margarynę, dodać, wodę, czekoladę, kawę i podgrzewać na ogniu cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy a następnie wystudzić. Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukry i wymieszać, dodać jajka, maślankę, olej i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec dodawać stopniowo wystudzoną masę czekoladową cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy, całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 107

apetycznego Ananiasza silnie zadurzonego w szarlotce!  Zapraszamy! (; Składniki (na 4 porcje, na 4 kokilki) Ciasto: 150g mąki pszennej  Ok. ½ kostki masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g ananasa po obraniu, bądź z puszki (po podduszeniu zostanie ich ½) 3 -4 łyżki brązowego(...)misce ubijamy żółtka z cukrem brązowym, z aromatem waniliowym i śmietaną – aż do dokładnego połączenia. Kolejno szybko przelewamy masę do mąki – robiąc w niej dołek i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min. Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią schłodzone ciasto

Symfonia Smaków
Idealny tort czekoladowy z karmelem, solą morską i prażonym sezamem. I konkurs dla kochających czekoladę. 275

przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto:  1 3/4 szklanki mąki 1  szklanki cukru  3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanki maślanki 1 szklanki mocnej kawy 1/2 szklanki oleju roślinnego dodatkowo ok 1/2 słoika konfitury morelowej   Do misy(...)maślankę, kawę i olej. Wymieszać całość na średnich obrotach. Gdy składniki połączą się, przelać masę do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 35 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka".  Po upieczeniu dokładnie wystudzić, a najlepiej odstawić na noc i przygotować tort kolejnego dnia. Ciasto podzielić

KUCHARNIA
Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 178

30x15 cm Składniki:     Zaczyn:     250 g  mąki żytniej razowej,     200 ml letniej wody,     250 g zakwasu.         Ciasto:  (10-12 godzin później):     Zaczyn,     220 g mąki ciemnej orkiszowej,      50 g kaszy gryczanej jasnej,   50 g siemienia lnianego(...)godzin.     Ziarna zmielić w młynku do kawy lub w  blenderze   kelichowym .    Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać  zaczyn, zmielone ziarna   i mąkę  orkiszową. Dokładnie wyrobić hakiem lub łyżką.     Foremkę posmarować oliwą,   przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. O dstawić w ciepłe miejsce

SzczyptaSmaQ
SERNIK OREO 306

folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały nad całością. Świetnie smakowało z filiżanką gorącej kawy z mlekiem:) Ogólnie sernik mnie nie zachwycił jakoś szczególnie swoim smakiem, ale z czystym sumieniem mogę napisać, że jest(...)przykryj lekko górę tortownicy folią aluminiową i piecz sernik przez 1 godzinę , aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta przy dotknięciu palcem, a następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze ciasto przez około 10 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i tak pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie wsadź sernik na minimum 8 h do lodówki, najlepiej na całą

Słodko-Słony Świat Ilony
PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 146

pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie, ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości) 3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka niezbyt mocnego naparu kawy z 1 łyżeczki 1 szklanka miodu płynnego ¾ szklanki oleju(...)puszystą masę. Następnie dodaję ostudzony napar z kawy, mąkę, olej, przyprawę i sodę, mieszając na zmniejszonych obrotach. Kiedy masa będzie już jednolita, dodaję posiekane suszone śliwki. Na samym końcu, bardzo  delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe foremki do babeczek/muffinek smaruję masłem i wysypuję mąką. Napełniam je ciastem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut

W kuchni Karmel-itki
Piernik domowy 155

przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale   piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącej wody ¾ szklanki cukru 1 opakowanie przyprawy korzennej(...)stopniowo składniki płynne ( rozpuszczony tłuszcz z kawą i miodem) oraz składniki suche ( mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika i sodą) cały czas miksując. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
Na smutki - sernik. I Lana 164

budyniem. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wlać kawę, wymieszać. Boki tortownicy posmarować masłem. Masę przelać na przestudzony spód. Piec 10 minut w 230 st. C.  Następnie obniżyć temperaturę do 120 st. C. i piec 45-60 minut. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce. Kremówkę ubić, za pomocą(...)Video Games  sprawiają, że choć na chwilę potrafię oderwać się od wszystkich przykrych myśli. Zamykam oczy, w dłoniach ściskam kubek z gorącą, pachnącą kawą (taką prawdziwą, z ekspresu). I brakuje mi tylko ciepłego ramienia tuż obok

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bananowiec 324

powiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)zastąpić kryształem, jednak musimy zwrócić uwagę aby się całkowicie rozpuścił 2)        jeżeli będzie problem z kupnem galaretki bananowej można ją zastąpić każdą inną ( ciasto dobrze smakuje z galaretką gruszkową lub brzoskwiniową ) Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 119

więc własnie korzystając z wolnego dnia wstałem o 7 rano i zacząłem po cichutku robić to ciasto, tak żeby Magda miała na deser po śniadaniu (a na śniadanie były jajka na miękko i pyszny żytni chlebek ze słonecznikiem. I oczywiście kawa :)) A żeby zrobić te pyszności potrzebujemy (bardzo nieznacznie zmieniłem przepis w stosunku do oryginału): 1 jajko 1,5 szklanki(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy 1-2 łyżkami cukru trzcinowego. Dzięki temu uzyskamy fajną chrupiącą powierzchnię. I wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Niech ciasto troszeczkę przestygnie zanim wyjmiemy je z formy. Potem dalej studzimy na kratce. Bo od ciepłego boli brzuszek :) Ja zajadałem się tym ciastem razem z mieloną czekoladą i dżemem z pigwy

Marder&Marder Manufacture