rozpuścić) jagody 1 duży kubek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1.Z mąki, jajek, masła i wody zagnieść ciasto. 2.Gotowe ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, nałożyć oczyszczone jagody i skleić pierogi. 3. Pierogi ugotować. 4. W miseczce połączyć śmietanę/jogurt z cukrem. Polać pierogi
A Ty Smakuj MnieNa formę 20-24 cm. Czas wykonania 20-30 minut. - 1/2 l kremówki - 2 duże jogurty greckie - 1 i 1/2 łyżki żelatyny - 2 śmietan
Pasje Jolkiłyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 125g miękkiego masła 1 żółtko 50-60g wody Dodatkowo do wypełnienia tartaletek: mix owoców u mnie jagody, maliny i morele 125g serka mascarpone 200g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Wykonanie: do miski lub na stolnicę wykładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier(...)masło, które najlepiej posiekać teraz nożem, następnie dodajemy żółtka oraz wodę, całość zagniatamy , formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy np. przez folię spożywczą i wycinamy koła, trochę większe niż foremki na tartaletki, następnie wylepiamy ciastem foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy
Słodkie zapomnienierodzynkami lub bez, to zależy od tego co lubicie. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty – idealny A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY
nietylkopasta.plkolejny pomysł na jesienne wypieki po zawijanej drożdżówce i zakręconej drożdżówce ze śliwkami . Niedawno było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMuffinki to taki szybki wypiek. Wszystkie składniki miksujemy w jednej misce, ciasto wykładamy do papilotek, pieczemy i gotowe. Te upiekłam na sobotni podwieczorek. Wyszły idealne. Pięknie wyrosły. Smak obłędny. Pachną jagodami i makiem. Bardzo polecam. Udadzą się każdemu. Słodkich inspiracji życzę i udanych wypieków :) Miłej niedzieli :) Potrzebujemy: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 70 ml oleju(...)szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych Wykonanie pysznych muffinek: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak sypki i ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jagody kamczackie i dokładnie mieszamy łyżką. Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać. 2. Ciasto przekładamy
Izabelawkuchniwiśnie – dają troszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta
MyCookBook.plborówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia, które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka
Smakołyki Berenikizmienia faktu, że uwielbiam obdarowywać prezentami wszystkich dookoła... Nawet bez okazji! Najbardziej jednak kocham dawanie prezentów z duszą, nawet takich które i tak zaraz znikną z talerza. Całe czekoladowe ciasto zjedzone razem na leniwe śniadanie jest bardzo dobrym pomysłem... Dodatkowo nie powodującym wyrzutów sumienia ! Ten przepis, jak wiele innych, powstał przez przypadek. Zbyt spieszno było mi do zjedzenia czekoladowej pieczonej(...)rozgniecione banany. Mieszamy dokładnie by równo rozprowadziły się w mące. Dodajemy mleko do uzyskania konsystencji budyniu, dorzucamy garść jagód i posiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. Uwaga! Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć
Gawron w rosoleOd dłuższego czasu miałam chęć na sernik na zimno. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam:) Co prawda nie jest to typowy sernik tylko lżejsza wersja na
Z miłości do słodkościprzygotowania z każdymi sezonowymi owocami, u mnie część była z rabarbarem i truskawkami (to już standard o tym czasie- połączenie idealne) a część z mrożonymi jagodami. W ten sposób otrzymałam dwa ciasta. Każde smakowało inaczej. :-) Znalezione tutaj (klik) , nie zawiodłam się kolejny już raz ;-) Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm , super wysokiego pysznego ciasta. Składniki ciasta: - 510g
Smaczne ZdroweT en jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne połączenie jagód
Food Squarewiecie jak wiele można z nich stworzyć? Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Szykując się do obejrzenia finału "The Voice of Poland" przygotowałam pyszne owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i moimi ukochanymi jagodami. Te małe fioletowe owoce, których sporą ilość zamroziłam na zimowy czas, nadały niepowtarzalnego charakteru. A przyjemny, chrupki migdałowy akcent był przysłowiowym "strzałem(...)sobotnie wieczory. Delikatna słodkość i sycąca kolacja w jednym. Spróbujcie. Niektórzy z Was moje ciasto przypisali by raczej do kategorii zapiekanych owsianek. Oczywiście nie oponowałabym. Ale dla mnie przez konsystencję, dodatek jajek (do zapiekanych owsianek osobiście ich nie używam) i wygląd, będzie ono zawsze nazywane ciastem ;) Składniki: * 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 250 g chudego twarogu 2 łyżki mleka
Słodkie okruszkipierogi musiały być. Trzeba było zaliczyć ryneczek i robić. Tym razem zrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :))) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju sól 1 szklanka gorącej wody Farsz: jagody(...)cukier - niekoniecznie Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam sól, wodę wymieszałam z olejem i partiami dodawałam do mąki i zagniatałam ciasto. Ciasto ma być miękkie, gładkie, ale ma nie lepić się do rąk. Szklanką wykrawałam koła, na środek dawałam łyżeczką jagody i zlepiałam pierogi. Gotowałam we wrzątku około 3 minuty po wypłynięciu pierożków na wierzch. U mnie były podane
kruche babeczkiPyszne muffinki na śmietance kremówce z kawałkami czekolady i jagodami kamczackimi. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag gorzkiej czekolady 50 ml oleju pół szklanki kaszy manny 200 ml śmietanki kremówki 30 % półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka(...)proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie ( świeże płuczemy i dokładnie osuszamy, a mrożonych nie musimy rozmrażać ) i dokładnie mieszamy łyżką. 2. Tak wykonane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia
Izabelawkuchni