Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kruche ciasto z delikatną budyniową pianką z sezonowymi owocami: np. malinami, jagodami, borówką amerykańską lub tak jak u mnie z truskawkami. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Post Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy. To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne. Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę
FarmażonyPodczas upalnych dni nie mam ochoty włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie ! Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba
Smaczna PyzaDrożdżowe bułeczki po brzegi wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem. Polecam wypróbować, bo właśnie trwa sezon na jagody :) Składniki: - 550 g mąki pszennej - 125 g margaryny - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 1 żółtko - 50 g drożdży - szczypta soli nadzienie - 1 kg jagód - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy do niego 1 łyżkę cukru i mąki(...)białości. Następnie stopniowo dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Margarynę roztapiamy, studzimy i powoli wlewamy do miski, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy ciasto wchłonie całą margarynę, przykrywamy je i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Jagody myjemy, odcedzamy a następnie posypujemy cukrem, doprowadzamy
Zainspirowana w kuchniplacek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA Przygotowanie: 2 h Składniki: – 6-8 jabłek – 2 łyżeczki cynamonu – 350 g mąki pszennej – 1 czubata łyżeczka proszku(...)pieczenia – 100 g cukru pudru + odrobina do posypania ciasta – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – 250 g zimnego masła – 2 żółtka – 2-3 łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. dodaj do mąki proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło drobno posiekane nożem. Zagnieć ciasto aby uzyskać kruszonkę. Dodaj do ciasta dwa żółtka
nietylkopasta.pldżem, bo stwierdził że nie jest w ogóle słodka, a jak dla mnie smakuje bardzo dobrze nawet bez dodatków. Przyznam jednak, że domowa konfitura z jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam
vaniliowoczekoladowaolej. następnie przelewamy do miski z sypkimi składnikami i bardzo delikatnie, nie za długo mieszamy łopatką (nie miksujemy!) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 45-50 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał(...)polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką
Kolejny blog o gotowaniumisce mieszamy wszystkie składniki placuszków. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami. Smacznego
Plate of JoyLetnie pyszne ciasto z owocami. Można je zrobić z różnymi owocami. Masa bezowa – białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli podczas ubijania
Kuchnia Pokoleńmasło i aromat - dokładnie wymieszać. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do formy, masę dociśnij i wstaw do lodówki (ok. 1 godz.). W tym czasie przygotuj galaretkę. Jeżeli jagody są mrożone należy wcześniej rozmrozić je na durszlaku. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - przestudź (ok. 30 min.), a następnie wymieszaj z jagodami. Odstaw do lekkiego stężenia do lodówki(...)godz. - trzeba uchwycić ten moment, gdy galaretka zaczyna gęstnieć, wtedy można wylać ją na ciasto :) Teraz wyłóż galaretkę na spód przygotowany w foremce i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę rozprowadź na galaretce - posyp migdałami. Ciasto wstaw do lodówki na min. 1 godz. Uwaga! Gwarantuję, że następnym razem
Alutka-Gotujezagniatamy, póki nie będzie jednolite. Obydwa ciasta wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy tar ką zmrożone ciasto kakaowe. De likatnie przyklepujemy dłonią i pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 stopni. Studzimy. Wykonanie pianki: Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)wyłączamy mikser i dolewamy roztopione masło. Mieszamy delikatnie trzepaczką. Piankę w ykł a damy na chłodny kakaowy spód. Na piankę rozkładamy jagody a na jagody ścieramy na tarce jasną część zmrożonego ciasta. Pieczemy ok. 45-50 minut w te mp. 190 stopni. Warstwy (od dołu): 1.ciasto ciemne 2.pianka 3.jagody 4.ciasto jasne Blacha: prostokątna mała (30x24cm) lub tortownica
Mania Wypiekaniasię komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę, spróbujcie ją upiec! Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka 100 g masła 90 g cukru 1 łyżka
Wanilia i Kardamonjagód Wykonanie: Wszystkie składniki prócz jagód przełożyć do miski, zmiksować na jednolitą masę. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wylewać do nich ciasto na około 3/4 ich wysokości. Na wierzch posypać po kilka jagód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 30 minut. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznielasach pojawiły się już pierwsze jagody. Dziś przygotowałam dla Was pyszną roladę z kremem jagodowym i galaretką. Rolada jest szybka i łatwa do przygotowania. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wspaniale. SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Krem jagodowy: ½ litra jagód, 2 opakowania galaretki jagodowej, 400 ml śmietany 30%, 1 fix do śmietany(...)kroję w podłużne pasy. 4. Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję. 5. Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę
Tradycyjna kuchnia Kasizdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna i orkiszowa 630 100 ml mleka (roślinnego lub innego ulubionego(...)łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek (w oryginale 400 g) cukier puder i posiekane pistacje do posypania ew. cynamon
Dzieje kuchennej Wiewiórytego ciasta podeszłam zupełnie spontanicznie. Wiedziałam, że na pewno musi być na bazie kaszy jaglanej , a reszta wyszła w trakcie się jej gotowania. Dopomogły mi produkty z Innej Bajki , z których udziałem wyszedł dość oryginalny spód, bo z jagodami goji , a ich cukier kokosowy osłodził masę jaglaną. Ciacho przygotowałam w mniej więcej 30 minut. Wyszło smaczne, kremowe
Zdrowie na języku :P