Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną . Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie
Moja Delicjapianę: białka z 4 jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 2 budynie na 500 ml mleka bez cukru Kiedy tylko będą maliny i jagody to na pewno też je wykorzystam do tego ciasta
Proste Potrawyciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki do wykonania. Po robieniu śniadaniowych koktajli zostało mi mnóstwo jagód, dlatego moja(...)wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Składniki: 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe
Poezja smakuTruskawkowa chmurka to ciasto powszechnie znane, spotykane jednak częściej w wersji z malinami. Robiąc to ciasto inspirowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki Osobiście maliny wolę prosto z krzaka a za przetworzonymi nie przepadam. Zrobiłam w takim razie to ciasto z truskawkami. Kiedyś robiłam je z jagodami, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ponieważ zwyczajnie za szybko … Czytaj
Pieprzyć z FantazjąNiedawno robiłam pizzę ze szpinakiem i pozostało mi sporo tej rośliny warzywnej. Zdecydowałam się zużyć szpinak do zrobienia małego zielonego tortu. Tak powstało moje pierwsze Ciasto mech leśny z bitą śmietaną i jagodami. Składniki: - 200 g świeżego szpinaku (może być też mrożony) - 2 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki cukru - 1 mały cukier waniliowy - 1 szklanka mąki
Kuchnia co dniamleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g mascaropone 100 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki słodziwa opcjonalnie: łyżka soku z jagód lub barwnik spożywczy Suche składniki na ciasto łączymy ze sobą. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy do foremek na babeczki
Kucharzycamleko kokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Opowieści z piekarnikarównież mojej mamie, która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery ciastka. Eksperyment z pewnością nieraz powtórzę. Nie tylko w wersji na słodko, ale także w wytrawnej- w cieście nie ma cukru
Wrzosowa Polanadziś to placki z pysznymi wkładkami. Lekkie ciasto jogurtowe i do tego orzechy i jagody goji, czyli chrupiące placuszki. Podałam je z nawłociowym miodem ale tutaj pełna dowolność, co kto lubi. Zapraszam na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację. Na jaki posiłek najchętniej zajadacie takie placki? Placki z maślanki z jagodami goji i orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejajkiem, cukrem i aromatem cytrynowym. Po połączeniu się składników stopniowo dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - cały czas miksujemy. Mango kroimy w drobną kostkę, jagody myjemy i osuszamy. Owoce dodajemy do ciasta na placki i delikatnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na jasno brązowy kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem
peggiwkuchniz syropu Sposób wykonania: Wszystkie składniki wsypałam do miski zaczynając od produktów suchych a kończąc na płynnych. Miksowałam przez kilka minut. Na koniec dodałam jagody z syropu i dokładnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do foremek napełniając je do połowy objętości (użyłam silikonowych). Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
Darcia w kuchniProste i smaczne...do ciasta można dodawać dowolne owoce..u mnie jagody, porzeczki , troszkę agrestu i wiśni. 4 jajka 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 3/4szkl.oleju 1/2 szkl.kefiru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce Żółtka utrzeć z cukrem, po trochu dodawać kefir.Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.Na koniec dodać
Moje domowe kucharzenieBananowo-sezamowy* krem jaglany z jagodami i borówkami *z tahini Pomimo niebotycznie dużej ilości wolnego czasu na proste smaki mam ostatnio smaki ;) I nie sądziłam jak wiele szczęścia mogą dać zapomniane pokłady jagód w zamrażalniku, nawet te najmniejsze. ;) Najlepsze ciasto ostatnich czasów. (Marchewkowe z ananasem, pekanami i daktylami przełożone kremem z mascarpone) Faceb
More food, love and dreamsmuffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkiem i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Jagody wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Napełniać foremki pozostawiając miejsce na kruszonkę.Za pomocą widelca wymieszać cukier z mąką, masłem i cynamonem. Posypać po muffinów.Piec przez 20-25 minut
Moje domowe kucharzenieszczyptę soli. 9. Wlać roztopione masło. 10. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić ładnie od ręki. Można to zrobić mikserem, w misie miksera planetarnego lub w termomixie (6 minut/ interwał). 11. Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodać 2 łyżki mąki i ponownie przez chwilę wyrobić. 12. Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce przykryte ściereczką(...)odsączyć sok, ale nie zrobić z nich marmolady. Mają być w całości. 16. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. 17. W dłoniach uformować krążki, robiąc wyraźny dołeczek na środku. 18. Ułożyć bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. 19. Na każdą bułeczkę ułożyć jagody. 20. Posmarować żółtkiem z mlekiem. 21. Posypać kruszonką. 22. Blaszkę wstawić do nagrzanego
W mojej kuchni