ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:105/278)

Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 186

Borówka amerykańska – kuzynka leśnej jagody – pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Holandii. Odmiany wielkoowocowe pochodzą z upraw. Rośliną sadowniczą owoc borówki stał się jednak dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia. Ojczyzną borówki amerykańskiej są Stany Zjednoczone. Obecnie ponad(...)plantacje borówki znajdziemy już na każdym kontynencie. W Europie największymi wielbicielami jagód są Niemcy – jedzą ich najwięcej! Co ciekawe, borówka stała się również popularnym krzewem, sadzonym w przydomowych ogrodach i na działkach. Dla wielbicieli borówki… i nie tylko – Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki

mojewypiekiinietylko
Tartaletki z kremem budyniowym i owocami 133

mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 1 żółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.  Przygotować foremki

Świat Ciasta
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 199

obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody zmiksuj blenderem. Do jagód dodaj, spienione mleko, wymieszaj delikatnie, dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki domowe 170

jagody 300ml cukier 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki Kruszonka zimna margaryna lub masło 50 g mąka pszenna 100 g cukier 100 g Przygotowanie:   Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto(...)podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min.  Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem

Ala piecze i gotuje
Ucierane ciasto truskawkowe i czekoladową kruszonką 108

Piątek! Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką. Mój małżonek bardzo lubi truskawki, więc to ciasto jest po prostu w jego smaku. Osobiście lubię ciasta z kruszonką. Ta jest specjalna, bo z białą czekoladą, która karmelizuje się podczas pieczenia. Karmelizowana czekolada smakuje niesamowicie i jest świetnym dodatkiem do deserów. Dzisiaj wypróbowałam ją do ciasta. Biała czekolada i truskawki(...)smaczna kompozycja. Czekolada pasuje praktycznie do wszystkich owoców. Ciasto z owocami i kruszonką jest łatwe w pieczeniu. Owoce jagodowe jak truskawki, jagody , maliny i jeżyny posypuję skrobią ziemniaczaną, która wchłania sok z owoców. Ciasto jest przez to dobrze wypieczone, wilgotne ale niezbyt mokre. To ciasto do złudzenia przypomina drożdżowe, ale tak naprawdę to jest to ciasto ucierane pieczone

codojedzenia
Rożki francuskie z serem i borówkami 147

Pyszne i szybkie do zrobienia ciastka gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawki :) gotowe ciasto francuskie 270g 1 szkl borówek  jajko

Smakołyki Asi
Jagodzianki z kruszoną 148

teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne drożdżówki dla swojej rodziny. Te bułeczki to mój pierwszy taki wypiek, ale z przepisu Justyny wychodzą idealne. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, formuje, nie klei do rąk, pięknie poddaje i bardzo łatwo jest ulepić

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto jogurtowe z truskawkami 382

utrzymujące wilgoć ciacho z truskawkami. Jest to ciasto na tyle uniwersalne, że w sezonie owocowym można wykorzystać każde dostępne owoce - maliny, porzeczki czy też jagody. To jak, skusicie się na kawałek? Przepis na to ciasto znajdziecie również w naszym nowym numerze magazynu Życie ze Smakiem :) Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki

My simple kitchen
Ciastka francuskie z owocami i twarogiem 226

niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki:    opakowanie ciasta francuskiego    owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody)    250gr mielonego twarogu    1 łyżka cukru pudru    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:   Twaróg wymieszać z cukrem pudrem(...)ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty Jeden kwadracik złożyć w trójkąt i naciąć pół centymetra od brzegów, nie łącząc nacięcia przy górnym rogu trójkąta. Delikatnie otworzyć trójkąt aby ponownie mieć kwadrat. Jeden koniec nacięcia przełożyć na drugi koniec boku i to samo zrobić z drugim nacięciem. Na środek nałożyć 2  łyżeczki sera a na to owoce. Piec

Amatorka kuchenna
Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami 108

Styropianowiec to ciasto, które odkryliśmy w te wakacje, a dokładniej mówiąc, poleciła je nam Siostra Agata. Nasza dzisiejsza wersja, którą Wam prezentujemy, to styropianowiec z czerwonymi porzeczkami . Co nas zachwyciło w tym cieście z jogurtów greckich? Przede(...)wszystkim łatwość jego wykonania, po drugie lekka, puszysta pianka o wyraźnie jogurtowym smaku, następnie dowolność w wyborze owoców. Do zrobienia styropianowca można bowiem użyć także jagód, borówek, malin, kawałków truskawek. Jednym słowem polecamy ciasto styropianowiec np. w pokazanej tutaj wersji z czerwonymi porzeczkami. Udostępnij Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami – składniki 500 g czerwonych porzeczek Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej

niecodziennikpary
Batatowe ciasto z quinoa. 184

zmiksować z komosą i jajkiem. Dodać mąkę, erytrol, nasiona chia, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Następnie wmieszać do ciasta drobno pokruszonego krakersa. Ciasto przelać do natłuszczonego naczynia, a wierzch udekorować figą i jagodami goji.  Piec około 20-25 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu ostudzić, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: SWEET POTATO CAKE WITH QUINOA

Poranek na słodko
Kruche ciasto z jagodami i lukrem 229

śmietany 22% ok 1 l jagód 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku(...)żeby wyłożył blaszkę na grubość ok 1 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok 10 minut.   Jagody oczyścić, delikatnie przepłukać i osuszyć. Wymieszać z białkiem lekko ubitym (nie na sztywno) z cukrem. Rozłożyć na podpieczonym cieście. Przykryć resztą ciasta w formie kratki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok 40 minut, do zezłocenia się

Swojskie jedzonko
Ciasto francuskie z kremem z białą czekoladą i owocami 180

Można to zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Rosyjskie oladuszki z konfiturą jagodową 204

Rozpoczynamy cykl "Śniadania z całego świata". Mieliście już okazję poznać arabskie placuszki katayef, które podałam z jagodami. Tym razem zapraszam na wschód, do Rosji. Oladuszki to placuszki przygotowywane na bazie maślanki w stosunku 1:1 z mąką. Użyłam prozdrowotnej mąki owsianej, ale z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą pszenną. Tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna, gęsta śmietana i owoce(...)/kefiru ewentualnie jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko   Dodatkowo : gęsta, kwaśna śmietana pół szklanki jagód 1 łyżeczka miodu woda do podlania jagód Rozgrzać patelnię. Składniki wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelnię nałożyć okrągłe porcje ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha. Następnie usmażyć drugą stronę.  Jagody umieścić w garnku, podlać wodą, dodać

Chocolate Muffin Blog
UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 182

smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże w temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia.  Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka, maliny, czerwona porzeczka. Można użyć każdych sezonowych owoców. Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana.  Polecam(...)szklanka oleju rzepakowego - 2- 3 łyżki malin - 2 -3 łyżki borówek - łyżka jagód - 2 -4 łyżki jeżyn - łyżka śmietany 18% - 150 g powideł (ja użyłam domowych powideł smak śliwka-malina, ale możecie użyć śliwkowych) dodatkowo: olej do wysmarowania blachy i cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: - żółtka oddziel od białek - do wysokiego naczynia wlej olej, śmietanę, żółtka i wsyp cukier

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania