ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:96/278)

KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 160

zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach

słodki bratek
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 266

pudru cukier waniliowy ok. 400 g jagód cukier puder Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc(...)dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt. Z tych samych składników możemy także utworzyć

Słodka Strona
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 195

Zbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt(...)dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina

FitKot
Pierogi z jagodami! 142

orzeźwiające. Pyszne z roztopionym masłem lub śmietaną. Dodatkowo można ślicznie wykończyć brzegi pierożków i urozmaicić jedzenie:) Pięknie i zachęcająco wyglądają na talerzu. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 1szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 400g jagód, oprószonych mąką ziemniaczaną Sposób wykonania: Z mąki i gorącej wody wyrabiamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi pierogów. Gotujemy

Kuchnia Pani Wiosny
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 145

ciasto wyrastało, w garnuszku połączyłam zimne masło, cukier, mąkę i wyrobiłam z całości kruszonkę. Pozostawiłam w lodówce.  Nadzienie: pół opakowania mrożonych jagód zasypałam 6 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszałam, odciągnęłam sok. Kiedy ciasto odpowiednio wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki

bastalena
PIEROGI Z JAGODAMI 120

mnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pierogi z jagodami. Dzieci i dorośli je uwielbiają  - polane masełkiem lub śmietaną, hmmm...pycha :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na ok. 40 pierogów 1 szklanka obranych i opłukanych jagód cukier - po ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki na każdego pierożka na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1 żółtko ok. 1/2 szklanki(...)dosypujemy mąkę - miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut, aby odpoczęło. Krok 2. Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, wykrawamy krążki ( śr. ok.3- 4cm). Na każde kółeczko nakładamy ok. 1 płaską łyżeczkę jagód, dodajemy cukier, zlepiamy, formując zgrabnego pierożka -  i tak dalej. Krok

Moja Książka Kucharska
Czekoladowo-jabłkowe ciasto z migdałami 161

Piekąc ciasta owocowe w okresie zimowym musimy liczyć się z tym, iż dostępność niektórych owoców jest dość ograniczona. Czekoladowo-jabłkowe ciasto z migdałami Możemy dostać truskawki, jagody czy maliny jednak nie smakują one tak samo jak te kupione w sezonie. Głównie z powodu smaku albo raczej jego braku w tychże owocach, w zimie najczęściej sięgam po jabłka czy banany(...)innych owoców staram się rezygnować. Jabłka wykorzystuję do ciast ale także do surówek czy sałatek. Ciasto jabłkowo-czekoladowe upiekłam w ostatnią sobotę . Wyszło idealnie owocowe dzięki miękkim i jednocześnie soczystym jabłkom. Do tego ciasto było puszyste i podwójnie czekoladowe dzięki dodaniu kakao do ciata i dzięki polewie czekoladowej na cieście. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Drożdżowe kwiatuszki z budyniem i owocami 184

truskawek Kilka łyżek jagód leśnych 1 małe jajko Przygotowanie ciasta w Tefal Companion: Odmierzoną ilość mleka wlewamy do misy, podgrzewamy 2 minuty na 30⁰C. Następnie zakładamy nóż do wyrabiania, dodajemy pokruszone drożdże, cukry, jajko, sól, stopione masło oraz mąkę. Włączamy program do wyrabiania ciast P1. Pozostawiamy w misie, by powoli rosło. Sposób przygotowania ciasta tradycyjnie: Mleko delikatnie podgrzewamy, odmierzamy(...)własnych upodobań. Studzimy. Przygotowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Ponownie wyrabiamy w dłoniach i nadajemy kształt kuli. Następnie spłaszczamy szklanką na środku, a boki kroimy na 12 ramion. Bierzemy po dwa i sprawnym ruchem skręcamy je pod spód, tworząc płatki kwiatu. Na środek dajemy odrobinę budyniu, truskawkę i jagody. Smarujemy jajkiem boki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z jagodami 143

rozpuścić) jagody 1 duży kubek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru Sposób przygotowania:  1.Z mąki, jajek, masła i wody zagnieść ciasto. 2.Gotowe ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, nałożyć oczyszczone jagody i skleić pierogi. 3. Pierogi ugotować. 4. W miseczce połączyć śmietanę/jogurt z cukrem. Polać pierogi

A Ty Smakuj Mnie
z jagodami na zimno 165

Na formę 20-24 cm. Czas wykonania 20-30 minut.  - 1/2 l kremówki - 2 duże jogurty greckie - 1 i 1/2 łyżki żelatyny  - 2 śmietan

Pasje Jolki
TARTALETKI Z OWOCAMI I KREMEM ŚMIETANOWYM 243

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 125g miękkiego masła 1 żółtko 50-60g wody Dodatkowo do wypełnienia tartaletek: mix owoców u mnie jagody, maliny i morele 125g serka mascarpone 200g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Wykonanie: do miski   lub na stolnicę wykładamy   wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier(...)masło, które najlepiej posiekać teraz nożem, następnie dodajemy żółtka oraz wodę, całość zagniatamy , formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy np. przez folię spożywczą i wycinamy koła, trochę większe niż foremki na tartaletki, następnie wylepiamy ciastem   foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować   masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy

Słodkie zapomnienie
Sernik tradycyjny 166

rodzynkami lub bez, to zależy od tego co lubicie. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty – idealny A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY

nietylkopasta.pl
Drożdżówki z jabłkami 204

kolejny pomysł na jesienne wypieki po zawijanej drożdżówce i zakręconej drożdżówce ze śliwkami . Niedawno było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki z makiem i jagodami kamczackimi 112

Muffinki to taki szybki wypiek. Wszystkie składniki miksujemy w jednej misce, ciasto wykładamy do papilotek, pieczemy i gotowe. Te upiekłam na sobotni podwieczorek. Wyszły idealne. Pięknie wyrosły. Smak obłędny. Pachną jagodami i makiem. Bardzo polecam. Udadzą się każdemu. Słodkich inspiracji życzę i udanych wypieków :) Miłej niedzieli :) Potrzebujemy: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 70 ml oleju(...)szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych Wykonanie pysznych muffinek: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak sypki i ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jagody kamczackie i dokładnie mieszamy łyżką. Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać. 2. Ciasto przekładamy

Izabelawkuchni
Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie 197

wiśnie – dają troszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta

MyCookBook.pl
Bułeczki drożdżowe z borówkami 377

borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia,  które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka

Smakołyki Bereniki