ekskluzywne dodatki do dań?Można z nich zrobić mąkę kasztanowa ,użyć do ciast ,chlebów i naleśników i sałatek ,to tylko od nas zależy jak je wykorzystamy,m aja też dużo błonnika, kwas jabłkowy,lecytynę,magnez ,żelazo ,potas,wit B1 i B2 ,Wit.E oraz duże ilości białka.D latego i ja Was zachęcam do ich spożywania .Mają potężną też
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisoli 4 łyżki mąki pszennej łyżka oliwy łyżka masła Ubijamy 5 białek ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy. Wsypujemy mąkę, łączymy (nie miksujemy intensywnie by omlet był puszysty!!!). Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy. Wlewamy ok 1/3 ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe
Dzieje kuchennej Wiewióryperełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSmaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które samotnie
Różowa kuchniakażdej formujemy trzy wałeczki i zaplatamy jak warkocz. Ciasta przekładamy na blaszkę, p rzykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość (ok. 1 h). Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch chałek smarujemy białkiem roztrzepanym widelcem. Posypujemy kruszonką. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik
Chocolate Muffin BlogDzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na
kuchnia doskiłyżeczki wycinamy księżyce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy najpierw białka dodajemy żółtka, przyprawy i proszek do pieczenia a na koniec mąkę i krótko mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone na plasterki paróweczki pozostawiając buźki i 5 par oczu. Plasterki przykrywamy równomiernie ciastem i smażymy na wolnym ogniu, tymczasem układamy dookoła 5 buziek oczami
Gotowanie jest łatwekoniec ubijania dodając stopniowo pozostałą ilość cukru pudru - sztywną pianę z białek dodawać partiami do masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem) - z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać
Smakołyki BerenikiMąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy. Krok 2 Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki. Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Różowa kuchniaJeśli nie macie takich wymiarów formy to możecie upiec w większej. Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około
Sama słodycz i szczypta chiliBörek z ziemniakami w cienkim cieście. Ziemniaki przyprawione chili zapewniają oryginalny smak. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego chili sól 2 łyżki oliwy Składniki (sos) 1 szklanka mleka 1 białko 4 łyżki oleju 1 łyżka roztopionego masła Składniki (pozostałe) 1 paczka yufek do baklawy 1 żółtko sezam Przygotowanie Żeby przygotować
Tureckie PrzepisyWalentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was
Niezły Młynekdrobnego cukru opcjonalne 2 łyżki groszków czekoladowych Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodając cukier. Do ubitej piany dodać wiórki i płatki owsiane. Ja dodałam jeszcze około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Niebieski kubek z kawaoddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać. Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez
Prosto i Smacznie z Anetąsię w ustach... Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta? :) W tym tygodniu miałam ochotę na coś lekkiego i dlatego w moją zachciankę, idealnie wkomponował się przepis na ptasie mleczko. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu - a dodatkowo pozwala wykorzystać sporą ilość białek, które czasami zostają nam z innych wypieków. Składniki na spód
Świat Ciastawraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z pastą tahini, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka
Emcia Pichcikremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej w młynku. Ubij
SMYKWKUCHNIubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać mąki przesiane z kakao, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt
Domowa cukiernia Ewyoreo wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Potem razem łączymy i mieszamy. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Teraz przygotowujemy masę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i mleko. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z resztą masy oraz dorzucamy 1 pokruszone ciasteczko oreo
Kuchenne Wariacjekilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: sok z pomarańczy Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez
Domowa Cookierenka Agiurządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa
królestwo garówsoku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe Robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i miseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką
Dzieje kuchennej WiewióryPorcja ma aż 30g białka!* :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Dodatkowo: masło orzechowe jogurt naturalny Rozgrzać patelnię. Biała ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto, rozprowadzić, zmniejszyć ogień i przykryć. Smażyć ok 3 minuty, następnie przewrócić
Chocolate Muffin Blogdelikatnie wmieszać Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C. Lukier: - białko; - sok z cytryny; - pół szklanki cukru pudru Wycisnąć sok z cytryny, dodać
dom-agi.plmałych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy
Pyry na Gazsoli Piekarnik nagrzać do 200 st C , blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze 100 g cukru, solą i cukrem waniliowym, poczym żółtka połączyć z pianą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając trzepaczką rózgową połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić i piec 10 min na złoty kolor
Konrad Gotujesztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź
Krakowskie smaki Aniodstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przemieszałam jeszcze kilka razy łyżką i przełożyć do keksówki (jeśli używacie metalowej do wysmarujcie ją masłem i obsypcie sezamem). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach
Aga w kuchniPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze
Pyry na Gazczasu można piec już po 2-3 godzinach chłodzenia).Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem.Wkładać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min.Po zdjęciu
Mix smakusoli Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Maminek kulinarnyoleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię
sama złodyczspożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka. Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia. Bezy kawowe: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej ) Białka
kolorowotorcikowoPost z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony
Apetyczna babeczkaNo to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam
Niezły MłynekAnny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza: 7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu
Z miłości do słodkościmojej siostry :) W brew wszystkiemu jest bardzo prosta! Często słyszę "wow ale ciasto - w domu nie ma szans na zrobienie" - Samo przygotowanie bezy jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc do dzieła :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Niezły Młynekwidelcem żółtka i mąkę, wymieszałam łyżką, na koniec wmieszałam ubite na sztywno białka. Masę szpinakową wylałam do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 20 minut. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnęłam papier do pieczenia i ciasto
Blondynka Gotujenajniższe obroty i wsypywać powoli mąkę. Możemy również wymieszać ją ręcznie z białkami. Należy zrobić to bardzo delikatnie aby piana nie straciła swojej puszystości. Na końcu możemy dodać kilka kropel aromatu różanego i barwnik, jeśli chcemy ciastką nadać ciekawszy wygląd. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać
Mania Gotowaniaprzez około 50 minut, umieszczając w piekarniku poniżej naczynie z wrzącą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli, partiami cukier puder. Na końcu wrzucamy skórkę z limonki. Na wierzch sernika wykładamy pianę. Pieczemy jeszcze około 30 minut w temperatzurze 130 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w lekko uchylonym piekarniku, aby ostygło. Następnie wkładamy je do lodówki
Mania Gotowaniapodgrzać na gazie. 2. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut
Kuchnia domowa Anicytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru(...)pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować
Ala piecze i gotujedelikatnie mieszamy wszystko razem. Ubite białka dodadzą lekkości naszemu sernikowi i sprawią, że będzie puszysty. Gotową masę przelewamy do formy, w której wcześniej formowaliśmy spód z ciasteczek. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasteczka Oreo dzieląc je według uznania. Pieczemy w 160°C przez około 70 minut. Po tym czasie dobrze pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia
PastelFoodbabkę dla osób które nie przyswajają jajek i nabiału, dziś przygotowałam wypiek dla bezglutenowców. Ostatnimi czasy często zdarza mi się usłyszeć, że ktoś jest uczulony na gluten (gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, owsie czy życie), zastanawiam się czy rzeczywiście tak wiele osób ma z nim problemy - podobno nawet niektóre gwiazdy przechodzą na tę dietę (dla zrzucenia kilku(...)naprawdę nie szkodzi w niewielkich ilościach? Ja z mąki pszennej korzystać (chyba?) mogę, ale dla tych którzy nie mają tej sposobności mam super prosty przepis na kruche ciasto idealne na ciasteczka, blaty do ciast czy na Wielkanocne mazurki. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chłodzenie już trochę więcej. Ale dla takiego smaku, warto poczekać!Składniki:300 g mąki kukurydzianej150
Słodkie Przyjemnościkakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut
VioletoweKucharzenieproszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
Smakowy Rajprzypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest bardzo ważne. Jeśli chcemy by beza wyszła grubsza dodajemy więcej białek lub po prostu robimy na mniejszej formie. Skala smaku - 10/10 Składniki na kruchy spód: 190 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli(...)zimnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 żołtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać
Kubki smakusztywną pianę. Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić
Gospodyni Miejskaznów mąka krupczatka poszła w ruch..tym razem wykorzystałam ją do ciasta, a dokładniej do rolady..z początku obawiałam się o efekt końcowy..pierwszy raz piekłam ciasto z samej mąki krupczatki..ale jak widać rolada wyszła tak jak powinna..było smacznie. 4 jajka 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek(...)lentilki Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia . Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie po jednym żółtku i po 1 łyżce oleju. Dodać mąkę i delikatnie
Moje domowe kucharzeniesię nie mówi w zasadzie... Odgrzejemy sobie dziś stary jak świat temat PIEROGI... I użyjemy do nich OLEJU RZEPAKOWEGO ! Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne(...)pierogu ruskiem dostaniemy się do źródła białka, witaminy B6, kwasu foliowego czy kwasu pantotenowego. Nie zapominajmy o bardzo ważnych dla nas składnikach odżywczych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, który przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ
Z Kuchni Do Kuchnidzięki temu wiele tłumaczyć nie trzeba. Bardzo praktyczny przepis bez wykorzystania piekarnika. 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 grejpfrut Białka oddzielić od żółtek , następnie je ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Do sztywnej piany dodawać pojedynczo żółtka ostrożnie ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i powoli dodawać(...)położyć plastry grejpfruta. Smażyć około minuty, a następnie obrócić plastry. Prawie natychmiast wyłożyć biszkopt na grejpfruta. Smażyć pod przykryciem 10-15 minut, a następnie wyłączyć palnik i potrzymać ciasto na patelni bez przykrycia około 5 minut. Przyłożyć patelnię deską/talerzem i obrócić, aby ciasto "wypadło". Może wymagać delikatnego podważenia owoców. Uwaga na gorący karmel. marcelina
Czerwony GupikBardzo smaczne i delikatne ciasto, proste i szybkie do przygotowania. Często je robię gdy mam mało czasu, idealne na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo(...)galaretki malinowe maliny Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej blaszki (35x40) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30 min. w temperaturze.180 stopni.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy
Bajeczna Kuchniaśliwkami. Znalazłam w numerze 224 gazety „Ciasta domowe” przepis na ciasto jesienne. No cóż.. jeżeli się tak nazywa.. co mi szkodzi upiec go latem? Ciasto wyszło przepyszne, na pewno nie raz jeszcze wrócę do tego przepisu. Nie za słodkie i delikatne w smaku, dokładnie takie jak lubię :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru(...)proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego ½ kg śliwek ( ja dałam mrożone) Tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku. Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę
Na słodko lub wytrawnie