ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:601/932)

Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 118

pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki(...)się rozluźni – dodajemy pozostałą część białek, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę przelewamy do formy ok. 30×40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem. Wyrównujemy po całej powierzchni i natychmiast wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C – 170°C. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasto buraczane zdejmujemy wraz z papierem z blachy

Poezja smaku
Tort makowy z kremem jajecznym 374

dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe

Poezja smaku
kakaowa babka nesquick 134

babkę inspirowaną rozpuszczalnym kakao dla dzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania(...)czekoladowa Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słonecznikowiec 236

mlekiem skondensowanym (lub masą krówkową) i udekorowane prażonym słonecznikiem. Ciasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Rewelacyjne w smaku :) Polecam! P.S. Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego to do pokrojenia ciasta będziecie potrzebować bardzo ostrego noża, ponieważ wierzch słonecznikowca będzie dosyć twardy. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 40 cm: biszkopt 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru(...)wraz ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne to powoli dodawać drobny cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy cukier rozpuści się to stopniowo dodawać po jednym żółtku i przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w 180ºC

Ugotować
Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną 415

ciasto biszkoptowe :) Ciasto podpatrzyłam w jednej z kawiarni w moim mieście :)Składniki (na blaszkę 36x24 cm):Biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaOwoce:1 puszka brzoskwiń2 galaretki pomarańczowe + wodaWierzch:600 ml śmietanki 30%3 łyżki cukru pudru3 śmietan-fixytarta gorzka czekoladaSposób wykonania:1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)odjęłam trochę wody).4. Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sycylijskie keto ciasto z jabłkami (Paleo, LowCarb) 90

przekąską. Print Sycylijskie ciasto z jabłkami Puszyste i wilgotne sycylijskie keto ciasto z jabłkami to prawdziwy majstersztyk w wykonaniu mojej mamy. U nas w wersji z żurawiną suszoną, jednak w celu obcięcia węglowodanów proponuję żurawinę świeżą. Ciasto idealne do kawy na wszelkie spotkania towarzyskie, nie tylko w trakcie Karnawału... Course Deser Cuisine Europejska, Wege Keyword biszkopt, ciasto z owocami, owoce(...)uzyskania kremowej puszystej masy. Dodać stopione masło, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, następnie połowę mieszkanki jabłek z żurawiną, znowu ciasto i na wierzch warstwę jabłek z żurawiną. Wierzch ciasta posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół. Notes

Modern Cave Girl
Rajski placek 162

chce mi się bardzo pisać, bo źle się czuję:(  Dodam tylko, że ciasto, które wczoraj robiłam zasługuje na medal i pewnie dlatego taka nazwa. Wiem, że moje zdjęcia nie wyglądają zbyt dobrze( jestem laikiem jeśli chodzi o fotografię, tym bardziej kulinarną), a i wieczorne światło nie sprzyja robieniu fotek.  Lecz cóż, nie można mieć wszystkiego:) W każdym razie(...)jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 pomarańcze cukier do posypania cynamon do posypania Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dolewam olej

Ciasteczkowy Potwór
Batoniki owsiane pełne zdrowia 175

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto z truskawkami i galaretką II 254

Sezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)mleka 2 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Dodatkowo: 0,5 kg drobnych słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec

Kuchnia domowa Ani
CZEKOLADOWE BROWNIE BEZ GLUTENU I CUKRU 261

  Mąka jaglana to świetna alternatywa dla bezglutenowców oraz tych, którzy starają się wykluczyć ze swojej diety mąki zbożowe. Jest wyjątkowo bogata w białko, witaminy

Mam To Na Widelcu
Szarlotka puszysta z pianką na biszkoptach 114

Prosty przepis na pyszną, puszystą szarlotkę :) Składniki: 20 dag biszkoptów 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 białka jaja 20 dag

Tradycyjna Kuchnia
suflet czekoladowy z truskawkami na ekspresowy deser 151

składniki: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 80 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Andrut orzechowy- przekładany domową masą orzechową 137

Chyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru

Tradycyjna Kuchnia
Shrek 113

Pyszne, galaretkowe i pięknie zielone ciasto, prawdziwy Shrek w całej krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości! Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)Biszkopt:   białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec mieszania wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort, który zachwyci.... 24015

Ciasto: 4 jajka  20 dag cukru  2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 puszki brzoskwiń po 425 ml 5 łyżeczek żelatyny 375 ml jogurtu 300 ml wina musującego 725 ml kremówki 1 torebka galaretki brzoskwiniowej 3 łyżki płatków migdałowych  5łyżk cukru cukier waniliowy Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C., ostudzić. Przygotować krem :  3 połówki brzoskwiń  osączyć,  zmiksować na gęsty przecier. Jogurt utrzeć

W kuchennym oknie Ewy