ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:603/932)

cytrusek z ptasim mleczkiem 372

środku bita śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka oranżady cytrynowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn  na przełożenie(...)śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 galaretki cytrynowe 1 opakowanie ptasiego mleczka cytrynowego dodatkowo: 100 g czekolady deserowej  4 łyżki śmietanki kremówki Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać skórkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI 354

dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale.  Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :)  Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata :) A przez pozostałą(...)boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt kakaowy z masą kokosową 816

blogu jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, proporcje na ciasto biszkoptowe są odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie, bezwzględnie należy zwiększyć proporcje. Biszkopt jest niewysoki, gdyż po upieczeniu chciałam osiągnąć trzy niezbyt grube blaty, które nie będą wymagały nasączania ponczem. Biszkopt kakaowy z masą kokosową(...)masa kokosowa 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 150g wiórków kokosowych Wykonanie: - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - temperaturę piekarnika ustawić na 175-180 stopni - białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli - do sztywnej piany dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, następnie dodać po jednym żółtku, za każdym razem

Smakołyki Bereniki
Grecki sernik jogurtowy 103

ubitą pianą z białek. • Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. • Na spód pokruszyć herbatniki i wylać delikatnie masę jogurtową. • Pozostawić ok. 1/2 szklanki masy i zmiksować ją z espresso. • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie po wierzchu widelcem. • Piec

To co kocham
Ciasto warzywne z papryką 165

żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka, olej, mleko oraz jogurt i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pozostałe składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew

Fit&Fast Kitchen
Ciasto owsiane z borówkami 149

Mąka owsiana to samo zdrowie. Jest bezglutenowa, bogata w białko oraz błonnik. Zawiera kwas linolowy, który działa przeciw miażdży. W mące owsianej znajdziemy żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor oraz witaminę B1 i E. Dlatego to właśnie mąka owsiana jest głównym składnikiem tego ciasta. Idealnym uzupełnieniem jest miód i borówki amerykańskie. Składniki 200 g mąki owsianej

My Chcemy Jeść
CHRUPIĄCE GOFRY 126

przepis na domowe chrupiące gofry, które dzięki ubitej pianie dodanej do ciasta są wyjątkowo pyszne ;) Nic tylko zajadać. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej Szymanowska 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki oleju Polski Olej 2 jajka szczypta soli Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mąkę z mlekiem, proszkiem

Z Majeczką w kuchni
sernik różany z jabłkami 169

środek każdego włożyć odrobinę konfitury z róży. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać żółtka, ucierać. Do masy wlewać kwaśną śmietanę i ucierać. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę

6niebo
Biszkopt, który zawsze wychodzi :) 122

cukru 5 jajek Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier, żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję  przesiane   mąki. Na spód blachy wykładam papier do pieczenia. Całę ciasto przelewam na blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku

Kuchnia Viki
Karmelizowane gruszki pod pierzynką 141

kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie fit. Składniki na 6 porcji (można śmiało zrobić w jednej, dużej formie): wartość odżywcza 1 porcji: 300 kcal/6 g białka, 39 g węglowodanów, 17 g tłuszczu około 1 kg gruszek

greenscarf
Bezowe ciastka z kremem 268

Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka

codojedzenia
Klasyczne brownie 172

czekoladowe brownie podane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Biszkopt na tort 179

cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i na najmniejszych obrotach miksera wmieszać do ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować

W kuchni bez szafek
BUŁKI PSZENNE 152

soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy  Wykonanie; Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką

Anioły w kuchni
Biszkopt na tort + jak przekroić 145

cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i na najmniejszych obrotach miksera wmieszać do ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować

W kuchni bez szafek
Drożdżowe ślimaczki z serem 88

dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez

e-PrzepisyKulinarne
CIASTO Z JABŁKAMI 144

jabłka 14 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem i na koniec dodawać po jednym żółtku ubijając na pulchną masę. Następnie dodać stopniowo olej. Na końcu delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Jabłka myjemy, obieramy

Prosto i Smacznie z Anetą
bananowo- gryczany mug cake 136

Najprościej jak się da- ciasto z mikrofalówki. Chyba jedno z szybszych ciast, ponieważ gotowe jest w zaledwie kilka minut. Do tego jest delikatne, lekkie i pyszne! Moje powstało z kaszy gryczanej, na którą od dłuższego czasu miałam ochotę. Składniki: 6 łyżek kaszy gryczanej 2 banany 2 białka jajka łyżka ksylitolu łyżeczka cynamonu  Wykonanie: kaszę gryczaną gotujemy

healthy dreams
Brzoskwiniowiec z masą makową 163

Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu.  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków

Kuchnia w czekoladzie
Puszyste placuszki 192

zaczyn ruszy, oddzielić żółtka od białek, białka ubić wsypując pozostałe 3 łyżki cukru oraz dodawać po żółtku - ubijać, dodać do wyrośniętego rozczynu Masło stopić- wystudzić Pozostałą mąkę przesiać do powstałej masy, wlać letnie masło- mieszać drewnianą łyżką, aż powstaną pęcherzyki powietrza- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, dodać ciut mleka. Ciasto odstawić

Proste Potrawy
Magiczne 126

środku masę budyniową i dość zwarty spód. Szybkie, przepyszne budyniowe ciasto. Składniki: 1/2 litra letniego mleka 115 g mąki pszennej 125 g masła 4 jajka 150 g cukru 4 krople octu 1 łyżka wody laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Masło

na moim stole...
Orzeźwiający bananowiec 187

dlatego dziś mam dla Was przepis na kolorowe, lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami. Mam nadzieję, że radosny pomarańcz odgoni te ponure chmurzyska. Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki

Cynamonowe szczęście
Makaroniki orzechowe 125

włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem

My simple kitchen
Sernik Zebra 220

miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy  do drugiej dodajmy aromat waniliowy.  Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort kawowy 164

dodaj proszek do pieczenia i ocet , wymieszaj szybko łyżeczką. Dodaj do białek i delikatnie miksuj. Na końcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około

Z Kuchni Do Kuchni
Biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską 119

się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem :) 'biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej

CookYourself
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 181

mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt klej ące. Formujemy nie duże kotleciki, obtaczamy w bułce

vegetanie
Bułki pszenne 283

soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy  Wykonanie; Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką

LEjDIS
Ciastka serowo-cebulowe 186

odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.   Ciasto dzielimy na dwie części,cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm.Paski dzielimy na połówki.   Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem z dodatkiem papryki.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Racuszki bananowe 134

łyżka cukru z wanilią- szczypta soli- cukier puder do posypania Białka ubijamy z solą na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier z wanilią oraz, po jednym - żółtka. Do masy wlewamy jogurt, dalej ubijamy, ale na najniższych obrotach (tak już do końca). Kolejno wsypujemy przesianą mąkę (ciasto po dodaniu mąki opadnie, ale – bez obawy

mojewypiekiinietylko
Tort brzoskwiniowy 188

sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite, do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki alpejskie z powidłami 470

wystudzenia. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką

Ala piecze i gotuje
Sernik Agusi 165

Sernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny.   Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy

Maminek kulinarny
Pierniczki 184

masło w kostkę, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny

NA MOIM TALERZU
Ciastka z białek 268

od żółtek , i w misce ubijamy (z odrobiną soli) białka na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cały cukier , mąkę i olejek , ciągle miksując. Potem odstawić mikser i wsypać bułkę tartą i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta ( tak aby po wyłożeniu na blachę ciasto "nie pływało" ) , jeżeli masa jest wciąż rzadka , dodaj jeszcze trochę bułki

Gotuj Z Muzyką
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 142

szczypta soli 0,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec

kolorowotorcikowo
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 270

Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Odłożyć do wystudzenia. Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtka, cukry, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, rodzynki, skórki i wymieszać. Przed smarowaniem ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Do kremówki dodać jajko, cukier

Ala piecze i gotuje