ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:602/932)

Tort zawijany 73

Przygotowanie: Białka ubijam razem z zimną wodą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i skórkę z cytryny, cały czas ubijając, jak na bezę. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę

Słodki sentyment
Prosty tort gruszkowy 82

Pamiętacie jak na stories pokazywałam biszkopt z dodatkiem kolorowej posypki, trochę czekał na publikację ale się doczekał . Niestety w cieście widoczna jest tylko zielona i niebieska posypka, różowa gdzieś zniknęła, pewnie to kwestia użytych przez producenta barwników. Dodatek posypki to miał być tylko wizualny efekt wow, wyszło jak wyszło. Tort był pyszny, delikatny, puszysty i kremowy, a do tego(...)szklanki cukru  1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mielonych migdałów (można dodać mąkę pszenną) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie kolorowa posypka Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, niemal lśniącej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy

Cynamonowe szczęście
Czekoladowy sernik z wiśniami i pianką 202

Pyszny sernik na czekoladowym cieście, z wiśniami i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony, wiśnie doskonalą równoważą jego smak. Pięknie wygląda. Delikatny w smaku, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej :) Polecam! :) Składniki na spód: 50 g masła 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g mąki pszennej Czekoladę połamać(...)kisiel wiśniowy bez cukru 2 łyżki cukru Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać kisiel i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Czekoladowa kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao Wszystkie składniki umieścić w misce, palcami wyrobić kruszonkę. Na wystudzone ciasto wyłożyć gęsty dżem wiśniowy, wyłożyć masę serową

Domowa cukiernia Ewy
Babka Zebra 83

Babka Zebra to efektownie wyglądające dwukolorowe ciasto, które możemy upiec na święta Wielkanocne. To ciasto robi się podobnie, jak tradycyjny biszkopt z tą różnicą, że konsystencja ciasta przed upieczeniem jest gęściejsza. Ponadto do tego ciasta dodajemy olej rzepakowy i wodę, najlepiej gazowaną, ponieważ przez to babka Zebra po upieczeniu będzie bardziej pulchna. Surowe ciasto przed wylaniem do formy dzielimy(...)śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Zebry: Z 400 g mąki pszennej odłożyć 3 łyżki. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić przy pomocy miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Kiedy piana będzie sztywna i cukier się roztopi

Danka Pichci
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 399

Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccinoBiszkopt :5 jaj1/2 szkl. cukru1/2 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. maki ziemniaczanej2 łyżki oleju2 łyżki wodypłaska łyżeczka proszku do pieczeniaI  warstwa truskawkowa;1/2 kg truskawek3 galaretki truskawkowe2-3 łyżki cukruII warstwa(...)szkl. cappuccino3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek)1 łyżka żelatyny2 szkl. mlekaBiszkopt :Rozdzielamy jajka na żółtko i białko. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli by lepiej się ubiło, do sztywnej piany dodajemy po trochu cukru, cały czas miksując. Następnie dodajemy

Garnkowe fanaberie
Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem 181

dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe w wykonaniu. Polecam! Składniki na tortownicę 23 cm: 5 jajek rozmiar L 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej(...)będą gęste i będą przypominały ubite białka na biszkopt wymieszane z żółtkami. Uwaga, woda nie może dotykać miski, bo jajka momentalnie się zetną. Dodać olej, wymieszać, dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 min do suchego patyczka. Smacznego! Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli

moj przepis na
Ciasto Kilimandżaro 176

Ciasto z tych nieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)pieczenia Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Dodać olej, połączyć. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec

Domowa cukiernia Ewy
Piernik Kasi 365

jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi

Kuchnia domowa Ani
Ciasto kawowe w paski 123

atmosfera tego szczególnego dnia a może po prostu listopad? Ten szary, bury... i zimny... Od dawna chodziło już za mną "coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki(...)łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie

My simple kitchen
Murzynek Na Marmurku Z Czarną Porzeczką 138

miksujemy. Na konie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość już nie robotem ! 4. Jogurty przelewamy do miski i miksujemy z całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier puder. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na dno cześć masy kakaowej tak tylko aby zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc esy-floresy wylewamy połowę masy jogurtowej

Gotowanie...to proste !
PIJAK / CYCKI MURZYNKI 1383

Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego(...)łyżki- cukier puder – 3 łyżki- masło – 250 gWIERZCH:- wódka – ok . 200 ml- okrągłe biszkopty – 1,5 op- czekolada – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier, kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut.MASA:Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki

Ostra na Słodko
Lekkie Ciasto z Roladkami i Śmietankowym Kremem 341

roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych. Bardzo Wam polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na biszkopt: 8 jaj 440 g cukru 360 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Składniki (oprócz jabłek) dzielimy na pół. Z pierwszej porcji ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie(...)odstawiamy do stężenia. Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawimy do stężenia. Wykonanie: Biszkopt Masa wiśniowa Krem śmietankowy Roladki Galaretka pomarańczowa The post Lekkie Ciasto z Roladkami i Śmietankowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą) 245

ciasto nie jest dozwolone. Osoby uczulone na orzechy najczęściej mogą jeść bezpiecznie mąkę kokosową. W przypadku alergii albo nadwrażliwości na nabiał nie można użyć zwykłego masła – użyj masła klarowanego ( przepis ) albo oleju kokosowego. // PaleoSMAK Czytaj więcej o składnikach: Czy kakao jest paleo? | Czy miód jest paleo? Inspiracją był ten przepis . Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne(...)też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo Post Brownie paleo (ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą) pojawił się najpierw na stronie PaleoSMAK

PaleoSMAK
Ciasto walentynkowe serduszko 87

Ciasto walentynkowe serduszko Pyszne i w miarę proste w przygotowaniu romantyczne ciacho, idealne na dzień zakochanych!       Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki(...)galaretka całkowicie stężała *** *** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta. Następnie wrzucamy żółtka jaj i jeszcze krótko miksujemy, do połączenia się składników *** *** Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao, całość mieszamy łyżką *** *** Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy *** *** Ciasto

Blog z Apetytem
Rolada malinowa łaciata 135

miski wbijam białka, najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową , dodaję odrobinę soli i miksuję na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, na końcu dodaję żółtka i ubijam na puch. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszam już łyżką drewnianą. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Odkładam trzy łyżki ciasta do którego dodaję kakao

wesoła kuchnia