Tort makowy z kremem 413Zapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna miałam(...)żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze
Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe ciasto z budyniem 243dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak. Ciasto nie jest zbyt słodkie, gdyż słodycz równoważy się z goryczką gorzkiej czekolady oraz kwaśną konfiturą malinową. Dodatkowo konfitura zwilża biszkopt, dzięki temu nie jest on za suchy. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: ok. 240 g konfitury malinowej posypka czekoladowa Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem
Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe ciasto z budyniem 243dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak. Ciasto nie jest zbyt słodkie, gdyż słodycz równoważy się z goryczką gorzkiej czekolady oraz kwaśną konfiturą malinową. Dodatkowo konfitura zwilża biszkopt, dzięki temu nie jest on za suchy. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: ok. 240 g konfitury malinowej posypka czekoladowa Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem
Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowiec z czereśniami 149dzięki owocom. Jest równie smaczne i świeże także na drugi dzień (niestety nie wiem jak jest w kolejne dni, ponieważ ciasto nie doczekało ;) Tak duża ilość owoców, a niewielka ciasta, sprawia, że możecie sięgnąć po kolejny kawałek z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Koniecznie musicie spróbować tego połączenia, póki sezon czereśniowy trwa! Składniki: 400 g czereśni 150 g gorzkiej czekolady 4 jajka(...)roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Masło miksujemy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę oraz żółtka roztrzepane ze szczyptą soli. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami resztę cukru, ubijając po każdym dodaniu. Jedną trzecią piany dodajemy do masy czekoladowej, aby ją trochę rozluźnić. Mieszamy delikatnie. Dodajemy
MyCookBook.pl
Tort czekoladowy z żelką pomarańczową 125Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty o połowę, dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto
Słodki sentyment
Tort chałwowo-orzechowy 183takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)wymieszanych z kakao. Do dekoracji: pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno rozkruszonej (najlepiej blenderem) 1 szklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy ok 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy wykładamy owoce i przykrywamy trzecim. Pozostałym kremem smarujemy dość grubo boki oraz wierzch ciasta. Na koniec
Słodka Kraina Wypieków
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 546białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ). Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy. Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 170C
Ostra na Słodko
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 189Ciasto przełożone słodką masą krówkową, przełamane kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki(...)śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: dżem jagodowy, 2-3 łyżki jagód, 5 kostek gorzkiej czekolady, krakersy WYKONANIE Biszkopt : żółtka odddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl
słodki bratek
Ciasto "Zebra" 514Zebra Ciasto ponadczasowe, a jakie pyszne... Niby zwykłe, a zaskakuje swoim wnętrzem... Ostatni raz robiłam je ładnych parę lat temu z mamą i postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i trochę odkurzyć dawne przepisy. Potrzebne składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady lub innego gazowanego napoju 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki(...)czubkiem 2 łyżki gorzkiego kakao z czubkiem 3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt z wanilii lub kilka kropel ulubionego aromatu szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy po trochu cukru nadal miksując, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Do ubitej
Pelusiowa Kuchnia
Keto chleb drożdżowy (Paleo, LowCarb) 385składniki. Jeśli drożdże już "ruszyły" i bąblują, to dodać do ciasta i wymieszać. Dorzucić 2 garści ziaren słonecznika i delikatnie wmieszać je w ciasto. Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Wstawić do piekarnika na 30 – 60 minut żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 175 stopni. Piec przez(...)minut. Notes Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna: 97 kcal Tłuszcz: 7,7 g Węglowodany: 1,6 g Błonnik 2,4 g Białko 3,5 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript
Modern Cave Girl
Tort fasolowy 199inne dowolne ozdoby Wykonanie Ciasto fasolowe • Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać. • Białka ubić na sztywną
To co kocham
Omlet z borówkami 163ilości składników wychodzą 2 omlety, lub 3 mniejsze omleciki ;) Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Następnie dalej ubijając dodać żółtka, a następnie mąkę. Na patelni (taka, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło, wrzucić część borówek z cukrem (zależy na ile porcji podzielimy ciasto), wylać na nie część ciasta i smażyć
królestwo garów
Bezglutenowe placuszki waniliowo-bananowe (z serka homogenizowanego i mąki jaglanej) 216być dokładnie). Całość połączyć z cukrem i mąką jaglaną. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Na końcu dodać odrobinę soku z cytryny i sody oczyszczonej. Całość ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć
Di gotuje
Biszkopt, który zawsze wychodzi :) 2262jajek Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier, żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Na spód blachy o średnicy 26 cm wykładam papier do pieczenia. Całę ciasto przelewam na blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku
Kuchnia Viki
Słodkie burgery z frużeliną 192lodówki do zastygnięcia. Uformuj potem 28 kulek ze schłodzonego ciasta i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między kulkami. Ciastka rozrastają się. Piecz ciastka przez około 12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka powinny być jakby lekko niedopieczone. Po ostygnięciu będą gotowe. Beza 3 duże białka 180 g cukru 1 łyżeczka kukurydzianej lub ziemniaczanej skrobii
codojedzenia
Tort orzechowy z nutką mięty 178potrzebujemy ok. 25 dag mielonych orzechów włoskich. 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż piana będzie szklista, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy orzechy, miksujemy na małych obrotach. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia
Apetyczna babeczka
Babka Wielkanocna 180maku olejek waniliowy Ubić pianę z białek i przełożyć do innego naczynia do suchego naczynia dodać cukier, miękkie masło, żółtka i miksować. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet , olej ,olejek waniliowy i wyrabiać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części: do jednej dodać łyżkę mąki
noteskulinarnyfiga
Pierniczki alpejskie 224śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce
Kubki smaku
Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową) 213triple sec Przygotowanie: Biszkopty: Blaszka o wym: 24x24 cm: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp
Domowa Cookierenka Agi
Biszkopt czekoladowy 164cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placuszki-racuszki z kaszy manny 148żółtka, całość dokładnie ucieramy mikserem lub pałką. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru (muszą być mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko). Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy
Kolorowy Przepisownik
Babka limonkowa 210wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie
Pociąg Do Kuchni
Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą 187Newelli naturalnej 4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki stewii Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wsypać stewię i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jedym żółtku. Na koniec przesiać obie mąki i delkatnie wmieszać przy pomocy łyżki do powstałej piany. Nakładać nieduże porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia formę - ja skorzystałam
FitKot
Truskawkowy torcik z masą budyniową 8674Przeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę
Ewa w kuchni
Chleb pachnący Toskanią 173ciepłą wodę i wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką bawełnianą odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Potem ponownie zagniatamy przekładamy do formy kamionkowej o wym 30/12 cm wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy na kilkanaście minut aż wyrośnie. Wierzch smarujemy białkiem posypujemy prażoną cebulką i wstawiamy
Wanilia i Kardamon
Otrębowe kluski z serem 190porcji): 1 jajko (w oryginale jest same białko) 150g sera białego w kostce 50g otrębów żytnich (lub pszennych) firmy Kupiec 1 łyżeczka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek przygotowałam prażone jabłko z cynamonem Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelce dodajemy jajko, otręby, fruktozę i mieszamy lepimy z ciasta wałeczki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tort z musem truskawkowym. 212pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni
Malinowe Pocałunki
Pavlova z truskawkami 371Każdy z nas ma pewnie swoje awaryjne wypieki, takie których jest pewny. Dla mnie to pieczenie bezy. Szybkie, proste, bezproblemowe. Zawsze nadmiar białek mrożę
Plate of Joy
Babka na białkach 251ubijac do momentu aż cukier się rozpuści a białka będą śnieżnobiałe i lśniące. Miksując na wolnych obrotach wlewać na przemian mleko, rozpuszczone letnie masło oraz dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania dodać skórkę pomarańczową i sok. Formę silikonową wysmarować masłem. Połowę ciasta wylać do formy i równomiernie rozprowadzić. Do reszty ciasta przesiać
Ala piecze i gotuje
Domowe bułki 202łyżeczki cukru 1 białko 2 łyżki oleju Przygotowanie: Zrobić zaczyn: drożdże rozkruszyć do miseczki dodać 50ml ciepłej wody, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ciasto jest bardzo elastyczne). Ciasto przykryć lekko wilgotną
Amatorka kuchenna
Nie chleb ale pancakes życia | bomba witaminowa 289plamistego 10 g mąki orkiszowej 2 jajka + 1 białko 1 łyżeczka jagód goji Szczypta cynamonu, kurkumy i spiruliny Odrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji jak na zwykłe pancakes. Odstawić na kilka/kilkanaście minut. Smażyć na średnim ogniu, przewracać aż ciasto się zetnie i smażyć na mniejszym. Podawać z ulubionymi, zdrowymi
Czarnawisienka
Piegusek 373łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (śmietankowy lub migdałowy) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z masą żółtkową.. Dodać mak, wlać mleko, aromat. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy. Piec około
Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowe pancakes pełnoziarniste i pierwsze 100 przepisów 280przepis na:Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortilleNajczęściej komentowano:Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinowąorazWaniliowo-biszkoptowa babeczkę z mikrofaliSkładniki:2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej1 łyyżka kakao naturalnego2 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego1 łyżeczka stewii + do posypania1 łyżka otrąb 1 jajko + 1 białkoPrzygotowanie:Jajko i białko wbić do miski, roztrzepać. Dodać otręby, kakao, jogurt lub serek, stewię
Czarnawisienka
534. Zapomniana gruszka. 192łyżeczki proszku do pieczenia kilka plasterków gruszki 1/2 białka miksuję z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę jajka mieszam z maślanką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewam do miski i łącze z mokrymi składnikami. Dodaję resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka
More food, love and dreams
FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI 279FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI Składniki: - 100g biszkoptów - 200g serka homogenizowanego waniliowego - 450g malin - 50g borówki amerykańskiej - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki cukru - 3 białka
Mentor Smaku
Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze 1060Przepis na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,75 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Białka
SMYKWKUCHNI
Jagodzianki na twarożku 226ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia
Ala piecze i gotuje