ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:600/932)

Tort komunijny 188

puder Przygotowanie : Biszkopt :  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać. Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach

Kuchnia Danusi
Rurki z bitą śmietaną 139

pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy.  Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę.  Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy.  Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy

Pyszności Słodkości
Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 125

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z migdałami, solą i cukrem. Dodać białka, połączyć. Partiami wlewać letnie (nie gorące!) masło, dokładnie mieszając. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę; można na całą noc. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem. Do każdego dołka wkładać 1 kopiastą łyżeczkę ciasta. Piec w 200 st. C. przez 13-15 minut.  Zostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i kremowym serkiem 301

Jajka podziel na białka i żółtka. Z białek ubij pianę. Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry

Smiling Shrimp
Ciasto SHREK 161

Skoro dziś są moje imieninki więc i ciasto niech będzie inne a zarazem pyszne;) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym

Moje Słodkie Piekiełko
Piegusek z białek 118

Polewa: czekolada 200 g  mleko 3 łyżki  Wykonanie: Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) i wlałam olej. Zmiksowałam składniki. Blaszkę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polałam rozpuszczona czekoladą

Różowa kuchnia
Świąteczne pierniczki 216

miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier robię z jednego białka i półtorej szklanki cukru pudru. Miksuję uważając, żeby nie było grudek. Smacznego

Salonik smaków
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 120

gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez

Cakes By Kejt
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 184

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać w dużej misce. Masło rozpuścić, białka oddzielić od żółtek. Pierwsze ubić na pianę, następnie powoli dodawać po kolei cukier i żółta. Cały czas miksując na małych obrotach. Powstałą masę dodać do suchych składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Połowę migdałów również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni

pieprzny smaczek
Pumpkin spice cheesecake 141

spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy

Emcia Pichci
Jagodzianki 257

ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Babka szafranowa 141

rozetrzeć nitki, w miarę możliwości na jednolitą papkę. Białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i dalej mieszać (nie miksować). Na samym końcu, szafran, stopniowo olej i wodę. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki. Piec 40 minut

Jadło i czytadło
Cytrynowe babeczki z mikrofali 221

mleko i olej, mieszamy. Na końcu dodajemy żółtko, ubitą pianę z białka i kilka kropel aromatu. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek, na nią dajemy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy warstwą ciasta  - powinno sięgać do połowy papilotki. Ustawiamy maksymalną moc mikrofalówki

KasiekGotuje
Tort kwiat 197

dużo zamrożonych białek dlatego postanowiłam je wykorzystać)Z 5 białek i szczypty soli ubić pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec

Mix smaku
Babka kwitnący tulipan 163

przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części.Do jednej dodać kisiel jabłkowy.Do drugiej kakao.Do trzeciej kisiel wiśniowy.Do czwartej dodać mak.Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe

Mix smaku
Pierniczki III 119

włożyć do lodówki  na 1-2 dni.Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 3-4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem.Wkładać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min.Po zdjęciu z blachy

Mix smaku
Makowiec bez ciasta 600

mąki, ani spodu z kruchego ciasta.  Składniki: -30 dkg maku -1 szklanka cukru -6 jajek -kilka kropli aromatu migdałowego -polewa czekoladowa    Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku.    Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem.    Oddzielamy żółtka od białek.    Ubijamy pianę z białek.    Żółtka

Maminek kulinarny
DROŻDŻOWE PALUCHY Z CYNAMONEM 211

lodówki) na minimum 2h, a można i dłużej. Autorka przepisu zapewnia, że ciasto spokojnie można przygotować sobie jednego dnia, a piec następnego. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Prostokąt składamy na pół i ucinamy paski o dowolnej długości. Każdy pasek skręcamy, smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
Rurki z bitą śmietaną 145

mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę. Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego

Salonik smaków
Ciasteczka owsiano-czekoladowe 121

utartymi z cukrem , olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym.  Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy

Słodkości i nie tylko
Tort z malinami 170

pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deser(...)cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka

cucinare
Tort Ferrero Rocher 344

szkl mocnej herbaty 2 łyżki rumu Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec

Smakołyki Asi
Czekoladowy torcik z rabarbarem 267

Torcik ten to połączenie kwaśnego, orzeźwiającego smaku rabarbaru ze słodką czekoladą. Wszystko w postaci galaretek na czekoladowym biszkopcie, co sprawia, że ciasto jest lekkie i bardzo smaczne. BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia GALARETKI: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wody(...)czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym

https:KKuchniaMniam
Szybkie ciasto wiśniowo-cytrynowe 185

Szybkie ciasto wiśniowo-cytrynowe Szybkie, ucierane, wilgotne, pulchne, mocno owocowe, lekko kwaskowate, idealne do popołudniowej kawy w upalne dni. Przepis nieskomplikowany, ale jakże smaczny:) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oliwy szklanka cukru 1 duża cytryna (lub 2 małe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców cukier(...)puder Sposób przygotowania: Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo połowę cukru i zmiksować do uzyskania szklistej piany. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem. Wlać oliwę małym strumieniem ciągle miksując. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny.  Mąkę wymieszać z proszkiem

na moim stole...
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 300

Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie(...)ubitych białek, dodaję po jednym żółtku, ubijając za każdym razem chwilkę, by się składniki połączyły. Mąki mieszam ze sobą i przesiewam przez sito do powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki.  Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam

W kuchni Karmel-itki
Ciasto porzeczkowe z polewą krówkową 190

krzaczka w parny, leni dzień świetnie sprawdzają się nie tylko w kompotach - wypieki z ich wykorzystaniem są cudownie pyszne. Szczególnie jeśli przełamiecie naturalną kwaskowatość owoców ekstremalną słodkością krówek :) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki 36% 12 krówek(...)Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z cukrem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, wanilię i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, oczyszczone porzeczki oprószamy mąką i całość łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 40 minut

sama złodycz
Bułeczki pełne witamin 87

wszystko to za sprawą dodanych do ciasta zarodków pszennych i siemienia lnianego. O zaletach tego ostatniego już pisałam przy okazji innych bułeczek. Dziś chciałabym napisać co nieco o zarodkach pszennych. Zarodek jest tą częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. To w nim są zgromadzone zapasy niezbędne roślinie do skiełkowania , stąd taka wysoka zawartość w nich wielu cennych wartości odżywczych. Zarodki(...)mają bardzo wysoki jak na produkty zbożowe poziom białka, dorównujący wartością białkom zwierzęcym, tłuszczu o korzystnym składzie kwasów tłuszczowych, witamin ( B1, B2, PP, E ) i pierwiastków ( fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, cynk). Niestety w procesie przemiału ziarna następuje ich oddzielenie od bielma mącznego ,w efekcie czego trafiają do otrąb. Dzienna, zalecana do spożycia , dawka zarodków

Wiem co jem
Kawowo-adwocatowa babka z białek 180

łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka” 75 g margaryny 7 łyżek oleju Kujawskiego 4 łyżki likieru adwocatowego Polewa: 25 g margaryny 70 ml śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru (dodajemy go stopniowo). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej(...)talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski

VioletoweKucharzenie
sernik brzoskwiniowy 150

Zastanawiałam się jakie ciasto upiec w tym tygodniu. Na dobrą sprawę nie miałam ochoty na pieczone. Pomysł na sernik powstał podczas robienia zakupów. Wyszedł idealnie :)  biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny puszka brzoskwiń(...)serka waniliowego w wiaderku sposób wykonania: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. ( najlepiej do suchego patyczka ) Opakowanie galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w szklance

Darcia w kuchni
Ciasto Orzechowe 247

Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)łyżka kakao -  1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Orzechowe 236

Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)łyżka kakao -  1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie

Gotuj Z Muzyką