ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:591/932)

Urodzinowy tort czekoladowo - bananowy 159

zachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawinięty (nieprzekrojony). Ja potrzebowałam dwójki, dlatego ciasto piekłam w prostokątnej formie, ale oczywiście można też upiec w tortownicy 26 cm lub 22 cm (wtedy pokroić na 3 balaty). Nie wiem kiedy minęły te 2 lata... Składniki(...)kakao 150 g cukru 60 g gorzkiej czekolady drobno startej Wszystkie składniki powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Mąkę wymieszać i przesiać z kakao. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo zwiększając prędkość. Pod koniec ubijania dodać cukier - łyżka po łyżce. Do ubitej z cukrem piany dodawać po jednym żółtka. Za każdym razem czekając

Pełny talerz
Makowiec drożdżowy 224

wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia.Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.Nast(...)większe prostokąty.Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe) 193

dokładnie mieszamy. Na rozgrzany  olej nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki się nie zarumienią. Placki z cukinii z siemieniem lnianym świetnie smakują w towarzystwie  sosów  lub  sałatek . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 532 kcal 266 kcal Białko 23 g 12 g Tłuszcze 43 g 22 g Węglowodany

WegePrzepis
Żur sandomierski 177

wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół,  i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam

wesoła kuchnia
Choinki drożdżowe 121

drożdży świeżych 2 łyżki cukru (30 g) 8 g cukru wanilinowego 1 białko Ponadto do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Ciasto wyrabiać,aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki miękkie – przepis 372

ognia i dodajemy margarynę . Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka . Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być. Odstawiamy gotowe ciasto przykryte

NiePieprz.pl
CIASTO Z PIERNIKAMI 141

Przepyszne ciasto z piernikami , z budyniową masą , w sam raz na przyszłe rodzinne spotkania. Biszkopt: ~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl.cukru 1 szkl.mąki tortowej 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubijając dodajemy po jednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
JESIENNA ZUPA KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH 133

ekskluzywne dodatki do dań?Można z nich zrobić mąkę kasztanowa ,użyć do ciast ,chlebów i naleśników i sałatek ,to tylko od nas zależy jak je wykorzystamy,m aja też dużo błonnika, kwas jabłkowy,lecytynę,magnez ,żelazo ,potas,wit B1 i B2 ,Wit.E oraz duże ilości białka.D latego i ja Was zachęcam do ich spożywania .Mają potężną też

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Omlet grzybek z antonowkami w karmelu czyli Niedzielne Sniadanie odc.88 231

soli 4 łyżki mąki pszennej łyżka oliwy łyżka masła Ubijamy 5 białek ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy. Wsypujemy mąkę, łączymy (nie miksujemy intensywnie by omlet był puszysty!!!). Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy. Wlewamy ok 1/3 ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe

Dzieje kuchennej Wiewióry
lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony ) 156

perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu.  Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami 161

Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które samotnie

Różowa kuchnia
Drożdżowa chałka 128

każdej formujemy trzy wałeczki i zaplatamy jak warkocz.  Ciasta przekładamy na blaszkę, p rzykrywamy ściereczką  i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość (ok. 1 h).    Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch chałek smarujemy białkiem roztrzepanym widelcem. Posypujemy kruszonką. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik

Chocolate Muffin Blog
Polędwiczki wieprzowe smażone 449

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na

kuchnia doski
Omleciki śniadaniowe dla dzieci 148

łyżeczki wycinamy księżyce. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy najpierw białka dodajemy żółtka, przyprawy i proszek do pieczenia a na koniec mąkę i krótko mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło,  wrzucamy pokrojone na plasterki paróweczki pozostawiając buźki i 5 par oczu. Plasterki przykrywamy równomiernie ciastem i smażymy na wolnym ogniu, tymczasem układamy dookoła 5 buziek oczami

Gotowanie jest łatwe
Wielkanocne babeczki piaskowe 272

koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą ilość cukru pudru - sztywną pianę z białek dodawać partiami do masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem) - z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać

Smakołyki Bereniki
Wielkanocny keks 129

Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy. Krok 2 Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki. Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Różowa kuchnia
Babka z marcepanem i polewą krówkową. 128

Jeśli nie macie takich wymiarów formy to możecie upiec w większej. Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około

Sama słodycz i szczypta chili
BAKLAVA YUFKASINDAN PATATESLİ BÖREK, czyli börek z ziemniakami 133

Börek z ziemniakami w cienkim cieście. Ziemniaki przyprawione chili zapewniają oryginalny smak. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego chili sól 2 łyżki oliwy Składniki (sos) 1 szklanka mleka 1 białko 4 łyżki oleju 1 łyżka roztopionego masła Składniki (pozostałe) 1 paczka yufek do baklawy 1 żółtko sezam Przygotowanie Żeby przygotować

Tureckie Przepisy
Walentynkowe serduszka bezowe 159

Walentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was

Niezły Młynek
Kokosane owsianki – chrupiące ciastka kokosowe z płatkami owsianymi 186

drobnego cukru opcjonalne 2 łyżki groszków czekoladowych Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodając cukier. Do ubitej piany dodać wiórki i płatki owsiane. Ja dodałam jeszcze około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Niebieski kubek z kawa
SZARLOTKA Z PIANKĄ 119

oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać.  Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać.  Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez

Prosto i Smacznie z Anetą
Ptasie mleczko na herbatnikach 5448

się w ustach... Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta?  :) W tym tygodniu miałam ochotę na coś lekkiego i dlatego w moją zachciankę, idealnie wkomponował się przepis na ptasie mleczko. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu - a dodatkowo pozwala wykorzystać sporą ilość białek, które czasami zostają nam z innych wypieków. Składniki na spód

Świat Ciasta
Tahini cheesecake 226

wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z pastą tahini, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka

Emcia Pichci
Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem! 162

kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej w młynku. Ubij

SMYKWKUCHNI
Tort z musem czekoladowym i malinami 169

ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać mąki przesiane z kakao, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt

Domowa cukiernia Ewy
Tarta OREO 150

oreo wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Potem razem łączymy i mieszamy. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Teraz przygotowujemy masę. Serki homogenizowane miksujemy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i mleko. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z resztą masy oraz dorzucamy 1 pokruszone ciasteczko oreo

Kuchenne Wariacje
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 184

kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: sok z pomarańczy Przygotowanie:   Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez

Domowa Cookierenka Agi
Pierogi z ogononami wołowymi 152

urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa

królestwo garów
Kokosowy tort smietanowy 201

soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe Robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i miseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Omlet białkowy z jogurtem naturalnym i masłem orzechowym 276

Porcja ma aż 30g białka!* :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Dodatkowo: masło orzechowe jogurt naturalny Rozgrzać patelnię. Biała ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto, rozprowadzić, zmniejszyć ogień i przykryć. Smażyć ok 3 minuty, następnie przewrócić

Chocolate Muffin Blog
Sernik krakowski 384

delikatnie wmieszać Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C. Lukier: - białko; - sok z cytryny; - pół szklanki cukru pudru Wycisnąć sok z cytryny, dodać

dom-agi.pl
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 208

małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy

Pyry na Gaz
Rolada cytrynowa 169

soli Piekarnik nagrzać do 200 st C , blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze 100 g cukru, solą i cukrem waniliowym, poczym żółtka połączyć z pianą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając trzepaczką rózgową połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić i piec 10 min na złoty kolor

Konrad Gotuje
Tort Cappuccino 149

sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź

Krakowskie smaki Ani
Chleb tostowy. Chlebek pszenny. 137

odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przemieszałam jeszcze kilka razy łyżką i przełożyć do keksówki (jeśli używacie metalowej do wysmarujcie ją masłem i obsypcie sezamem). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach

Aga w kuchni
Pijany tort bezowy 451

Przepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze

Pyry na Gaz