ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:584/932)

Beza kawowa z kremem czekoladowym i malinami 169

Już kilka razy pisałam, że beza z kremem jest lubiana przez nas wszystkich , rodzinę i przyjaciół. Jeśli tylko mam nadmiar białek to piekę

Smaczna Pyza
gofry czekoladowe 118

składniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto podwójnie czekoladowe 176

Pyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta

My Culinary Art
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 144

Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka

Kuchenne Wariacje
998. Ryżowe eksperymenty & Kilka pomysłów na ... 203

Jogurtowe kokosowe ciastko ryżowe z morelami*;  z sosem truskawkowym  *z mąki ryżowej, płatkami ryżowymi, mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, z ubitym białkiem  Mały

More food, love and dreams
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 327

Czas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru

kulinarnyJa
Rolada bezowa z bitą śmietaną! 121

Przepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem!  Smakuje jak puszek, nieziemska!  Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków

SMYKWKUCHNI
Małe drożdżówki z makiem 151

drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 3 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru (może być troszkę mniej) - szczypta soli - 2 jajka - 2/3 kostki roztopionego masła - 1 żółtko do posmarowania nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 żółtko - piana z 1 białka Przygotowuję nadzienie- do garnka wsypuję(...)szklanki mąki, szczyptę soli, 2 jajka, cukier i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu

Wielopokoleniowo
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 119

umiejętności, ale jest dość czasochłonny. Mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Obecnie mamy sezon na śliwki, ale śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego(...)białka i delikatnie mieszamy nasz budyń z ubitymi białkami. Teraz jak mamy już wszystkie części gotowe, wystarczy wyłożyć na dużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto

KasiaiKrzysiu.pl
Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy 165

wygląd babki przemówią same za siebie! Sami zróbcie i potwierdzicie , że w smaku rewelacyjna :) Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) :   CIASTO: 5 jaj - duże 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie(...)ubić mikserem białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, mąkę, budynie , proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej  ciasto. Piec w nagrzanym

Grunt to przepis!
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem 7426

Pyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak(...)żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą szpinakową.  Na blachę (38x42 cm- ta w załączeniu z piekarnikiem*) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę.  Piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.  Papier odwrócić do góry i powoli oderwać od ciasta.  Na cieście rozsmarować

Kraina Miodem Płynąca
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 234

margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach, to polecam to ciasto. Nie tylko wygląd ale i smak. Pyszny deser dla zwolenników bananów i kremu budyniowego. Polecam :-) Początkowo, wydawało mi się dość trudne do wykonania, ale naprawdę warto było się trochę pomęczyć(...)rolady. Sposób wykonania rolady biszkoptowej Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą masą. Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze. Całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 280

słodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta, to wiadomo jaki kolor powstanie ;)  Przy okazji, bardzo dziękuję Wam wszystkim za te ciepłe życzenia przesyłane różnymi sposobami :) Nie spodziewałam się aż tylu :) To był naprawdę wspaniały i radosny(...)piany z białek z cukrem dodać żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka majonezowa 240

cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina gorącej wody Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec

Smakołyki Asi
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 172

okiełznania. Pan agar-agar zaś miewa humory podobne, w tym są żelatyna i agar niebywale zgodne. Czas więc je poskromić! ŻELATYNA Żelatyna to substancja naturalna pochodzenia zwierzęcego . Powstaje z białek i peptydów pozyskiwanych na drodze koagulacji kolagenu zawartego w skórze, kościach i chrząstkach zwierząt. Na rynku spotykamy się głównie z żelatyną wieprzową. Wynika z tego, że nie nadaje(...)ciałem stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny

W kuchni Karmel-itki
Raspberry hibiscus cake 135

mistrzynią pieczenia tortów, jednak ważna okazja zmobilizowała mnie do spróbowania. Nie oczekiwałam aż tylu pochwał a jednak. Moja próba okazała się sukcesem i chyba wreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił(...)hibiskusa+ 1 łyżka cukru pudru Biszkopt kakaowy Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto. Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

Mango Papaja
Ciasto Kajko 156

cukru  Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier,  ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania . Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem łącząc  delikatnie  z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy

kgwjanczewo