ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:579/932)

Placuszki z serka śmietankowego o dowolnym wariancie smakowym (bezglutenowe, wytrawne) 162

olej do smażenia Serek zmiksować z żółtkiem i następnie połączyć z mąką. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło z olejem (w proporcji 1:1) i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z oby stron na złoty kolor

Di gotuje
Sernik chałwowy. 194

składników zmiksować krótko,tylko do połączenia się masy w jednolitą całość .Teraz dodajemy białka i delikatnie łyżką mieszamy z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy

Ladylaura.
Sernik orzechowy 169

masłem. Dodać 1/3 szklanki cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli i 2 żółtka, wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godz., żeby się schłodziło Następnie rozwałkować i wyłożyć do tortownicy (24-26 cm), piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z resztą cukru pudru. Porcjami dodawać ser, roztopione masło, cukier waniliowy

talerz przyjemności
Maminkowe ciasto ucierane dla Zdzisia 146

Specjalnie dla naszego rodzinnego łasucha : ciasto ucierane według jego upodobań.     Składniki: -5 jajek -15 dkg cukru pudru -25 dkg mąki -15 dkg margaryny (Kasia) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat -szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękką margarynę i ucieramy

Maminek kulinarny
Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym 221

Wykonanie: odważyć suche składniki na biszopt i wymieszać. Jajka w całości, nie odzielając białek od żółtek ubić na puszysty kogel-mogel. Powinny prawie potroić objętość . Do ubitych jajek dodać w 3 porcjach suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by "jajka nie siadły". Ciasto porcjami rozłożyć na dużej blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopciki domowe 72

Białka ubić z cukrem na sztywno przy pomocy miksera- cukier wsypywać powoli łyżeczką, dodać żółtka. Mikser wyłączyć i łyżką (delikatnie) wymieszać przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (przy pomocy łyżeczki, zachowując spore odległości). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut (do lekkiego zrumienienia się

Kubki smaku
Śląskie makrony odpustowe 585

3szt cukier puder, 12og bułka tarta, 150g olejek migdałowy, 4-5 kropel Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy olejek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta. Z przepisu wychodzi około 25 sztuk ciastek. Pieczemy w temperaturze 180st przez około

Gotowanie moimi oczami
Pełnoziarniste pierogi leniwe 140

cyferki kcal :) Takie pierogi bogate są w błonnik, witaminy z grupy B oraz białko :) Składniki: 150 g twarożku 1 jajko 4 łyżki zmielonych płatków owsianych 2 łyżki mąki żytniej 1, 2 łyżeczki soli   Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można dosypać

Chocolate Muffin Blog
Tort kokosowy z malinami 166

misce ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać przesiane mąki, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie

Domowa cukiernia Ewy
beza z kawą i mascarone 151

mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje ale ostrzegam- uzależnia! Składniki: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10414

miseczce ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, jak do bezy. Ubitą pianę z białek mieszamy dokładnie z serem i żółtkami. W dalszym ciągu używając widelca, do masy serowej z jajkami wsypujemy mąkę, porcjami, po 2-3 łyżki i mieszamy razem. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera. Im bardziej mokry jest Wasz ser, tym więcej mąki

Karo in the Kitchen
Sernik Oszukaniec z jogurtu greckiego 103

ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez 15 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki IG 193

tych, którzy muszą bądź chcą wybierać żywność o niskim IG. Zawartość białka jest w nich większa niż w tradycyjnych naleśnikach, mniejsza jest zawartość węglowodanów. Wszystko za sprawą dodania mąki cieciorkowej i sojowej. Są to naleśniki dla wymagających i same też są wymagające.  Ciasto nie jest tak elastyczne jak tradycyjne, podczas smażenia może pękać, ale jest

pyszne zdrowości
Hamburgerowe bułki z sezamem 136

resztę ciepłego mleka, przesiane mleko w proszku, sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ok 15 minut ręką. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny. 2. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek.   3. Ciasto dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Babka wanilowa 161

szklanka wody 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku 1 olejek waniliowy Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olejek,  olej i wodę. Ciasto wylać do formy. Piec 45 minut w 170 stopniach. Babkę można polać polewą

Jadło i czytadło