ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:583/932)

Szarlotka japońska 342

ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Ukochanej Babci, odrobinę go zmodyfikowałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 24 cm: 125 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 150 g mielonego maku 4 jajka, żółtka oddzielone od białek(...)uzyskania jednolitej jasnej masy, a następnie do dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do makowej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej, wtedy

My Culinary Art
Kostka szalona - czekoladowo - śmietanowa . 242

okazało ??? Powstało naprawdę pyszne ciasto .   Czekoladowe blaty ciasta zwilżone czekoladowo-kawowo-alkoholowym nasączem. Do tego spoooro masy śmietanowej , nasączone biszkopty  i dla przełamania słodyczy odrobina powideł śliwkowych , które to możemy spokojnie zastąpić ulubionym dżemem , np z czarnej porzeczki ;) Składniki i wykonanie : Biszkopt czekoladowy : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju(...)szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu rumowego Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej . Przesiać do masy  wszystkie suche składniki  i delikatnie połączyć wszystko łyżką. Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia

Malinowa Kawiarenka
Torcik truskawkowy 170

jajka, dodajemy białko i miksujemy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki

Słodkie Przyjemności
Sernik dietetyczny z multicookera Redmond 363

wkładam twaróg, żółtka, jogurt, kakao, proszek budyniowy, miód i stewie. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Masę sernikową wymieszać z pianą. Dodać żurawinę i aromat. Przemieszać delikatnie. Masę przełożyć do wyłożonego papierem multicookera. Ustawić funkcję CAKE i czas 50 minut.  W piekarniku piecz ciasto w temperaturze 180 stopni opcja pieczenia góra i dół przez

ClauditteMissCooking
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 429

której zatopione zostały kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki:  4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:   Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym

Słodka Strona
Ciasto jabłkowo-orzechowe 156

łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody oczyszczonejpolewa czekoladowa* 1 mleczna czekolada* 60 g margaryny* 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanegoSposób wykonaniaJabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i po jednym żółtku.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Do ubitych jajek dodawać stopniowo(...)pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania

Mix smaku
Ciasto marmurkowe 420

taką pogodę jaką dzisiaj mamy za oknem nachodzi mnie ochota na kawałeczek aromatycznego ciasta czekoladowo - pomarańczowego, który swoją lekkością przypomina babkę. Składniki: - 450 g mąki pszennej - 220 g cukru kryształu - 1 opakowanie cukru waniliowego - 150 g masła - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka(...)pomarańczy - 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem kryształem i waniliowym do białości. Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę łączymy z masą a następnie dzielimy ją na pół. Do jednej części dodajemy 250 g mąki przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowa chmura Nigelli 13131

Czaiłam się na nią już bardzo długo i w końcu znalazłam  okazję, żeby tę, jak się okazało, pyszność zrobić:) Zrobiłam na Święta. Przepis stąd. Ciasto: * 250 g gorzkiej czekolady * 125 g masła * 6 jajek * 175 g cukru - dałam 150 g fruktozy * starta skórka z pomarańczy ( niekoniecznie) - nie dałam * 2 łyżki likieru Cointreau ( niekoniecznie ) - dałam łyżkę Amaretto Wierzch(...)likieru. W drugiej misce ubiłam 4 białka na pianę, dodając po trochę resztę fruktozy czyli 100 g. Ubitą pianę  dodawałam po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszałam mikserem na niewielkich obrotach. Masę wlałam do tortownicy i piekłam 40 min. Piecze się  mniej więcej tyle lub do popękania ciasta. Ciasto bardzo się podnosi, pęka, a podczas

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto jagodowo-serowe 185

szklanki mąki pszennej; Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier kryształ i cukier waniliowy cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gładka i lśniąca, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy

In my kitchen
Żytnie rogale z ziarnami 141

miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie ,jak przelejemy wodę warto dosypać troszkę mąki bo nie ulepimy rogalików jak będzie za bardzo się kleiło. Posypujemy mąką ,przykrywamy i odstawiamy(...)wałkujemy na koło o średnicy 42cm, dzielimy na 12 części i rolujemy rogale , przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut , rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni , bułki smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy mieszanką ziaren , uformowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 15 -18 minut i wyciągamy na kratkę do ostygnięcia . Smacznego

Wypieki Rene
Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką 136

truskawkowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć do tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura(...)budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić

Czerwień i błękit
Sernik idealny 169

cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania

Gotowanie i blogowanie
torcik śmietankowo brzoskwiniowy 135

biszkopt: Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 % przez 25-30minut. ( do suchego patyczka ) masa: Śmietanę dobrze schłodzić. Ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fix aż do pożądanej konsystencji. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. Upieczone ciasto przekroić

Darcia w kuchni
Beza kawowa z kremem czekoladowym i malinami 169

Już kilka razy pisałam, że beza z kremem jest lubiana przez nas wszystkich , rodzinę i przyjaciół. Jeśli tylko mam nadmiar białek to piekę

Smaczna Pyza
gofry czekoladowe 118

składniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto podwójnie czekoladowe 176

Pyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta

My Culinary Art
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 144

Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka

Kuchenne Wariacje
998. Ryżowe eksperymenty & Kilka pomysłów na ... 203

Jogurtowe kokosowe ciastko ryżowe z morelami*;  z sosem truskawkowym  *z mąki ryżowej, płatkami ryżowymi, mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, z ubitym białkiem  Mały

More food, love and dreams
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 327

Czas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru

kulinarnyJa
Rolada bezowa z bitą śmietaną! 121

Przepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem!  Smakuje jak puszek, nieziemska!  Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków

SMYKWKUCHNI