BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone(...)cukier – ok. 3 łyżki KREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 g DODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie
Ostra na SłodkoSposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe
Na Ciasteczkowych PapierachWracam po długiej przerwie z przepisem na znakomite wrapy naleśnikowe z niebanalnym wypełnieniem. Poszczególne elementy tego dania - sos "majonezowy", ciasto naleśnikowe, guacamole, możecie wykorzystywać w innych przepisach lub odwzorować tę potrawę w zupełności, krok po kroku i mile zaskoczyć siebie, rodzinę, gości. Na szczególną uwagę zasługuje migdałowo - słonecznikowy sos a'la majonez, który cudownie wzbogacił smak potrawy. Świetnie sprawdzi(...)również jako dressing do sałatki lub sos do burgera, kanapki, tortilli, chapati, itp. Najważniejsze w tym daniu są jednak walory odżywcze. Naleśniki z komosy ryżowej to źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu składników mineralnych i witamin. Migdały i słonecznik, będące składnikiem sosu "majonezowego", stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, potasu, magnezu, wapnia
Jeść, by żyć w zdrowiukokosowy, ale zwykły rzepakowy też się nada) gofrownicę. 2. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. 3. Dodaj przyprawy, proszek do pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę
Pland based fillepomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki :) Składniki: 500 g mielonego maku (można zmielić własnoręcznie(...)żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać wszystkie bakalie, migdały, miód, czekoladę i aromat. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej aromatu. Do masy maślanej dodać mak i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy, uważając, aby piana nie opadła. Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać
Chocolate Muffin Blogpieczenia Białka ubić na sztywną pianę ,dodając stopniowo cukier . Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka , jogurt ,olej i sok z cytryny i skórkę z niej startą .Nie wlewamy płynów na raz tylko powoli ,po trochu i czekamy aż połączy się z masą . Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .Ciasto przełożyć
Ladylaura.mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)przez sito. Do dużej miski wybijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z mąka, wodą i olejem. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej
Wędrówki po kuchniWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe z kulkami serowo kokosowymi. Do ciasta użyłam mąki tortowej MŁYNOMAG . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1i 3/4 szklanki m ą ki tortowej Młynomag 1 i 1/2 szklanki cukru 4 łyżki wody 3 łyżki kakao gorzkiego 5 jajek 250 g margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka(...)końcu partiami dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód, boki smarujemy masłem. Do miski przekładamy ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną wszytko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy. Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do tortownicy wlewamy około 1 cm ciasta następnie w małych odstępach układamy
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne i efektowne ciasto o niezbyt fajnej nazwie. Nie jest drogie ani trudne, nie wymaga wyszukanych składników, a na stole bardzo fajnie się prezentuje. Polecam. Potrzebne składniki: I. 60 dag zmielonego sera tłustego lub półtłustego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka grysiku aromat migdałowy rodzynki (niekoniecznie) Jajka ubić z cukrem jak na biszkopt, dodać ser i pozostałe składniki(...)wymieszać, wylać na blachę (24x36). II. 3 białka ok. 3/4 szklanki cukru 15 dag kokosu Z białek ubić pianę, dodać cukier i na końcu połączyć z kokosem. Wyłożyć na masę serową. III. 1 kostka margaryny 4 jajka 6 łyżrk oleju 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao
Praktyczna plśrednio mocnej, 12% glutenu, siła W280), użyłem mąki tortowej z Biedronki 12% białka (okazała się trochę za słaba) 175 g chłodnej wody 4 g drożdży świeżych Dokładnie wymieszaj drożdże z wodą (w misie miksera). Dodaj mąkę i mieszaj na pierwszej prędkości 3-4 minuty. Ciasto będzie sztywne i słabo wymieszane (tylko do wchłonięcia wody). Szczelnie przykryj ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebCiasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp
wesoła kuchniazastąpić i dodać jogurt), cukier oraz żółtko, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę, przekroić w zdłuż i powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy farsz twarogowy i zwijamy od szerszej części tworząc rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Białko które nam zostało, wykorzystujemi i smarujemy nim każdy rogali. Piekarnik nagrzewamy
magiczna kuchnia Kasiżółtku i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ubite białka i mleko wymieszane z sodą.Mieszamy do połączenia składników. Bakalie obsypujemy mąką. Formę keksową (o długości 30 cm)smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy połowę masy.Dodajemy bakalie i przekładamy pozostałą cześć ciasta która została. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy koło godziny.(Nacinamy ciasto
Różowa kuchniaSposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20
Kuchnia w Słońcu Skąpanaproszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku i olej, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut
Kuchnia Danusisłodka Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier
Kuchnia Vikiponownie do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Sernik: Zmniejszyć temperaturę piekarnika na 170 ° C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową ilości cukru i cukrem waniliowym
Passions hobbies lifewymieszać dokładnie na gładko z sokiem z cytryny..Powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać z serkiem na gładko. Dodać jagody do masy,wymieszać na niskich obrotach do połączenia składników. Na dno z ciasteczek wyłożyć masę jagodową , następnie posypać resztą pokruszonych ciasteczek wierzch ciasta- deseru. Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .W małych
w mojej kuchnirazem...pod wpływem chw ili i z potrzeby serca powstają najlepsze wypieki . Ciasto mocno kakaowe, na tortownicę o średnicy 26-27 cm: - 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao - 5 jaj - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanka cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy do czasu
Apetyczna babeczkacukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy
Wędrówki po kuchniżółtka, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę wykładamy na brytfankę wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, kremówkę, budyń, przyprawę do sernika, olej i kokos. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Wierzch posypujemy żurawiną. Pieczemy ok 50 min.w 180 stopniach. Przyprawę
słodki bratekłyżeczka proszku do pieczenia 1½ lyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 białko żółtko do posmarowania bułeczek mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) 200 g białego sera natka Przygotowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut. W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta i drożdże. Zagnieść ciasto. Przykryć i poczekać, aż urośnie. Odrywać po kawałku ciasta
Tureckie Przepisygorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
Mia Cucina Sofietapuszysto. Dodaj orzechy, a następnie mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto
codojedzeniadodaj startą skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Wyłóż na utartą masę , posyp wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko mąką. Delikatnie wymieszaj wszystko razem łyżką. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie powstał później zakalec, ciasto powinno być puszyste. Gotowe ciasto wylej do średniej blaszki wyścielonej papierem
Przepisy i porady kulinarneszklanki cukru pudru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja
Chocolate Muffin BlogCiasto ze śliwkami czas upiec:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka
Anioły w kuchniłyżki mąki 1 łyżka mleka biały serek do kanapek ulubiona konfitura Białka ubić na sztywną pianę, po czym wsypać do nich dwie łyżki mąki. Miksować przez chwilę, po czym dodać żółtka, a na samym końcu odrobinę mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta. Ciasto przelać na rozgrzaną patelnię. Można przykryć pokrywką, żeby omlet szybciej ściął się na wierzchu
Przepysznik - BLW i nie tylkowanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy łyżkami ubite białka
Smaki Ewychłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać
FitKotCharlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie. Składniki 100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków 50 g siemienia lnianego 3 jabłka 50 ml cydru lub wody 1 ½ łyżki cynamonu 3 łyżki miodu 2 białka Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i zalewamy
My Chcemy Jeśćdżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z nich kroję w kawałki. Układam na suchej blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórpochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. oliwy 5 jajek 1 szkl. wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania
Na słodko lub wytrawniepół, znów na pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Krok 4 Kiedy już mamy wszystkie bułki smarujemy je białkiem pozostałym z jajek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Mój
CoolinarniePLpszennej i ziemniaczanej.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy
Słodkie PrzyjemnościUformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka
Z miłości do słodkościprzykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 189 stopniach. Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek. Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem
Made By Mom And Sonzlepi wszystko ;) Do zrobienia chatki wykorzystałam ciasto z tego przepisu . Ciasta wystarczyło na chatkę plus kilka pierniczków. W okienka wsypałam landrynki tak jak przy pierniczkach z witrażykami . Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru królewskiego (z białka i cukru pudru). Po kilku godzinach, kiedy dekoracja już dokładnie zastygła
Sto kolorów kuchniPosypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka. Posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika
Maminek kulinarnyposypania Wykonanie. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut. Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką. Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut. Piec w temp.200 stopni, 40 minut
Kulinarny karnet Christopherakońcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy 4. Wykonanie masy wiórkowej; Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana. 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie
Sama słodycz i szczypta chilismażenia 2 jabłka W jednej miseczce połączyłam suche składniki. W drugiej mokre. Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Jabłka obrałam. Pokroiłam w plastry, a następnie na cztery. Mokre przelałam do suchych. Dokładnie wymieszałam. Delikatnie wmieszałam białkową pianę. Na rozgrzaną patelnię nakładałam kolejno, łyżkę ciasta. Kawałek jabłka. Znowu łyżkę ciasta. Smażyłam na rumiano z obu stron
bastalena