ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:590/932)

Biszkopt z jogurtową pianką 170

łyżek dowolnego likieru lub aromatyzowanej wódki Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki (mikser wszystko zepsuje). Blaszkę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nań ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około

Życie zamknięte w smaku
Sernik Izaura 165

Izaury. Bardzo często czytałam, że jest smaczny i szybki w wykonaniu. Dlatego użyczyłam przepis z jednej ze stron i postanowiłam upiec to cudo :) ciasto sprawdzone i bardzo dobre :) Składniki: Ciasto: 125 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500 g serka waniliowego(...)kakao - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łączymy z masą. Delikatnie mieszamy do chwili połączenia się składników. Masę wylewamy do wysokiej tortownicy o średnicy około 18 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Masło ucieramy z jajkami i cukrem, następnie dodajemy ser, a a samym końcu budyń waniliowy. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy przez

W Moim Magicznym Domu
Zbuntowany Łabędź 6135

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki gorącej wody sól Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, ubijamy aż masa stanie się gładka i szklista, a cukier całkowicie rozpuści się(...)olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki

kgwjanczewo
Sernik drezdeński z masą migdałową 171

Eierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ  zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92.   Składniki na spód:  350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością białka)  15 g drożdży(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.   W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier

Mia Cucina Sofieta
Babka z majonezem 406

miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest(...)wanilinowego 2 łyżki majonezu Wykonanie: - białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry - do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, dalej ubijając - mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek - mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować - na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem

Smakołyki Bereniki
Ciasto z truskawkami 216

Ciasto w smaku przypomina troszkę babkę piaskową i ma troszkę z biszkopta. Dzięki truskawkom nie jest suche i zapychające. Jest to porcja na tortownicę o średnicy 25 cm. Zakupy: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki drobnego cukru - 4 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 10 dag masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 35 dag truskawek Przygotowanie: Masło rozpuszczam(...)Białka ubijam ze szczypta soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dosypuję cukier i dalej ubijam. Później dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Dodaję cukier waniliowy. Teraz wlewam rozpuszczone i wystudzone masło i teraz miksuję na średnich obrotach ( pomału ). Teraz pomalutku dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przez sitko czyli przesiewam. Delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto

Tanio smacznie i prosto
Babka dyniowa 148

babkę :-) Jest pyszna - aromatyczna, wilgotna, znika do ostatniego okruszka... I w sumie dobrze się złożyło, że nie miałam możliwości opublikować przepisu wcześniej, bo dziś robię to w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", która w tym tygodniu dotyczy dyniowych słodkich wypieków :-) Spróbujcie, bo babka jest warta zachwytu... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 1 szklanka(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubiijamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Gdy masa uzyska jednolity kolor didajemy na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem oraz olej. Na koniec dodajemy dynię, skórkę i sok z pomarańczy, miksujemy jeszcze przez chwilę (naprawdę krótko) i przelewamy ciasto

Czary - gary w kuchni
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 155

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju(...)było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości

moj przepis na
Ciasto Adamkowe-Porzeczkowiec 580

cieżką masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie. Składniki: ciasto: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki 5 jaj 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkalnki cukru masa(...)żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijająć.  Małym strumieniem wlać ostudzoną polewę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Całość wylać na blaszkę (u mnie 40x26) wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić

na moim stole...
Tort straciatella z wiśniami 206

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks(...)cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu Dekoracja: polewa czekoladowa wisienki kandyzowane bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób przygotowania: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką

Wanilia i Kardamon
Podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami 166

ciasto czekoladowe. Mus czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki kakao 1 łyżka likieru kawowego 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy.  Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi. Żółtka miksujemy z kakao, a następnie dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą. Białka(...)śmietany 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka  Zagotowujemy wodę z masłem i solą, do wrzątku dosypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka i zacznie tworzyć zbitą masę. Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1055

szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy(...)sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut

Słodka Strona
TRADYCYJNY MURZYNEK Z POLEWĄ 202

trudne, a za to szybkie w przygotowaniu. Murzynek jest wilgotny, kruchy i mocno czekoladowy. Z dodatkiem polewy z mlecznej czekolady to istny raj dla podniebienia. Ciasto nie jest tylko ciastem, które trzeba przygotowywać na specjalne okazje, można je przygotować na co dzień  do kawki, dzięki czemu umili nam czas i podniesie hormon szczęścia !  Składniki: margaryna 250 gram woda(...)składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać stopniowo łyżka za łyżką do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita.  Formę keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obtoczyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Do formy wlać masę.  Wyrównać i wstawić do piekarnika na ok. 35-40 min. , do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygnie

Kuchnia Paulettes
Ciasto kakaowe z kremem /torcik/ 121

Ciasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do smaku nie ma się zastrzeżeń ;) Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): biszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku(...)obrotach dodajemy pozostałe składniki do białek przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni  czekamy, aż ostygnie w tym czasie mieszamy serek homogenizowany z kakao i dosładzamy stewią wg. smaku żelatyny dokładnie rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do serka kiedy ciasto wystygnie przekrajamy je na pół

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Murzynek z wiśniami, migdałami i czekoladą 253

Klasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe! SKŁADNIKI (30 x 10 cm) 200g mąki pszennej 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 40g kakao 40g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 100ml maślanki 4 jajka 100g mlecznej lub gorzkiej(...)maślanej dodajmy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Sypkie składniki, tj. mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy na przemian z mlekiem do masy maślanej. Białka ubijamy na sztywno. Piane wylewamy na masę i przy pomocy drewnianej szpatułki delikatnie łączymy z masą. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę, posiekane migdały. Wiśnie obtaczamy w mące

DefinicjaSmaku