Dodać do utartej masy razem z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodawać do mąki wymieszanej z utartymi żółtkami z cukrem. Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Piec 45 minut w 180 stopniach, a po schłodzeniu pospać cukrem pudrem
Kuchnia Bon Appetitmące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :) Spód: 4 jajka 2 łyżki miodu 80 g mąki jaglanej lub ryżowej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać płynny miód i zmiksować. Składniki
Chocolate Muffin Blogpatelni. Można na chwilę odstawić ciasto, żeby płatki troszkę napęczniały. Jeśli ciasto wyszło bardzo bardzo gęste dolej odrobinkę mleka - 1-2 łyżki. Składniki na twarożek połącz widelcem w osobnej miseczce i podawaj z placuszkami. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* porcji: 332 kcal 31 g białka 14 g tłuszczy 24 g węglowodanów ogółem
Vroblewska-fitlifeolej do smażenia Serek zmiksować z żółtkiem i następnie połączyć z mąką. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło z olejem (w proporcji 1:1) i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z oby stron na złoty kolor
Di gotujeskładników zmiksować krótko,tylko do połączenia się masy w jednolitą całość .Teraz dodajemy białka i delikatnie łyżką mieszamy z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy
Ladylaura.masłem. Dodać 1/3 szklanki cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli i 2 żółtka, wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godz., żeby się schłodziło Następnie rozwałkować i wyłożyć do tortownicy (24-26 cm), piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z resztą cukru pudru. Porcjami dodawać ser, roztopione masło, cukier waniliowy
talerz przyjemnościSpecjalnie dla naszego rodzinnego łasucha : ciasto ucierane według jego upodobań. Składniki: -5 jajek -15 dkg cukru pudru -25 dkg mąki -15 dkg margaryny (Kasia) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat -szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękką margarynę i ucieramy
Maminek kulinarnyWykonanie: odważyć suche składniki na biszopt i wymieszać. Jajka w całości, nie odzielając białek od żółtek ubić na puszysty kogel-mogel. Powinny prawie potroić objętość . Do ubitych jajek dodać w 3 porcjach suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by "jajka nie siadły". Ciasto porcjami rozłożyć na dużej blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Białka ubić z cukrem na sztywno przy pomocy miksera- cukier wsypywać powoli łyżeczką, dodać żółtka. Mikser wyłączyć i łyżką (delikatnie) wymieszać przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (przy pomocy łyżeczki, zachowując spore odległości). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut (do lekkiego zrumienienia się
Kubki smaku3szt cukier puder, 12og bułka tarta, 150g olejek migdałowy, 4-5 kropel Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy olejek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta. Z przepisu wychodzi około 25 sztuk ciastek. Pieczemy w temperaturze 180st przez około
Gotowanie moimi oczamicyferki kcal :) Takie pierogi bogate są w błonnik, witaminy z grupy B oraz białko :) Składniki: 150 g twarożku 1 jajko 4 łyżki zmielonych płatków owsianych 2 łyżki mąki żytniej 1, 2 łyżeczki soli Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można dosypać
Chocolate Muffin Blogmisce ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać przesiane mąki, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie
Domowa cukiernia Ewymogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje ale ostrzegam- uzależnia! Składniki: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiseczce ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, jak do bezy. Ubitą pianę z białek mieszamy dokładnie z serem i żółtkami. W dalszym ciągu używając widelca, do masy serowej z jajkami wsypujemy mąkę, porcjami, po 2-3 łyżki i mieszamy razem. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera. Im bardziej mokry jest Wasz ser, tym więcej mąki
Karo in the Kitchenciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez 15 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy
e-PrzepisyKulinarnetych, którzy muszą bądź chcą wybierać żywność o niskim IG. Zawartość białka jest w nich większa niż w tradycyjnych naleśnikach, mniejsza jest zawartość węglowodanów. Wszystko za sprawą dodania mąki cieciorkowej i sojowej. Są to naleśniki dla wymagających i same też są wymagające. Ciasto nie jest tak elastyczne jak tradycyjne, podczas smażenia może pękać, ale jest
pyszne zdrowościresztę ciepłego mleka, przesiane mleko w proszku, sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ok 15 minut ręką. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny. 2. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek. 3. Ciasto dzielimy
Kuchnia w czekoladzieszklanka wody 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku 1 olejek waniliowy Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olejek, olej i wodę. Ciasto wylać do formy. Piec 45 minut w 170 stopniach. Babkę można polać polewą
Jadło i czytadłoprzykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić. Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Pozostawić na 15 minut do napuszenia, a następnie posmarować białkiem. Piec w 180 st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić
Nastoletnie Wypiekanieąki 1 szkl.cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: rabarbar Szybko zagnieść ciasto na spód i schłodzić przez około 1 godzinę.Następnie wyłożyć na blaszkę,widelcem zrobić dziurki i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.Lekko przestudzić , posmarować dżemem. Żółtka oddzielić od białek.Żółtka utrzeć z 1/2 szkl.cukru, cały czas miksując dodać masło, a gdy masa
Moje domowe kucharzeniejest niskokaloryczna. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego przyrządzając sosy do dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem! ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany
Mienta blogbiałek i schłodzić.Miskę,w której będziemy ubijać pianę z białek wysmarować dokładnie sokiem z cytryny.Następnie ubić je na sztywno,pod koniec dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie łącząc łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytbiałek i schłodzić.Miskę,w której będziemy ubijać pianę z białek wysmarować dokładnie sokiem z cytryny.Następnie ubić je na sztywno,pod koniec dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie łącząc łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytbudyniu śmietankowego 150 g wiórek kokosowych ( dwa małe opakowania lub jedno duże) Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę dodając porcjami cukier. Miksując, wsypuję proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180'C . Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę łyżeczką niewielkie porcje ciasta. Wstawiam do piekarnika na 12-15 minut uważając by nie spalić kokosanek. www.comfortfood.pl
Ciasteczkowy Potwóropakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego Wykonanie: Szykujemy biszkopty: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury
Ciasteczkowy Potwórcukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy
Smakowite Daniafolię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wykrawamy ciastka: część jedną foremką, część z pomocą dwóch foremek: wycinając małe serduszko w większym. Małe serduszka odkładamy od razu na blaszkę, smarujemy białkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem lub posypką cukrową. Ciasteczka wycięte jedną foremką kładziemy na blaszkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mąki + 2 łyżki 1 szklanka wody 1 szklanka oleju kakao 2 łyżeczki proszku. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olej i wodę. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Ciasto
Jadło i czytadłokardamonu Foremki (puszki) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ziarenko rozetrzeć w moździerzu. Białko ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko, kardamon i dokładnie ubić mikserem. Następnie odłożyć mikser, dodawać naprzemiennie mąkę wraz z proszkiem oraz oliwę i delikatnie mieszać łopatką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni
Jadło i czytadłożółtkami, cukrem, startą skórką cytryny, wanilią i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 ° C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut. Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki
Przysmaki Karolkidrobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej 119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać cukier, przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia
Krakowskie smaki Aninastępnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować masę serową: Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kostkę W jednym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości
Na słodko lub wytrawniefareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki o dowolnym kształcie. Piec przez ok. 10 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować i schować... ;-) Lukier królewski (Royal icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki spożywcze, cukrowe perełki
maniapieczeniajajka2 łyżki masłałyżka posiekanego koperkułyżka posiekanej natki pietruszkisól, pieprzSposób wykonania:1. Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 10-15 minut, po czym smażymy naleśniki.2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtka, masło, sól i pieprz oraz zieleninę. Ucieramy. Na koniec mieszamy z ubitą pianą z białek.3. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon i smażymy na rumiano.Smacznego
Kuchnia domowa Anidokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem i posypujemy drobnym cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkisię rozpuści, partiami dodawać mąki wymieszane z proszkiem, migdałami i skórką z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. Piec w 160 st. C. przez 30 minut. Przestudzić. Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki cukru pudru + płatki migdałów Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika
sama złodyczszklanka wrzątku 1 szklanka herbaty Przygotowanie biszkoptów: Upieczenie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 6 porcji (każda będzie miała około 120-125 g). Wybieramy swoje
Kolizje Smakówmąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 1 szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze
Salonik smakówcukier waniliowy, szczyptę soli, pokruszony twaróg oraz mleko i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym. 35x25cm. Na środku rozłożyć wypestkowane i odsączone wiśnie, zostawiając 1,5 cm wolnego wzdłuż dłuższych boków. Posypać resztą cukru. Boki posmarować białkiem. Delikatnie zrolować. Pokroić na trójkąty - w taki sposób, w jaki kroimy tort. Ciastka ułożyć
Z miłości do słodkościbatoników Milky Way kilka łyżek mleka Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, żeby dokładnie połączyły się ze sobą. Do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przed 20 minut. I teraz
sama złodyczprofilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 6 jajek 125 g cukru 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich 125 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej Anatol Delecta 2 połówki brzoskwiń Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, stopniowo(...)łyżka po łyżce, dodawać pozostały cukier. Brzoskwinie odsączyć, pokroić na nieduże kawałki. Do masy z żółtek dodać orzechy, mąkę, bułkę tartą i kawę, wymieszać, dodać pianę z białek i dokładnie połączyć, na koniec dodać kawałki brzoskwiń, wymieszać. Dno formy o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut
Domowa cukiernia Ewyzachodu! Źródłem przepisu jest blog Moje Wypieki . Ja niestety (przyznam się :D) zapomniałam o polewie czekoladowej, ale myślę, że nie wpłynęło to jakoś bardzo na smak ciasta. Pani Dominice jeszcze raz gratuluję, a Was zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x40 cm) Biszkopt czekoladowo-orzechowy: 8 jajek 180 g cukru(...)Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać po kolei żółtka, miksować. Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i bardzo delikatnie wmieszać je do piany. Tak przygotowane ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25x40 wyłożonej papierem
Nastoletnie Wypiekanieproduktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz Na Dzień Matki , przygotowałam szczególne ciasto dla moich Kochanych Dzieci, które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami. Doceniając ich starania i troskę upiekłam ten oto tort -Tort Hawana! który(...)przygotowania : Białka jajek oddzielamy od żółtek, ubijamy i dodajemy cukier , aż powstanie gęsta piana , następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy po trochę do masy jajecznej,( możemy już przygotować wcześniej ) Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta lub wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy przygotowane ciasto
Pysznosci Babci Basiwytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam na spróbowanie i muszę przyznać, że na pewno zrobię(...)jasną masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione i ostudzone masło. Na koniec wlewamy mleko z szafranem, dosypujemy drobno posiekane bakalie i mieszamy. Formę do bab smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy mąką pszenną. Ciasto przekładamy
MyCookBook.pldekoracji, do polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła jeszcze jeden kawałek, bo po prostu nie mogła się powstrzymać(...)dodatkowo: 300 g truskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojej mamy jest już kompletnie pożółkła. Ten wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku Skworcu owsiane ciasteczka wegańskie Brześć 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy(...)migdałowego. Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy rozkruszonymi ciastkami owsianymi ,wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą. Ja rozpuściłam białą czekoladę
Z Kuchni Do Kuchni