obtoczenia wykonanie: Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na ok. 2 min., po tym czasie mieszamy do całkowitego połączenia się z masłem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem z wanilią, cały czas ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Dodajemy przestudzoną masę(...)niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyciągamy z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde) i przy pomocy małej łyżeczki formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je obficie w cukrem pudrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniacytrynek Tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, startą sparzoną cytrynę,1 łyżkę soku z cytrynek,mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystko delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor
Sama słodycz i szczypta chiliszaleństwo :) Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody(...)malin Dekoracja: 1 galaretka jagodowa 1,5 szklanki gorącej wody 125 g jagód lub borówek 50 g malin Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, do momentu gdy na pianie zaczęły zostawać wyraźne ślady. Dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach
Świat Ciastagalaretką znajduję się niespodzianka w postaci pomarańczowych delicji. Shrek utrzymany jest rzecz jasna w zielonej kolorystyce :) Ciasto jest bardzo smaczne, idealnie wyważone (nie za słodkie, najsłodsza jest sama delicja). Ciastem najlepiej zajadać się podczas upalnych dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Przypadnie do gustu również dzieciaczkom :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)kiwi) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając, porcjami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei żółtka, następnie aromat (opcjonalnie) i olej. Potem wystarczy tylko wmieszać delikatnie (np. przy użyciu rózgi) przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem
MyCookBook.plczekolady wiorki kokosowe płatki migdałowe Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia , migdały oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Tortownice smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp
Luźna Kuchniarazem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :) W smaku jest przepyszny, aczkolwiek wyczuwalna jest nutka kaszy gryczanej. Jest źródłem białka, błonnika i wielu cennych minerałów. Syci na długo(...)malaksera, dodaj sól i zmiksuj na w miarę jednolitą konsystencję, ale nie na mus. Grudki kaszy mają być widoczne. Powstała masa jest dość puszysta Dosyp dodatki i wymieszaj, ciasto zrobi się gęstsze, ale wciąż lejące Przełóż do keksówki, wstaw do zimnego do piekarnika, temperaturę ustaw na 200 st i włącz Od tego momentu piecz 55 minut, w tym czasie chlebek
pyszne zdrowościdokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier nadal miksując. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy żółtka, miksując na wolnych obrotach. Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25x40 wyłożonej papierem
kulinarnyswiatdomistopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy powoli zółtka i ubijamy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około
Lili w kuchnimąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniajednak z oryginalnego przepisu w mojej wersji zostały tylko kolory blatów... ;) Po pierwsze - nie zrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam czasu, a śmietany nie lubię...Ogólnie nie przepadam za nabiałem, co jest(...)narysować na nim koło o średnicy 18cm., ja odrysowałam talerz o takiej średnicy ;) Jeśli macie tortownicę o śr. 18cm może jej użyć. Wziąć dwa jajka. Oddzielić białko od żółtka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka, delikatnie wymieszać (łyżką) następnie przesiać mąkę i dodać cukier, ponownie delikatnie wymieszać. Na końcu dodać odpowiedni barwnik/barwniki
chili & sugarwyłącznie 1 i 1/2 szkl. pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru nierafinowanego 1/2 szklanki cukru kryształu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj , 6 łyżek oleju Przygotowanie : Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku Zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy jajecznej i ucierać nadal, dodawać(...)wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 35- 40 min. w temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :) Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier. Przekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru
Proste Potrawytruskawek Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka, aromat waniliowy i delikatnie mieszamy. Potem mieszamy mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy
Kuchenne WariacjeKojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W połowie ubijania wsypujemy partiami cukier. Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy olej i mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm
Aga w kuchniPyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/ , parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska(...)tarce o grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, ubijać. Wlewać olej, cały czas miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką. Do masy dodać jabłka i orzechy, połączyć. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach
Domowa cukiernia Ewy