Amerykańskie pączki z prażonymi migdałami 194sól utarłam na puszystą masę. Dodałam wystudzone masło i jeszcze chwilę ucierałam. Wszystko przelałam do mąki z rozczynem. Wyrobiłam ciasto, żeby składniki się połączyły. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie. Ciasto jeszcze raz wyrobiłam i zagniotłam. Podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam na grubość około 1,5 cm i wycięłam szklanką krążki(...)wkładałam pojedynczo na rozgrzany olej. Smażyłam na rumiano z każdej strony. Wysmażone pączki wyjmowałam z rondla na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Przygotowałam lukier: Cukier puder utarłam z białkiem z odrobiną zapachu rumowego. Kiedy konsystencja lukru była lekko ciągliwa posmarowałam nim pączki a wierzch obsypałam zrumienionymi na patelni płatkami migdałów. Po wystudzeniu lukru, już były
Kuchnia u Krysi
Rogaliki drożdżowe na maśle babci Basi 269białek i włożyć do donicy , dodać cukier i ucierać do białości. masło roztopić i ciepłe wlewać ( po trochę ) do utartych żółtek . Drożdże pokruszyć do w/w masy i ucierać do momentu zlikwidowania grudek. Następnie przesiewać po trochę mąki, oraz dolewać po trochę ciepłego mleka.( tak na przemian ) i mieszać, aż do wyczerpania produktów, Wymieszać i rękami wyrobić ciasto
Pysznosci Babci Basi
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 426strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado lub demerara(...)cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników. Dodajemy migdały, imbir i ubijamy krótką chwilę. W czystej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia
Made By Mom And Son
Sernik z mlekiem skondensowanym 197już wiele razy pisałam, sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uważam, że sernik jest idealny na każdą okazję, jak i bez okazji. I wcale nie musi być nudny, bo można go zrobić na przeróżne sposoby, otrzymując za każdym razem inny smak i wygląd. Ja dziś zdecydowałam się na sernik na ciastkach, dokładnie na kakaowych herbatnikach, z masą serową(...)połączyły. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej i wymieszałam drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Wierzch posypałam rozdrobnionymi ciastkami kruchymi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik piekłam godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, blachę wysunęłam i obkroiłam brzegi ciasta, oddzielając
Waniliowe Improwizacje
Prosty placek kakaowy z jabłkami 174szklanka cukru 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 duże jabłka szczypta soli cukier puder do posypania Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia(...)masy jajecznej na przemian dodawać mąkę i olej, delikatnie mieszając. Na koniec dosypać kakao oraz jabłko pokrojone w kostkę. Formę o wymiarach 20x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut - do suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, choć i tak zawsze wsiąka w ciasto
Ewusiowe Smaki
Fit sernik z wiśniami 145łyżki letniej wody Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy (26 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia . Ser: 800g twarogu (może być z wiaderka) 3 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy) 7 jajek 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy
Cynamonowe szczęście
Nadziewane pierniczki (jak alpejskie ) 149czas całkowity: 1 godzina 30 min Składniki: Pierniki 200g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 125 g masła 550 g mąki 2 łyżki kakao 4 żółtka 1 białko 160 g cukru 100g śmietany 1½ łyżeczki sody twarda marmolada Polewa 150 g czekolady deserowej 30 g masła Przygotowanie: Jak przygotować nadziewane pierniczki alpejskie? Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć(...)rozpuścić w śmietanie, odstawić aż śmietana zwiększy objętość. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszczaca, a cukier się rozpuści. Dodać po jednym żółtka, zmiksować. Ubitą masę jajeczną dodać do mąki, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki
Pełny talerz
Złote pierniczki miodowe, nadziewane marcepanem 135smak ten sam. Pierniczki zimowe, przedświąteczne, miękkie w środku. Nie wymagają wałkowania i foremek, bo pieczone w formie nadziewanych kuleczek. Gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu - ciasto nie wymaga leżakowania. Idealna propozycja na finał przygotowań przedświątecznych. Dobrze znów do Was wrócić, jak dobrze. Częstujcie się i bliskich swych pierniczkami. Na powitanie :) Składniki: ( proporcje na około 30 sztuk(...)Teraz przesiewamy na trzy raty mąkę z przyprawami, cały czas mieszając. Powstałe ciasto będzie delikatnie lepiace, miękkie. Wkładamy je na około pół godziny do lodówki, by stwardniało, a tym samym łatwiej poddawało się formowaniu. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, odrywamy z niego niewielkie porcje, formujemy w dłoniach
Kronika Piekarnika
Ciasto makowo-pomarańczowe 218przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków! Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 4 jajka 330 g cukru 120 g masła 360 g maku suchego 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki(...)orzechów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: W misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na sztywno a następnie powoli wsypywać cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką wlewać przestudzone masło, cały
Pyry na Gaz
CYNAMONOWE PLACKI Z JABŁKAMI 238pokroiłam w małą kosteczkę, dodałam do ciasta. Wymieszałam. 3. Rozgrzaną patelnię cienko posmarowałam pędzelkiem tłuszczem. Smażyłam placuszki pod przykryciem na nie zbyt dużym ogniu, aż się lekko zarumieniły. Proponuję podać z najlepszym domowym kakao ! ( przepis ) SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji 6 placków: 271 kcal 13,0 g białka 10,3 g tłuszczów
Vroblewska-fitlife
Murzynek 227ciasto było pierwszym, które zrobiłam :) I aż dziwne, że jeszcze go na blogu nie opublikowałam :) Składniki: 250 gramów margaryny (u mnie kostka Kasi) 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Zagotować wodę, kakao, margarynę pokrojoną w grubą kostkę i cukier
Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowo - orzechowe mini pączki z czekoladą. 161Przygotowanie: Żółtko utrzeć z syropem, w drugim naczyniu białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę. Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek do połowy wysokości. Następnie wkładać po małej ilości kremu orzechowego i przykrywać pozostałą częścią ciasta. Uwaga: bardzo szybko się pieką! Następnie wyjąć, udekorować
Poranek na słodko
Sernik dyniowy 177budynie śmietankowe ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut
Kolorowa kuchnia Elki
Torcik winogronowy 222pokruszone - CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet i olej, dobrze ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach
Kuchnia Danusi
Placek z porzeczkami i bezą 334połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (będzie dość gęste), wyrównać łyżką lub szpatułką. Piec przez ok. 15-18 minut. Porzeczkowe nadzienie 750 g czerwonych porzeczek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Porzeczki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Wymieszać ze skrobią, odstawić na bok. Beza 4 białka szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 220 g drobnego
Pełny talerz
bezy bez jajek 2859składniki: ok. 180 ml wody z ciecierzycy (po ciecierzycy w puszce 400 g) 100 – 150 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie: Wodę
Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt Rzucany 186puszysty który będziecie mogli wykorzystać do stworzenia przeróżnych ciast oraz tortów. Składniki na tort. 24 cm 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie
Gotowanie...to proste !
Muffiny z rabarbarem 198wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki. 6. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w : - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 65 g Energia: 125,0 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasztet z czerwonej soczewicy 172oraz 2-3 łyżki oleju. Ubić piankę z białek ze szczyptą soli – wspomaga trwałość piany . Dodać ją do wyrobionego pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym
Grunt to przepis!
sernik w 4 kolorach na zimno 228Odstaw. Gdy zielona galaretka już stężeje ubij dwa białka z szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodaj jedną łyżeczkę soli. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru, dodaj ziarenka z laski wanilii i resztę twarogu, a na koniec ostudzoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie i wylej na galaretkę agrestową , przykryj ciasto folią i schowaj ponownie na około 30 minut. Przygotuj
Pasje Jolki
BISZKOPTOWE PLACUSZKI Z BANANAMI 216jako dodatek olej do smażenia Wykonanie : Białka z 3 jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana
Walijskie Pichcenie
Tort czekoladowo-śmietanowy. 224Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję
Rozpustne gotowanie
Duopak czyli seromakowiec z owcami 272grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki ( 24x36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach. Masa serowa: galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę. Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka białkowa z polewą karmelową 199Masło rozpuszczam na patelni i odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury
Ciasteczkowy Potwór
Murzynek 239ciasto było pierwszym, które zrobiłam :) I aż dziwne, że jeszcze go na blogu nie opublikowałam :) Składniki: 250 gramów margaryny (u mnie kostka Kasi) 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Zagotować wodę, kakao, margarynę pokrojoną w grubą kostkę i cukier
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Lekki tort śmietankowo – kakaowy 347olejek do ciast śmietankowy – 1 szt – śmietan fix – 2 szt – cukier puder – 3 łyżki Masa kakaowa : - śmietana 30 % – 500 ml – śmietan fix – 2 szt – cukier puder – 3 łyżki – kakao – 1 łyżka Dodatkowo : - rum z wodą lub herbata do nasączenia Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek
Ostra na Słodko