ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:614/932)

Tort z kremem adwokatowym 259

technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka z rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie  wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu(...)zimny budyń i ucierać.  Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i nadal ubijać aż powstanie sztywna masa. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut

Ala piecze i gotuje
Makaroniki - esencja Paryża 137

opłacało  się . Spróbujcie i Wy! : ) Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony  whatsforlunchhoney.net , wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni . Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie(...)uzyskania mąki. Następnie przesiewamy, gdyż każde większe kawałki migdałów utrudnią nam pracę. Można również kupić już mielone migdały i tylko połączyć je z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Gotową masę dzielimy na trzy porcje. Do jednej dodajemy kakao

Food Square
Torcik Sachera 148

Ubijamy sztywną pianę z białek dodajemy resztę cukru  mieszamy i dodajemy do czekoladowego kremu. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie  wymieszamy , by nie było grudek. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką , nagrzewamy piekarnik do temp. 180st.C i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez około 35 minut

Gorący kąsek
Lekkie ciasto cytrynowe 173

oddzielić od żółtek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem

My simple kitchen
Bardzo zwykłe babeczki 147

budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec ok. 30 minut Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Drożdżówki z żurawinową konfiturą i kruszonką 158

żółtka 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli oraz 1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek konfitury żurawinowej z tego przepisu Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć

Czerwień i błękit
PIERNICZKI NA MIODZIE 149

torebka przyprawy do piernika   Lukier: ~~~~~~~~   1/2 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zagrzać miód z cukrem i masłem.Gdy cukier się rozpuści,lekko ostudzić.,dodać przesiana mąkę,przyprawę do pierników,sodę rozpuszczona w mleku i jajko.Wszystko starannie wymieszać.Zostawić ciasto na noc w lodówce.Następnego dnia rozwałkować na 3mm.cienkie ciasto

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą 143

miksujemy na gładką masę, dodajemy cynamon, ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na sam koniec dodajemy startą na tarce czekoladę (u mnie jakieś 6 kostek) i żurawinę (u mnie dwie garście, pocięłam na drobniej). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcję ciasta i dajemy na patelnię, tak również łyżką formujemy placuszka. Pieczemy

kruche babeczki
Krążki oscypka w cieście jogurtowym 142

papryki czerwonej słodkiej 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka sody 2 białka/jajka Jogurt wymieszać z mlekiem, dodać jajka. Mąkę wymieszać z paprykami i sodą. Dodać do jogurtu i trzepaczka wyrobić na jednolitą masę. Oscypka pokroić na plastry. Patelnię rozgrzać z olejem. Każdy plaster oscypka dokładnie oblepić w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron

Czerwony Gupik
Idealny biszkopt maślany 200

ciast. Na przykład dziś będzie on bazą do dwóch ciast, gdyż bardzo ładnie wyrósł a nie mam sił na podwójne pieczenie. 5 średnich jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki skrobii kukurydzianej (zamiennik – mąka ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia olejek maślany Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia

Kocham Czekoladę
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 181

więc szukacie pomysłu na szybie, zawsze się udające i smaczne ciasto, polecam roladę biszkoptową. Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 500ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli

Jacob Tastes
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 130

żółty, zielony, niebieski (my używamy w żelu) W misce mieszamy białka, mleko i wanilię. Odstawiamy. Do misy miksera wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1/4 mokrych składników i miskujemy do połączenia się masy. Ciasto dzielimy równo na 6 miseczek. Dodajemy do 2 barwnik żółty

Marder&Marder Manufacture
Pierożki brazylijskie coxinha de galinha 132

ciasta dodajemy 2 żółtka i zagniatamy, aż nie będzie grudek. Następnie, na blacie wysypanym mąką rozwałkowujemy mniejsze kawałki(...)Wycinamy kółka przy użyciu szklanki. Na każdym kółku układamy porcje kurczaka oraz serka. Zlepiam brzegi koła.  Panierujemy je w białku, a następnie w bułce tartej.Smażymy w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. Trwa to ok. 10 minut. Najlepiej smakuje oczywiście z sosem moim ulubionym czosnkowym

Kubki smaku
Ozdoby z masy solnej – z kawą i cynamonem 192

całość do suchych składników i dobrze wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze 50-70 stopni przez około godzinę

Niebieski kubek z kawa
Biszkopt jasny 154

zawsze wychodzi! Będzie idealną podstawą do różnego rodzaju tortów i ciast. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub śmietankowy [opcjonalnie] Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru

Domowe Torty
Placki z jabłkami 109

Normal 0 21 Żółtka oddzielić od białek,   wrzucić do mleka, dodać cukier waniliowy cynamon, proszek i miksować, dosypać mąkę, jeśli będzie bardzo gęste można dodać troszkę mleka lub odwrotnie, musi mieć konsystencje śmietany, Dodać obrane i starte na tarte jarzynowej jabłka, wymieszać z ciastem. Biała ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem, odstawić

Camilla w kuchni
czekoladowy tort na chrzest 158

masa cukrowa  Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Mleczna czekolada z karmelem 171

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić

kawawszklance
Tort Tiramisu 161

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku to pieczenia 3/4 szklanki cukru białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i mąki przesiane razem z proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu

Pelusiowa Kuchnia
Czekoladowo-kokosowa krajanka z kaszy jaglanej nadziana żurawiną 155

najzdrowszych kasz. W swoim składzie posiada dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Niegdyś jadło się ją bardzo często, dziś znów wraca na nasze stoły. Ja, zważywszy na to, że jestem ogromnym łasuchem na słodkości, podaję ją w przeróżnych deserach i ciastach. Dziś proponuję spróbować mojej czekoladowo-kokosowej krajanki z kaszy jaglanej nadzianej

Słodkie okruszki
Ciasto - Sałatka 4810

wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz  Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy.  Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem 128

Każdemu kojarzy się jedynie bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D  Składniki jakie potrzebujemy :  -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu -> 60g płatków(...)oddzielamy białko od żółtka i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę**. Dodajemy ją do masy marchewkowej i delikatnie ze sobą łączymy przy użyciu łyżki. Przekładamy do kielicha, dekorujemy płatkami kokosa i trzymamy w lodówce, najlepiej całą noc. * a oto filmik, który pokaże Wam jak prosto otwierać orzech kokosowy ** pamiętajcie, aby przed zjedzeniem surowego białka dokładnie sparzyć

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Francuskie "cukiereczki" 145

szczypta cynamonu 2 jajka 10 dag cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i  kroję  w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam do miseczki, dodaję cukier, miód, cynamon i białka. Mieszam, aż  wszystkie składniki połączą się ze sobą

Ciasteczkowy Potwór
Rogale drożdżowe z konfiturą 337

wycinamy kółka, lekko je wałkujemy, nakładamy konfiturę, zlepiamy, a resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika.  6. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować rozmąconym białkiem.  7. Piekarnik rozgrzać do 190 C, piec

Apetyczna babeczka
Bardzo zwykłe babeczki 150

budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec ok. 30 minut Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babka advokatowo- krówkowa 226

odstawić.Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę i powoli dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu

Krakowskie smaki Ani
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 348

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat. Rolada bezowa – składniki: 5 białek (o temperaturze pokojowej) 225 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki białego octu winnego

UgotujmyTo.pl
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 543

talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J Ciasto oczywiście może nie przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka. Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher  i powidłami Składniki: Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka

Mania Gotowania
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 147

zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 kieliszki ajerkoniaku Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec

ciastkarnia na kruchym spodzie
BANANOWIEC 158

sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka 1 galaretka brzoskwiniowa Masło . utrzeć . z . żółtkami, . dodać . banany . rozdrobnione

RAROSSA
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 241

misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy małe kulki (rękoma zwilżonymi w oliwie zagniatamy pod spód), które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy tępą stroną noża i smarujemy roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja smaruję je jeszcze delikatnie wodą

Smaczne Zdrowe