otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę. Spokoju i radości Wam życzę na ten przedświąteczny czas! CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU 350 g cukru pudru 5 białek 2 łyżki kakao(...)łyżki soku z cytryny 350 g mielonych orzechów włoskich okrągłe opłatki do pieczenia ciastek Cukier z białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na przygotowane spody, czyli okrągłe opłatki do pieczenia ciastek. Piec 5-10 minut w temperaturze 150 stopni
KUCHARNIAwręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze(...)pieczenia i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto. Upieczone ciasto wystudzić
Kuchcik gotujeciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około 0,5 kg truskawek * cukier puder Wykonanie: Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia - przesiać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając. Masę wlać do klasycznej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia
kolorowotorcikowosię okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy. Ciasto zebra SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao(...)wanilinowego szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Na polewę potrzebujemy: 70 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier wymieszamy z cukrem wanilinowym i dalej miksujemy. Do błyszczącej piany dodajemy żółtka, cały czas miksując. Z mąki odsypujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCudowny smakołyk za którym przepadają moje dzieci to przepyszne ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą posypane wiórkami kokosowymi czyli niezwykły deser dla każdego łasucha, który zachwyci niejedno podniebienie. składniki na tortownicę 20 cm masa 2 tabliczki(...)wiórków kokosowych biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia przepis Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier, żółtka a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp
Smakowite Daniawiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście trochę go zmodyfikowałam - no i zobaczymy! SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić, Do masy makowej z jabłkiem dodać rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek
Kuchnia BeatyCiasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite(...)kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, 100g gorzkiej czekolady, wiśnie kandyzowane (użyłam GoldPack). Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy. Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat
Z miłości do słodkościCiasto "Kubuś" Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( dowolny smak) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo 2 opakowania herbatników Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-35min w temperaturze 175st. Masa Kubusiowa: Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący
Smaki NataliiKiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”. SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm(...)łyżeczki cynamonu ¼ kulki gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki sody polewa czekoladowa: 150g czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy
Pyry na GazŻółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy pojedynczo żółtka. (W tym miejscu możemy dodać również barwnik.) Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Na najwolniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę do pozostałej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni
Miksturownikciasto to taki mój smak dzieciństwa, powiedziałabym pyszna klasyka. Proste, smaczne, a do tego cieszy oczy tęczowymi galaretkami. Bez wątpienia ucieszy wszystkie dzieci. Dlatego polecam je na urodziny i wszelkie kinderbale i już nie gadam tylko zapraszam na przepis. :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl(...)mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Pianka śmietanowa: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie żelatyny 1/2 litra śmietany 18% 2 galaretki w dowolnych kolorach Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy
Cynamonowe szczęścieŚwiąteczne ciasto marchewkowe , które wygląda jak piernik z powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt(...)włoskich garść suszonych wiśni (mogą być rodzynki) słoiczek domowych powideł bez cukru cukier puder do posypania Przygotowanie biszkoptu marchewkowego: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Orzechy siekamy. Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się rozpuści. Ubitą pianę łączymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiedź oraz selen. Zawiera większą ilość łatwo przyswajalnego białka niż mąka pszenna. Ceniona jest za zawartość kwasu linolenowego (omega-3). Dla przykładu podaje (orientacyjny) grafik według którego przygotowuję ten chleb: Dzień 1 18:00 – mieszam mąki i wodę, autoliza 19:00 – dodaję drożdże i sól, wyrabiam ciasto 19:30 – składam 20:00 – składam
Tajemnice Smakuspontanicznie i bardzo szybko, bez robienia spodu i ubijania białek, ponieważ po prostu miałam mało czasu na jego wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę
talerz przyjemnościramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki gorącej wody szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, dodać ksylitol i ubijać jeszcze przez
FitKotPierwszy raz upiekłam ciasto z purre dyniowym ale na pewno nie ostatni.Sernik jest pięknie żółto-pomarańczowy i wilgotny.Polecam Składniki: 1,5 szkl purre z dyni 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 op.budyniu w proszku Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Twaróg mieszamy z purre dyniowym,żółtkami i cukrem.Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie
słodkie i nie tylko historie kulinarnewiaderka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Białka ubijamy (ja robię to ręczną trzepaczką, nie musimy ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi
Słodkie okruszkiszklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj barwnik spożywczy (jego ilość zależy od intensywności koloru ciasta finalnego jakie chcemy uzyskać) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie
Kulinarna (nie)codziennośćDodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni
Motylkowa KuchniaPrzygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli, małymi partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko razem ubijać, aż ładnie się połączy. Mikser odkładamy. Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką. Małe porcje wyciskamy w średnich
Tagebuch po polskuśliczne słoiczki do deserów. Wczoraj powstało w nich ciasto czekoladowe, a dzisiaj pyszna delikatna mleczna pianka kardamonowa. Mleczna pianka była deserem na wieczornym spotkaniu u przyjaciół i wszystkim smakowała :) Zapraszam więc do spróbowania ! Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 białka + szczypta soli 2 nasiona kardamonu
Kuchnia na wzgórzunajbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni i wyszło całkiem fajne ciacho! Polecam! SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 1/3 szklanka oleju rzepakowego - 7 czubatych łyżek mąki owsianej - 1/2 szkl. mleka - 4 jajka Banany zmiksuj z olejem, mlekiem i żółtkami. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj, dodaj mąkę. Przelej
SMYKWKUCHNIczystą ściereczka odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta rozsmarowujemy masę serową i składamy ciasto na pół, przykrywając ciasto z masą serową. Delikatnie przyciskamy i wyrównujemy. Następnie tniemy na paski ok. 2 cm szerokości, zaczynając od krótszego boku. Pasy skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min. do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaPyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka
Na Ciasteczkowych PapierachBiałka oddzielić od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut
Cakes By Kejtmąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie
Domowa cukiernia Ewytruskawki beziki listki melisy cytrynowej listki mięty czekoladowej Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeweekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpodam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka łyżka ksylitolu firmy Oleofarm dojrzała gruszka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2-3 łyżki płatków żytnich szczypta sody 0,5 łyżeczki cynamonu garść żurawiny Sposób przygotowania: Białko z jednego jajka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę jajko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie) Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąki przesiać z barwnikiem spożywczym, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić
Domowa cukiernia Ewycukier waniliowy, bakalie, ponownie wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy
In my kitchenciasto już przestygnie wbijamy żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na blacie opruszonym dość grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm. Na środku każdego układamy farsz z kurczaka i warzyw oraz plaster serka Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi. Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut
VioletoweKucharzeniecukrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch.Ubijać przynajmniej 8 minut.Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka.Mąkę wmieszać na małych obrota miksera ciasto wyłożyć do wysmarownej tłuszczem tortownicy,wyrównać łopatką.Dachówkowato ,skórkami do dołu ulożyć połowki sliwek studzić na kratce.Przed podaniem posypać cukrem pudrem(...)SMACZNEGO ! źródło :Essen&Trinken Heft 9/2014 całość to 10 porji,a 1 porcja zawiera 6 g białka,23 g tłuszczu,45 g węglowodanów i 418 kcal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min. Masa serowa: Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie. Ubić pianę z białek i wyłożyć na sernikową już ubitą wcześniej masę, na białko
Moje pyszne gotowaniewycinamy podstawę domu i dwie płaszczyzny dachu. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i uformować 10 małych pierniczków ok 1,5 cm x 0,5 cm i udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier
Niezły Młynekciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy / wypróbowałam oliwę KURTES/ Wykonanie; Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze
Anioły w kuchniWykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
kolorowotorcikowomiejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około
Ala piecze i gotuje