ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:610/932)

RURKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 95

Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto   1/2 kg mąki  1szkalnka gęstej kwaśnej śmietany  25dag margaryny  2 żółtka  2 żółtkta Z podanych składników szybko zarobić ciasto.Schłodzić,a następnie rozwałkować,pociąć w paski i nawinąć na foremki w kształcie rurek.Posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub cukrem waniliowym.Piec w temp. ok.180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort z jagodami i galaretką 200

opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika

Aga w kuchni
Torcik - owoce leśne 178

opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika

Aga w kuchni
maślane bułki z morelą 158

czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki , wkładając do środka wypestkowane owoce moreli zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni następnie smarujemy wszystkie wyrośnięte bułki białkiem jajka i wkładamy je do piekarnika, piekąc pierwsze dziesięć minut, w temperaturze 130 stopni

Miód i pieprz
Mini torciki 206

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego

Salonik smaków
Tort Honda 210

likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt:   Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp

Domowa Cookierenka Agi
Krewetki kokosowe na puree z mango 147

naszym jadłospisie. Są niskokalorycznym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy z grupy B, jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez i cynk. Krewetki kokosowe na puree z mango.   Składniki: - opakowanie mrożonych krewetek królewskich rozmiar 26/30 (1kg – po rozmrożeniu będzie 700g) Ciasto : - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku

mojewypiekiinietylko
Placuszki z twarogiem 196

przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysoko wartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D- dlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe, pulchne placuszki kochają dzieci i nie tylko. To idealne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na placki nie dodałam cukru, słodkości dodadzą im dodatki. Tradycyjne amerykańskie pancakes

Smakowity Blog Kulinarny
Tort prezydenta 129

opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka siekanych orzechów  Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodaję do masy jajecznej. Spód tortownicy o śr 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór
Babka wielkanocna 143

naturalnego; 200 ml oleju; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej

In my kitchen
Babka biszkoptowa z majonezem 202

ubitych białek stopniowo dosypywać cukier i miksować. Gdy białka będą gładkie i lśniące dodać żółtka i chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec

Ala piecze i gotuje
Pączki, pieczone oponki 122

pięścią i jeszcze przez moment zagniatamy. Na oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm.  Wykrawamy dużą szklanką, a następnie małą dziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek). oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec:  około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu

KreatywnePiny
Rolada śmietankowa, waniliowa lub z adwokatem :) 155

Jestem fanką delikatnych ciast tortowych, właśnie takich jak rolady :) Chyba każdy się nimi chętnie poczęstuje, bo nie są ciężkie i zapychające :)  Nie pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny *50ml ajerkoniaku Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru do posypania rolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy około 5 minuta, aż się lekko rozpuści, po czym dodajemy żółtka i miksujemy

Smakowy Raj
Beza doskonała 90

wymyślicie. Oczywiście jeżeli nie czujecie się na siłach, to do ciast można użyć kupnych, gotowych bez. Bardzo chciałabym też, poznać sekret bezy, która używana jest do kostki alpejskiej w cukierniach i która nie rozpuszcza się pod wpływem wilgoci z kremu. Czy taka bezę można przygotować z białek i cukru? Czy też są tam inne składniki? Czy ktoś

Jadło i czytadło
Miseczki chlebowe 123

ok.300 g); - 2 łyżki oliwy; - 1 łyżeczka soli; – 1 białko; – 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych - 1 żółtko do smarowania; Wykonanie: Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie (suche wystarczy wymieszać z mąką). Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte ściereczką bawełnianą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości

dom-agi.pl