ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:617/932)

Śmietankowe odrywane mini bułeczki 584

wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodałam do zaczynu pozostałe składniki, żółtka, roztopione masło i sól i wyrabiałam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski, przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut - do godziny. Potem ciasto wyjęłam na blat i zagniotłam, podzieliłam na 20 równych części po 37 g każda. Ważyłam kawałki aby bułki były równe(...)kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej zlepieniem do dołu. Ułożone bułeczki pozostawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarowałam wyrośnięte bułki białkiem wymieszanym ze śmietaną i posypałam czarnuszką. Piekłam bułki w temperaturze 170 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut. Studziłam bułeczki na kratce. Smacznego. Źródło tutaj

Moje Małe Czarowanie
Ciasto marchewkowe 379

jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki płaskie sodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu sól - szczypta orzechy- garść, ewentualnie rodzynki- garść Przygotowanie: Wpierw ubić białka, cukier dodać pod koniec jak już powstanie piana Teraz dodać kolejno żółtka - ucierać Wsypywać na przemian mąkę i olej Zmieszać przyprawy razem  z proszkiem do pieczenia(...)stopni C- sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w  prodiżu. Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta

Proste Potrawy
Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym 312

pomysł upieczenia popularnej „Delicji” w formie normalnego ciasta. Ostatnio przepis taki pojawił się na blogu „Moje Wypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę.   Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru(...)mlecznej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę

Mania Gotowania
Tort czekoladowy z mandarynkami 94

galaretką prezentuje się niesamowicie. Niestety nie byłam w stanie uchwycić tego na zdjęciach. W smaku jest również rewelacyjny. Smak mandarynek w galaretce i kremu czekoladowego tworzy smaczne i ciekawe ciasto. Idealne na okres świąt Bożego Narodzenia, Sylwester lub karnawał. Do jego przygotowania zainspirowało mnie zdjęcie zobaczone na Instagramie. Z tym, że w tamtym torcie zrobione było wgłębienie, w którym umieszczone(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch

Passions hobbies life
Tort czekoladowy 143

Trochę oszustwo, bo w cieście nie ma ani grama czekolady, ale taka jest nazwa z oryginalnego przepisu od Pani Asi,  więc niech zostanie. Tort piekłam na wieczór panieński Patrycji. Jestem niezwykle dumna, bo udało mi się przekroić go na 3 części, jak nigdy. Przez to był wysoki, a dodatkowo ozdobiłam go polewą czekoladową,  domową masą cukrową(...)170C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier i ubijać. Do sztywnej piany dodać pojedynczo żółtka i krótko wymieszać. Mąki z proszkiem i kakao partiami przesiać do miski i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć dno papierem do pieczenia a tylko boki nasmarować. Przełożyć ciasto biszkoptowe

Czerwony Gupik
Biszkoptowe Malibu wg Aleex 94

Witam Was w Nowym Roku 2021. A na powitanie zapraszam na pyszne ciasto. Biszkoptowe Malibu powstało zupełnie przez przypadek. Jeszcze w grudniu chciałam przygotować ciasto do kawy na imieniny Daria. Wymyśliłam, jakie ma być. Przygotowałam wszystkie produkty i, jak zwykle, zaczęłam od przygotowania biszkoptu. Nie chciałam upiec dużej porcji, staramy się ograniczać słodycze, ale ponieważ wiedziałam, że bliscy przyjdą(...)Sposób przygotowania:   1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia przesiać. 2. Do misy włożyć białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli i ubijać. 3. Kiedy piana będzie prawie sztywna, powoli i stopniowo dodawać do białek cukier, łyżka po łyżce, cały czas

W mojej kuchni
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 185

się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując na wysokich obrotach, łyżka po łyżce dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy

moj przepis na
sernik w herbatnikach i powidłach 343

zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą.  Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje składników są duże. Na standardową blaszkę wystarczy zrobić z połowy porcji. * foremka 26*45 cm Składniki: 2 kg sera(...)ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Po upieczeniu sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników. W rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników i mieszając gotować na małym ogniu aż polewa będzie gęsta i jednolita. Polać ciasto i udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 145

smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo. Wystarczy wieczorem i rano znaleźć po kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier(...)białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę (tę, którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać

Weekendy w domu i ogrodzie
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 139

cukrem do białości. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
tort makowy z kremem czekoladowym, bezglutenowy 151

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie(...)utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny, sok z cytryny i rum. Na masę makową wysypać migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli

królestwo garów
Tort orzechowo-kokosowy 134

Przepis na biszkopt pochodzi z książki  "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie . Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli(...)Połączyć żółtka z białkami na najmniejszych obrotach miksera. Tartą bułkę wymieszać z  zmielonymi orzechami i stopniowo wsypywać do masy jajecznej mieszając szpatułką. Połączoną masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być

Passions hobbies life
Biszkoptowy przekładaniec czyli wariacja czekoladowo - rumowa 161

zaczęłam się obijać z pieczeniem, wręcz przeciwnie. Wyjazd do rodzinnych stron owocował w wiele nowych pysznych słodkości i właśnie z takim zapasem zamierzam podzielić się z wami:) Zacznę od ciasta, które chyba było moją największą improwizacją w ostatnim czasie. Chciałam wypróbować piekarnik i tak jakoś się złożyło, że zrobiłam dwa biszkopty. W ramach szaleństw kuchennych wykonałam rumową masę i posypałam(...)żółtek. Ubijamy białka na sztywno i w końcowej fazie ubijania dodajemy cukier a następnie po jednym jajku. Do gotowej masy wsypujemy delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej brytfanki i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt ciemny: Wykonujemy dokładnie  te same czynności, tylko do mąki dodajemy kakao. Gdy ciasto ostygnie należy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Marcinek lany 277

blat trzeba osobno rozwałkować i upiec. To wersja „lana” – nieco uproszczona (nie trzeba nic wałkować), a jest równie smaczna. Wiele osób uważa, że Marcinek jest najlepszym ciastem na świecie – i coś w tym jest. Już sam wygląd Marcinka jest imponujący, a dodatkowo jest niesamowicie delikatny w smaku. Zakochacie się w nim. Idealnie sprawdzi się jako wyjątkowy(...)się rozluźni dodajemy pozostałe białka i delikatnie mieszamy. Bierzemy pierwszy arkusz i na każdy okrąg nakładamy trzy płaskie łyżki masy. Rozsmarowujemy równomiernie do brzegów okręgu – masy ma być bardzo cienko. Przekładamy papier na blachę do pieczenia i pieczemy przez 5 minut. W tym czasie, na kolejnym arkuszu, znów rozsmarowujemy po trzy łyżki ciasta na każde kółko

Poezja smaku
Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi 121

http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek

Moja Delicja
Domowa galaretka malinowa 179

Bardzo intensywna, mocno owocowa domowa galaretka malinowa. Potrzeba tylko soku owocowego i żelatyny. O wiele zdrowsza niż wszystkie kupne galaretki. Nadaje się do ciast, deserów, do

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik wiedeński 171

Bardzo smaczny i puszysty sernik z dużą ilością bakalii, idealny na święta Wielkanocne. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego tłustego sera  10 żółtek 5 białek

Bajeczna Kuchnia
Pavlova z wiśniami i serkiem mascarpone 142

Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami.  Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek

Pychotkaaa
26. Ciasto Kogel Mogel 656

ci astka pepitki - ok 30 szt. jasna masa: 6 żółtek 2 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki żelatyny 1/2 kostki masła ciemna masa 6 białek

Jadło i czytadło
Kakaowy biszkopt rzucany 149

 składniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaoSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek

Mix smaku