ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:118/395)

Październikowe jeżyny 188

Cudownie maślane, mięciutkie, wcale nie suche. Do tego soczyste owoce, i naprawdę więcej nie trzeba. My zajadaliśmy się nim w towarzystwie lodów truskawkowych domowej roboty (najlepsze lody, jakie zrobiłam. Już niedługo Wam o nich opowiem).  Ciasto to zobaczyłam już jakiś czas temu na blogu  Gospodyni miejska . Zachwyciło mnie kolorem, i tymi boskimi jagodami na wierzchu. Ale ponieważ

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowy tort z mchem 196

Przyznam, że cieszy mnie to bo sama je uwielbiam. Dodatkowo uwielbiam komentarze "Jak to szpinak w cieście? ... ale ja nie lubię szpinaku" po czym ta sama osoba prosi o jeszcze jedną porcyjkę z szerokim uśmiechem. Koniecznie skuście się na to połączenie.  Truskawkowy tort z mchem  SKŁADNIKI : Biszkopt : 6 jajek 1 czubata szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut. Pierwszy blat biszkopta smarujemy konfiturą truskawkową. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i wykładamy na biszkopt, układamy świeże truskawki, przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Przygotowujmy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Malinowo - Śmietankowa Rozkosz 145

opakowania galaretki malinowej 500 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka soku malinowego Dodatkowo: 1/3 słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego Pokruszone bezy do ozdoby *Usztywniacz najlepiej użyć, jeśli chcemy, by masa szybciej stężała, np. kiedy chcemy podać ciasto za 2-3 godz. W innym wypadku jest on zbędny, gdyż mascarpone powinno wystarczająco usztywnić masę.  Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy(...)piec ok. 25 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.  Po wystudzeniu przekroić na 2 części. Na jednej z części, po wewnętrznej stronie, rozsmarować dżem truskawkowy lub malinowy.  Warstwa malinowa: Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy rozmrozić je i odsączyć na sitku

My sweet a life
gruszki w galaretce w biszkopcie... 183

minuty tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować wlać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut - zostawić upieczony do wystudzenia gruszki szarki - obrać ze skórki, podzielić je na "cztery" i usunąć pestki galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozmieszane w 800ml gorącej wody biszkopt podzielić na dwie połowy i jedną włożyć(...)gruszki i tężejącą galaretkę cytrynową i truskawkową - schować do lodówki następnie dać gruszki i resztę galaretki truskawkowej - do lodówki schować galaretkę agrestową rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody zimną kremówkę 36% ubić na sztywno i na koniec miksując wlać pomału galaretkę całe ciasto posmarować śmietaną i posypać kakaem - schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest przepyszne i szybko się

W Mojej Kuchni Lubię
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 155

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych

Kuchnia MagdaLeny
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 247

dawna miałam ochotę na ten francuski przysmak; anchovies kupiłam już jakiś czas temu, i tylko czekało na swoją kolej. Przepis znalazłam u Truskawkowej Ani , i zmieniłam tylko odrobinkę, nie odchodząc jednak zbyt daleko od tradycji. Ciasto jak na grubą pizzę, jest miękkie i delikatne; a cała góra słodkiej, skarmelizowanej cebulki z dodatkiem wyrazistych oliwek i słonych filecików anchovies smakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
RUSTYKALNA TARTA TRUSKAWKOWA 165

Uwaga! Alarm! Truskawki się kończą! RUSTYKALNA TARTA TRUSKAWKOWA to pomysł... Artykuł RUSTYKALNA TARTA TRUSKAWKOWA pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Maślankowe pancakes z sosem truskawkowym 177

Placuszki amerykańskie - pancakes. Błyskawiczne do przygotowania. Zimą zajadaliśmy się placuszkami z bananmi , teraz pora na letnie wydanie panceków. Tym razem ciasto przygotowałam na maślance, a stopione masło zastąpiłam olejem. Bardzo puszyste, mięciutkie, pyszne. Ponieważ sezon truskawkowy w pełni zamiast jogurtu, czy tradycyjnego syropu klonowego - polecam  sos truskawkowy do polania. Bajeczne! Składniki: 2 jajka 1,5-2 łyżki cukru szczypta(...)Odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło rozgrzać olej na patelni. Licząc po jednej pełnej łyżce na placuszek nakładać porcje na średnio rozgrzaną patelnię zachowując odstępy i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Odwracać na drugą stronę jak na powierzchni placuszka ukażą się "bąbelki" upieczone ułożyć w 2 "stosiki". Podawać z sosem truskawkowym ( przepis tutaj ) i pokrojonymi truskawkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasto jogurtowe z galaretkowymi jabłkami... 196

jogurt naturalny 150 gram, mleko 50 gram GALARETKOWE JABŁKA: jabłka 1 kg, woda 2 szklanki, gożdziki 10 sztuk, galaretka truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Łatwy torcik z pianką i truskawkami bez pieczenia 256

truskawek, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam. Masę wylewam na tortownicę wyłożoną biszkoptami. 3. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekoruję owocami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 178

bazarach ale już chyba nie długo... Zostawiam Wam propozycję na smaczne i bardzo łatwe ciasto które swoją prostotą oczaruje wszystkich. Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek cukru kryształu 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia   Powidła  truskawkowe; 60 dag truskawek 2 łyżki żelfixu 4 łyżki cukru lub więcej   2 galaretki(...)truskawkowe 50 dag truskawek Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy do sztywności. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy tka i nadal miksujemy. Do piany przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułka. Ciasto wylewamy na blaszkę 25x35cm. wyłożoną papierem. pieczemy około 30 minut w 170C. Truskawki (60dag) obieramy z szypułek i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTO WALENTYNKOWE SERDUSZKO 174

sama nazwa wskazuje, jest idealne na dzień św. Walentego czyli dzień zakochanych. Delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakaowego, galaretki truskawkowej z waniliową pianką, a wszystko to uwieńczone czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi.  Każdy kęs tego pysznego ciasta rozpływa się w ustach  i delikatnie łechce nasze podniebienia . Jak wykonać ciasto walentynkowe serduszko możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam

Rita creative
TORCIK ŚMIETANOWY Z TRUSKAWKAMI 1227

Zaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy  który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie. Ozdoby czekoladowe do dekoracji otrzymałam od SŁODKI ŚWIAT . Wszystkich fanów wypiekania zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych gotowych dekoracji. Torcik idealnie pasuje do kawy czy herbaty, ja podałam go na zestawie(...)ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch  stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca

Z Majeczką w kuchni
TRUSKAWKOWA CHMURKA 409

długo zagości w moim słodkim menu. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Składniki na warstwę truskawkową: 3 truskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g(...)minut. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Można ją upiec dzień wcześniej, przykrywając na noc ściereczką. Warstwa truskawkowa: 3 galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z pokrojonymi na pół truskawkami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie.  Wykonanie kremu:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone

Słodki Zakątek
Ciasto ekspresowe z truskawkami 175

Coś szybkiego, coś pysznego, coś truskawkowego z bananową nutką! Składniki: • 2 banany • 1/4 szklanki mleka • 1/4 szklanki oleju • 1/4 szklanki cukru • 1 łyżeczka sody • 1 szklanka mąki ryżowej • 500 g truskawek • cukier puder Wykonanie: • Zmiksować banany z mlekiem, olejem, cukrem, sodą i mąką. • Ciasto wylać do tortownicy śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia

To co kocham